Skip to content

Muharrem Demirok: Nationaldagstal 2023

Om

Talare

Muharrem Demirok
Partiledare

Datum

Plats

Rinkeby

Tal

Stort tack för att jag får vara här hos er idag, på Rinkeby torg och fira 6 juni, Sveriges nationaldag tillsammans med er alla. 

För mig är det här Sverige när det är som bäst. Människor som kommer samman för att fira sommaren, fira livet och fira det vi bygger tillsammans. Vårt land. 

Eller som artisten Tomas Andersson Wij sjunger om just den här tiden – ”Nu dröjer ljuset längre om kvällarna, nu dammar gatorna av vår och nästan allting är möjligt, nästan allt är vårt, att leva av.” 

Och visst känns det så, såhär i början av juni, ljuset, värmen och grönskan får oss att leva upp lite extra. Vi kan mötas på ett annat sätt, vi kan ses utomhus, i parker, på uteserveringar och vid stränder. Vi kan ha balkongdörren på glänt och låta ljuden från andras liv hitta in i vårt eget. 

För mig blir den svenska sommaren en påminnelse om vilket land jag vill vara med och bygga. Ett lite varmare Sverige. Ett Sverige där vi gör det enklare att mötas som människor, ett Sverige där vi vågar tillåta andra att ta plats men samtidigt också får utrymme själva, ett Sverige där ljuset, hoppet och nyfikenheten tar oss framåt. 

Ett Sverige där varje människa ges chansen att göra just sin bästa tänkbara livsresa. Ett Sverige där morgondagen tillhör alla. 

För vårt land blir bara så bra, som vi som bor här tillåts vara. Det är när vi ger varje människa möjligheten att växa, utvecklas och leva det liv man själv vill som morgondagens samhälle blir starkare, friare och tryggare. 

Det är när engagemang som det här, Nationaldagsfirandet i Rinkeby, kan gro och växa, när eldsjälar och civilsamhället får rätt förutsättningar, som vi skapar en gemenskap för fler. 

Det är när människor har ett jobb att gå till, en lön att leva av och känner sig behövda som vår frihet och trygghet ökar. När vi slipper oroa oss för att pengarna inte ska räcka till i slutet av månaden, eller över om vi får behålla jobbet. 

Företagen, jobbet, lönen. Det avgör om du och jag ska kunna leva våra bästa liv, det avgör om våra barn kan möta framtiden med hopp och glädje, det avgör om det ska finnas pengar, både i din egen plånbok och i statens. 

Det är därför jag och Centerpartiet alltid kämpar för jobben och för småföretagarna. Därför att de är en förutsättning för våra livsresor. Det är därför vi slåss för att sänka skatten, allra mest för den med lägst inkomster, därför att det gör skillnad. Den som känner ett lugn över att pengarna räcker, den kan också enklare känna ett lugn över annat i livet. 

Den som har råd att fylla kylskåpet, den som kan svara ja på sina barns fråga om ett par nya fotbollsskor, den som vet att man klarar sig månaden ut, även om något oplanerat händer, ja han eller hon kan också känna hopp om morgondagen. 

Det är därför jag och Centerpartiet aldrig kommer sluta kämpa för ett Sverige där det finns jobb åt alla, där företagen växer och utvecklas och där du får behålla mer av dina egna pengar. 

Det är därför jag och Centerpartiet kommer fortsätta slåss för att göra det billigare att anställa ungdomar. 

Därför att ditt jobb är avgörande för din livsresa, därför att ditt jobb ger en gemenskap, därför att en egen lön ger både frihet och trygghet. Därför att friare och tryggare människor också ger ett friare och tryggare Sverige. 

Men precis som under vår svenska sommar så vet vi att det ibland kommer dagar med regn och kyla i livet. De mörka molnen kan torna upp sig och stormarna dra fram. 

Och grunden för en lyckad livsresa, för en bra start, den lägger vi tillsammans. 

Därför behöver vi också ha ett samhälle där du och jag kan lita på att vi får det stöd och den hjälp vi behöver genom livet. 

Vi måste kunna lita på att det finns en bra, trygg och rättvis skola i hela landet. Att skolan i Rinkeby ger sina elever samma kunskap och trygghet som skolan i Ronneby i Blekinge, eller Robertsfors i Västerbotten. Att det finns behöriga lärare, kloka vuxna och lagom stora klasser. Att man lär sig det man ska och är lika glad när man går till skolan som när man går därifrån. 

Vi måste kunna lita på att vi har en sjukvård som hjälper oss när vi är sjuka, när någon i vår familj mår dåligt eller när vi ska bli fler i familjen. Vi måste kunna lita på att vi har en polis och ett rättsväsende som håller ordning. Som får stopp på gängen som kidnappat allt för många torg och kvarter, som skjuter och spränger utan en tanke på att oskyldiga drabbas. Vi måste få ett slut på mäns våld mot kvinnor, på hedersförtryck och ungdomsrån. 

Då måste vi både klara av att vara stenhårda mot gängen och straffa de som ligger bakom våldet. Men göra lika stora insatser och ansträngningar för att färre ska hamna där, för att färre ska välja, eller tvingas till, en framtid i gängen och våldet. 

Sverige behöver göra mer av allt, vi behöver göra både och. Vi behöver ge mer pengar till skolan, till våra kommuner, här och nu. Se till att de kan behålla lärarna och att det finns bra skolor där människor bor och lever, oavsett var i Sverige det är. Vi behöver få bort kortsiktiga skojare som bara är i skolans värld för att tjäna snabba cash. 

Vi behöver stärka polisen och rättsväsendet, höja straffen för de grövsta brotten, se till att gängens ledare får byta solen vid gömställena vid Medelhavet mot skuggan från fängelsets murar. Men vi måste också ge mer pengar och bättre verktyg till socialtjänsten, till våra barns fritidspedagoger, till civilsamhället, fotbollsföreningar och nattvandrare. Vi måste visa fler hur man kan välja bort otryggheten och våldet, eller ta sig därifrån om man hamnat snett. 

Tillsammans måste vi bygga ett Sverige som är lika bra på att lyfta den som vill framåt på egen hand som på att hjälpa den som behöver stöd i livet. Ett Sverige som fokuserar på var du vill, inte på varifrån du kommer. Ett Sverige som ger dig löftet att oavsett om du kommer från Järva, Jämtland eller Jönköping så ska du själv kunna bestämma dina drömmars slutstation. 

För den som funderar på varför jag brinner så för människors möjlighet till livsresor, så är svaret enkelt. Jag är ett levande bevis på vad livsresor kan ge. Min pappa kom till Sverige från Turkiet som sjuttonåring. Han lockades av ett löfte, löftet om att den som kom hit, jobbade och gjorde rätt för sig, hade en självklar plats i vårt land. Han mötte min mamma, en utpräglad stockholmstjej. De valde varandra och formade en framtid ihop, här i Stockholm, på andra sida stan. 

Vårby Gård blev mitt hem, mitt allt. Där började mitt liv och min framtid. Och tack vare mina föräldrars val, tack vare deras möjligheter och tack vare ett Sverige som stöttade dem och mig genom livet kan jag stå här framför er idag. 

En kille från röda linjen kan hålla tal på nationaldagen. Som partiledare för Centerpartiet, Thorbjörn Fälldins, Maud Olofssons och Annie Lööfs parti. 

Där har ni vårt land när det är som bäst. Där har ni svaret på vad som händer när vi gör det enklare att mötas som människor, när vi vågar tillåta andra att ta plats men samtidigt ges utrymme själva, när ljuset, hoppet och nyfikenheten tar oss framåt. 

Och när jag står här idag framför er, när jag ser er glädje, känner er kraft och får vara en del av er gemenskap. Då vet jag att vi kan nå just dit tillsammans. 

Tillsammans kan vi få fler att känna stolthet över vårt land och vår nationaldag, tillsammans kan vi få fler att hitta en plats i vår gemenskap, tillsammans kan vi få fler att tro på en ljusare framtid. 

Tillsammans kan vi få vårt land att bli världens bästa land för livsresor – 
Tillsammans kan vi se till att morgondagens Sverige tillhör oss alla. 

Tack för att ni har lyssnat, tack för att jag fick vara här idag. 
Ha en fortsatt fantastisk sommar!

Taggar