Skip to content

Viktor Engström: En värld utan murar, Nordisk Talefest

Om

Talare

Viktor Engström
Gymnasieelev

Datum

Tal

647 miljoner. Så många lyssningar har John Lennons låt imagine. En låt där han drömmer om en värld utan krig eller girighet, men kanske framförallt, en värld utan länder. När jag hör den så tänker iallafall jag på dem gränser vi drar mellan oss, gränser baserade på våra olikheter, och visst är vi olika, det är alla, men är inte det vi har gemensamt så mycket viktigare? För vare sig du går natur eller sam, eller bor i Sverige eller Indien så är vi alla människor. Och hur gärna jag än vill säga att danskarna är undantaget till den här regeln så är till och med dom människor i grunden.  Trots det här har vi genom hela vår historia byggt just murar, och det tycks omöjligt för oss att sluta. Idag vill jag visa hur skadligt det är. Hur, även om det för alltid kommer ha varit en del av vår historia, så behöver det inte vara en del av vår framtid.

Den 13e augusti 1961 vaknade människorna i Berlin upp till just en sådan gräns, en mur. Jag talar såklart om Berlinmuren. En mur som särade familjer, krossade drömmar och till och med kom att avsluta liv.  Men vad är egentligen en mur, tja, de är tegel, cement och stängsel, men förutom det är det just en gräns, en gräns som delar och skiljer människa från människa baserat ändas på vilket sida av gränsen man hamnade på.

En annan gräns som är väldigt aktuell just nu är den mellan Israel och Palestina, och hur man än ser på den konflikten så måste man erkänna den effekt denna gräns har på människors vardag. Palestinier som varje dag måste passera väpnade kontroller bara för att ta sig till jobbet eller skolan, men även israeler som lever i sån rädsla att de kände ett behov att bygga en mur från första början.  Och krig är nog den situationen där gränserna är som allra starkast, men samtidigt som allra svagast. För även om de nu bevakas av soldater så överges den här tidigare respekten som gränserna haft, till fördel för nån form av den starkes rätt. Är det verkligen den typ av värld vi vill leva i?

Nån annan än mig som talar väldigt mycket om gränser och kanske närmare bestämt murar, det är USA:s tidigare president, Donald Trump. Och hans planer om att bygga en mur mot Mexiko är välkända, men något som kanske inte är lika känt är att denna mur inte bara började byggas, utan faktiskt fortfarande både förstärks och förlängs. Detta visar tyvärr på att den här tanken om starkare gränser inte är något som är reserverad till någon enskild politisk sida, utan att det, mer eller mindre, är ett fenomen i hela samhället. 

Det dessa 3 gränser, Berlinmuren, Israel-Palestina gränsen och Trumps mur, alla har gemensamt är att de alla orsakat eller orsakar, enormt mänskligt lidande. Men även de alla grundar sig i samma tankar, tankar om Kontroll och maktgirighete men kanske framförallt en rädsla mot våra medmänniskor.

Idag lever vi i en värld där gränserna inte bara blir fler och fler, utan även starkare och starkare, men då får vi tänkta tillbaka till Berlinmuren, och att den en dag, efter att ha verkat helt oövervinnlig i nästan 30 års tid, revs. Jag ser inte varför det skulle vara något unikt till just Berlinmuren.

Så även om John Lennon själv aldrig kommer uppleva det, så hoppas jag, nej, jag drömmer, om en värld där gränser och murar ses som nått föråldrat och en gång för alla, blivit förvisade till den del av historien, där dom hör hemma.

Taggar