Skip to content

Prins Carl Philip: Bröllopstal till Sofia

Linda Broström

Om

Talare

Datum

Tal

Your Majesties, Your Royal Highnesses, Excellences, ladies and gentlemen, dear family and friends, last but not least, my dear wife Sofia.
Ibland kommer varje människa till ett avgörande val; ett val som avgör hela ens framtid och som handlar om vem man är och framför allt vem man vill vara. Och ofta kräver det mod. Mod att inte välja den lätta vägen bara för att den är lätt, utan mod för att stanna på den svåra vägen för att den är rätt.
Sofia, vi valde aldrig den svåra vägen, den valde oss. Varje gång vi försökte välja bort den så förde kärleken oss samman igen. Varje gång vi försökte vara ifrån varandra så blev mitt hjärta tomt. Till sist, till sist Sofia, valde vi rätt ett beslut som gör mig till världens lyckligaste man.
Sofia, du fyller mitt liv med kärlek och med glädje. Idag bevisar vi att kärleken övervinner allt. Alla här i rummet som lärt känna dig vet att det enda som slår din yttre skönhet det är din inre.
Mina vänner, ni vet alla att Sofias styrka och mod inte enbart handlar om vår kärlek. Den är större än så. När du startade ”Project Playground” var det så mycket mer än ett projekt lång, långt borta i Sydafrika. Det var hundratals barn och ungdomar som kunde få hopp om en bättre framtid. En förhoppning om en bättre värld. En värld som är byggd på empati, engagemang och kärlek. Du står upp för starka värden med passion och mod. Det viktigaste av dem alla är kanske det du har lärt mig, att våga vara sig själv, att våga stå upp för sig själv.Och framför allt att kärlek inte känner några gränser, oavsett kön, religion eller bakgrund.
Sofia, alla vi som känner dig vet att du är en hårt arbetande kvinna med en stor lojalitet och en stark pliktkänsla mot ditt uppdrag. Jag vet med säkerhet att du kommer ta an din nya roll med stort ansvar och hårt arbete.
Pappa, mamma, mina kära systrar och svågrar: Jag har inte ord nog för att säga hur glad jag är för att ni har tagit emot Sofia med öppna armar. Ert stöd har betytt mycket för oss, både i medgång och i motgång. Jag vet att jag talar för oss alla när jag säger att Sofia, du har berikat vår familj. Och när jag tackar gäller det också din familj, Sofia, som tagit emot mig med lika öppna armar. Jag har välsignats med en familj till. En familj med mycket värme, omtanke och kärlek.
När jag håller på att tacka vill jag också passa på att tacka det svenska folket för det enorma stöd vi har fått för vår kärlek. Den glädje vi har mött har värmt våra hjärtan. Kära vänner, jag vill ta med er på en liten resa som började den 24 juni 2014. Det är en av de viktigaste resorna i mitt liv. Jag körde, fram och tillbaka, 67 mil, i 9 timmar, eller om ni vill, i 32 400 sekunder. Mitt mål var Arbetsförmedlingen i Mora och nej, jag var inte på jakt efter ett nytt jobb. Jag var på väg upp för att träffa min blivande svärfar för att be om Sofias hand. Aldrig har en resa varit så viktig och så betydelsefull för mig som den resan.
Älskade Sofia, i dag börjar ett nytt skede i mitt liv. I ditt liv. I vårt liv. Jag vet inte vad som väntar oss i framtiden, men jag vet att med din kärlek gör att jag kan ta mig an vilken utmaning som helst. Ditt förstånd, ditt mod och ditt engagemang inspirerar. Stolt säger jag att du är min förebild. Sofia, jag är besjälad av tanken att få göra gott tillsammans med dig.
Jag har mycket kvar att lära i livet, mycket kvar att göra. En lång resa, och den resan ser jag oändligt mycket fram emot att få göra tillsammans med dig. Men det kanske viktigaste har jag redan lärt mig, och det är att kärlek övervinner allt.
Sofia, du är bäst. Jag älskar dig.
Dear Friends! Please join me in the most important toast, for love that conquers all, and especially to my beloved and beautiful wife Sofia.

Taggar