Skip to content

Nooshi Dadgostar: Tal på Järvaveckan 2023

Om

Talare

Nooshi Dadgostar
Partiledare

Datum

Plats

Järva

Omständigheter

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostars tal på Järvaveckan 2023.

Tal

Kära Järva, kära vänner!  

Va roligt det är att få vara här med er igen. Varmt tack till arrangörerna av Järvaveckan, tack till alla er som är här och tack till Järva som tar emot oss med sådan värme här varje år. Jag ska erkänna att jag som Vänsterpartist känner mig på hemmaplan i Järva, här är vänstern urstark!  
Järva är en plats där människor lever sina liv, där ny musik, poesi och konst skapas, där man andas ut efter en lång arbetsdag. Där unga människor fortsätter kämpa med skolan, trots bristerna. Det märks att Järva är mångas hem och att det finns många som bryr sig om sin ort, sitt hem. Här har jag varit med på ortens bästa poet, här har jag delat ut Abdipriset och träffat taxichaufförer som organiserar sig för bättre villkor. Låt det höras härifrån och hela vägen till innerstan- och hela Sverige. Järva lever och frodas!  

*** 

Och jag är stolt må ni tro, över att vårt Vänsterparti fick så stort förtroende just här. Tack vare Järva vann vänstern kommunvalet och äntligen har Järva och övriga Stockholm den starka vänstermajoritet vi verkligen förtjänar. Tack Järva för det!  
Det spelar roll vem som styr. I Stockholms stad har Vänsterpartiet fått igenom reformer som förbättrar äldreomsorgen och kulturen. Äntligen har vi satt stopp för högerns utförsäljningar av hyresrätter, vi går inte med på att stockholmarnas hem hela tiden ska vara till salu. Ja, rätt som det är hamnar dom i händerna på ett konkurshotat bolag ägt av en före detta socialdemokrat. Vi kan kalla det SBB. Tacka vet jag hederlig vänsterpolitik istället- fler hyresätter, en stark vård, skola och omsorg, nära tillgång till kultur och inte minst- respekt för de som bygger vårt land med sitt arbete – nämligen Järvaborna. 
I riksdagen sitter istället en hopplös högerregering, styrt av en högerextrem pojkgrupp, som vägrar ta seden dit dom kommer. De verkar inte ha förstått att vi i Sverige bygger välfärden tillsammans, att vi som land står starka tillsammans även under svåra omständigheter. Vi är många svenskar som har egna erfarenheter av flykt och som själva eller genom våra föräldrar gjort motstånd mot auktoritära regimer. Jag är stolt må ni tro, över att mina föräldrar motsatte sig de iranska bödlarna och tro mig, jag är mina föräldrars dotter.  
Vi om några kommer aldrig kröka rygg för extremister som vill förstöra detta fantastiska land, som vill ställa människa mot människa, som vill bryta ner den svenska gemenskapen. 
Tillsammans bygger vi landet.   

*** 

Jag vet att ni märker det, att det känns in på bara skinnet att Sverige har blivit kallare, hårdare. Den här regeringen är som ett giftermål mellan högerns unkna ekonomiska politik och extremhögerns rasistiska och auktoritära önskedrömmar. Men vet ni va, dom kommer aldrig lyckas! Därför utan er alla, Sveriges arbetare stannar landet. När vi krokar arm, i förort och bruksort, gammal och ung, svensk och invandrare då har regeringen ingenting kvar att sätta emot, då kan vi stoppa splittringen och nedmontering av vårt gemensamma samhälle.    
Järvaborna har varit med och byggt det här landet, och bygger det varje dag. Här bor du som jobbar i skolan för att lära våra barn läsa och skriva, vissa åker kors och tvärs över stan i hemtjänstbilar, andra är läkare som räddar liv på sjukhusen. Arbetsvillkoren är inte alltid dom bästa. Arbetsdagarna för långa. Men Järvaborna fortsätter att jobba för välfärden och samhället. Men när ska samhället börja jobba för Järvaborna?  
När ska skolan börja fungera som den ska? När ska det byggas bostäder ungdomarna kan flytta ut till? När ska du som ung vuxen kunna få din drömutbildning och bli civilinjengör eller lokförare? 
Och varför säger jag det idag? 

Jo därför vänner. Barn och unga är vår framtid. Barn och unga vuxna är dom som ska få det här landet att fungera i framtiden. Det är dom som ska göra klimatomställningen. Lägga nya kraftledningen och bygga dom nya fossilfria bilarna. Det är dom som ska köra tunnelbanan och starta dom nya framgångsrika företagen. Dom som ska få hela det svenska välståndet att växa! 

*** 

Vänner, det finns en sak där Järva och många andra förorter faktiskt skiljer ut sig. Här bor det många fler unga människor än i Sverige i stort, nästan varannan person som bor här är under 29 år. Här bor Sveriges framtid! 
De barn som leker på gårdarna mellan husen i Tensta, de som tar sina första simtag på 

Järvabadet i sommar, de är vårt lands lysande framtid. Och vilken framtid vi kan gå till mötes! I barnen och ungdomarna i Järva, i Angered, i Nyfors, finns ju hela den nyfikenheten och klokheten som krävs för att Sverige ska fortsätta utvecklas.  
När vi borde investera allt vi bara kan i barn och unga - förskolan, skola och vuxenutbildning, fler bostäder som unga vuxna har råd med, så gör den här regeringen precis tvärtom. Istället för att skapa möjligheter för en generation av unga som ingenting hellre vill än att leva goda liv och bidra till vårt land, så fortsätter SD och regeringen med en tragisk nedskärningspolitik.  
Skolminister Lotta Edholm – vad är det för fel på din regering? varför drar du ner på skolorna i förorterna när barnen och ungdomarna bor här? Varför står du bakom en helt vansinnig skolmarknad som förstör allas vår framtid? 
Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson –  kom med i matchen! Varför drog du ner över 20 000 utbildningsplatser för dom unga vuxna när vi behöver så mycket arbetskraft i våra skolor, i vår verkstadsindustri, i vården? Det är dom som ska få Sverige att fungera.  
Bostadsminister Andreas Carlson – varför tog du bort investeringsstödet för byggandet av billiga hyresrätter? Nu kan ju inte dom unga flytta till jobb och utbildning. 
Vad är det för fel på denna regering? Som inte förstår att dom håller på att inte bara förstöra barnens och ungdomarnas liv – utan också sänker hela Sveriges framtid och välfärd.  
Istället står vi här, mitt i en brinnande ekonomisk kris. När familjer kämpar för att sätta mat på bordet då kommer förslag om skattesänkningar för de rikaste och angiverilagar i sjukvården och skolan. Har ni tänkt på att Jimmie Åkesson sedan han fick makten i Sverige tycks vilja prata om allt annat än den kris vi står mitt i. Istället för att försvara sina enorma nedskärningar i sjukvården och skolan pratar Jimmie om skatten på plastpåsar. Istället för att förklara för undersköterskor och barnskötare varför de ska få sparken med hans politik pratar han om dragshows.  
Jag har en utmaning till dig Jimmie Åkesson - möt mig i en debatt om dina nedskärningar i välfärden, om hur du smular sönder det vi byggt upp tillsammans, var som helst, när som helst. Vad sägs om att vi möts i någon av kommunerna där dina partikamrater styr? I Åstorp, där man har beslutat om att spara 15 miljoner i skolan, framförallt på färre förskollärare och elevassistenter? Eller ska vi mötas i Varberg? Där politikerna nu beslutat om neddragningar på 61 miljoner kronor. Eller kanske i Karlskrona? Där ska man spara 72 miljoner kronor på skolelever och funktionshindrade.  
Eller vågar du inte, Jimmie Åkesson? 

*** 

Vänner, det är väl ingen som har missat hur dyrt det blivit med maten nu. När jag växte upp hade vi inte mycket hemma, jag kommer inte från rika förhållanden. Den stora skillnaden mot idag är att jag växte upp med ett starkt samhälle i ryggen. Vi gick inte hungriga, vi visste att samhället fanns där i bakgrunden. Det betyder verkligen inte att allt vad perfekt då. Men idag växer våra barn upp i ett svårare, hårdare samhälle. När de kommer hungriga till skolan ifrågasätts de på tidningarnas ledarsidor.  
Regeringen har bestämt sig, den här krisen ska Sveriges samhällsbyggare betala. Vi säger- dela på bördorna, låt matjättarnas vinster vara vår gemensamma krockkudde, sänk matpriserna!  
För samtidigt som det är många som kämpar och vänder på varje krona gör matjättarna rekordvinster. Samtidigt som pensionärer inte har råd att värma sina bostäder, då gör elbolagen rekordvinster. När barnfamiljer somnar oroliga för om de ska ha råd att betala sina räntor, gör bankerna rekordvinster. Regeringens vänner går vinnande ur krisen medan svenska folket kämpar. Regeringen värnar inte Sveriges samhällsbyggare.  
Jag och Vänsterpartiet ger oss inte. Vi har lagt förslagen för att pressa matpriserna, för att göra om elmarknaden så att inte vanligt folk får betala skyhöga priser. Vi vet att regeringen kan göra mer för att pressa bolåneräntorna. Allt detta är möjligt med politiska ledare som visar handlingskraftig och står på medborgarnas sida.  
Det politiken behöver är att lyssna på Järvaborna och andra som bor i våra förorter. Allt för länge har förortens röster talat inför döva öron. Vänner, jag är glad, stolt över att 
Vänsterpartiet är ett parti i förorten. Vi är inte här på besök, vi bor här, lever här, uppfostrar våra barn här. Här bor Sveriges framtida ledare. För oss vänsterpartister är vare sig förortens problem eller enorma potential något främmande, vi ser det varje dag.  
Sverige är rikare än någonsin. Ändå får dom allra flesta det sämre? Varför kan inte dessa resurser fördels på ett bättre sätt? Det måste finnas tillräckligt många lärare i skolan som kan hjälpa barnen med matten och svenskan. Skydda våra gator från brottslingar som skjuter och utpressar. Få bort vapen och drogerna. Se förorten, lyssna på förorten, jobba för förorten och dem som bor här och lös de problem som drabbar de som bor här.  
Nu vill vi gå ännu längre. Ska vi lyckas vända utvecklingen, bygga en starkare välfärd, ha en rättvis klimatomställning, få bort bostadsbristen, då behövs du. Du behövs för att förändra Sverige. Du spelar huvudrollen i Vänsterpartiets kommande arbete. I spetsen för det arbetet, för den organiseringen, kommer en Järvastjärna att stå. Ni känner igenom honom, han grundade förorten mot våld, han har varit trygghetsvärd i Husby, han sitter i Vänsterpartiets högsta ledning, Husbys egna och älskade Ilyas Hassan.  

[Ilyas del]  

Tack Nooshi och tack Järva, det känns fint att vara hemma igen. Här väcktes mitt politiska engagemang, det var i de här kvarteren jag började längta efter att bygga ett bättre Sverige.  
Jag är så stolt över att ha fått uppdraget att leda Vänsterpartiets arbete som vi kallar Förorten i Framtiden. Det är en ny stor satsning där vi i Vänsterpartiet ska utveckla vår politik för alla som bor i förorter runt om i Sverige. Vi vet, att när högern skyller alla samhällets problem på förorten och de utav oss som bor här, så gör det hela Sverige sämre. Här bor människor som arbetar hårt, sjuksköterskor, busschaufförer, ingenjörer. Samhället kan göra så mycket för att hela vår potential ska komma till nytta, det är Vänsterpartiets mål.  
Men vi kan inte och kommer inte göra det åt någon. Vi är inte här för några snabba utspel. Vi vill skapa ett nytt sätt att relatera till politik i Förorten där det är vi som bor här, vi som lever våra liv här, som har huvudrollen. Vi vill skapa förändring tillsammans precis här där vi står, med våra grannar och vänner, på torget i Tensta, på gårdarna i Rosengård, på fotbollsplanerna i Hammarkullen. Därför behöver Vänsterpartiet dig, och din hjälp i arbetet för förorten i framtiden.  

*** 


[Nooshi igen] 

Vänner, jag vet att det här är tuffa tider, det är lätt att känna hopplöshet. Jag vet att hatretoriken och misstänkliggörandet från extremhögern gör Sverige till en sämre plats för oss alla. Men vänner, jag vet också att vår hopplöshet är högerns högsta dröm. De vill se oss passiva, rädda och maktlösa. Därför mina vänner säger jag istället: 
Ni som kämpar, ni som bjuder motstånd mot nedskärningarna, fortsätt. Ni som börjar tröttna, ni som ser hur rasismen och högerpolitiken gör vårt land sämre, ställ er i bredd med andra. Ni som aldrig ens funderat på att engagera er politiskt, ni som tror att det inte är för er, nu är tiden kommen att bygga motståndet. Du behövs! Kom med, bli medlem i Vänsterpartiet idag.  
Hoppet väntar på att tändas i miljontals svenskar som vill se något annat än den här regeringens hårda högerpolitik. Nu gör vi det, nu skänker vi ett alternativ till de som längtar, tillsammans i bredd. Vi är Vänsterpartiet och vi är här för att stanna.  
Tack!  

Taggar