Skip to content

Muharrem Demirok: Jultal 2023

Centerpartiet

Om

Talare

Muharrem Demirok
Partiledare

Datum

Plats

Centerpartiets hemsida

Tal

Var inte rädda.

Tappa inte modet.

Tusenåriga, tröstande ord. Men ord, som vintern 2023, är svåra att ta in.

Inte för att vi inte vill. Utan för vi ibland inte kan.

För låt oss vara ärliga. Det är svårt att stå emot rädsla och uppgivenhet just nu. Det är svårt att vara människa.

Jag vet. Jag brottas med dessa känslor själv, varje dag. 

Jag tar kvällspromenaderna med vår hund Allan. Inte för att jag älskar kyla och mörker, utan av oro över vad som kan hända min sambo och mina barn när de är ute.

Jag känner också pulsen öka när sirener och blåljus skär genom vinterkvällen. Funderar på var eller vem det har hänt något nu. Är det mitt kvarter, är det någon jag känner.

Jag kämpar också med framtidstro och mod efter nya vittnesmål om ett våld som triumferar.

Vi bär dessa känslor tillsammans.

När barn, inte äldre än mina egna tvillingar hemma, rör sig bland oss, beväpnade med automatvapen för att mörda andra barn. När våldet drabbar helt oskyldiga. Då är det svårt att lägga undan rädslan, hur gärna man än vill.

När terrornivån höjs. När svenskar mördas i Bryssel. När vår landslagströja, symbolen för enighet och hopp om gemensam framgång, blir måltavla för terror. Då är det svårt att inte kasta ett granskande öga på den som kliver på tunnelbanan eller bussen. Svårt att helt slå bort oron när man går genom galleriornas julhandel. Svårt att inte tappa modet.

När din tro eller bakgrund tvingar dig att bära skulden för händelser tusentals mil från vardagen i Sverige. När fyraåringar hittar teckningar med antisemitiska hatbudskap i klädkorgen på förskolan. När judiska församlingar tvingas ställa in högtider och hågkomster för att man inte kan garantera säkerheten. Då är det svårt att behålla framtidstron.

Likaså när du som muslim möter hat och hot på grund av våld och terror som är fjärran från din egen tro och kultur. Då är det svårt att orka fortsätta framåt.

När misstänksamhet och misstro slår rot. Då går samhället sönder. 

Nej, vårt land är inte ok. Men de enda som kan förändra är vi och vi kan bara göra det tillsammans.

Tillsammans måste vi stoppa våldet. Tillsammans måste vi stoppa hatet. Tillsammans måste vi stoppa det som bygger utanförskap och splittrar.

Vi måste söka vändpunkten. I oss själva och som samhälle. 

Våga agera, våga ta ansvar, våga förändra. Tillsammans. 

Bara så blir Sverige ett land där alla kan känna trygghet igen.

I tider av oro vänds blicken mot politiken. Mot oss som sagt ja till att bära människors förtroende och ansvaret det medför.

Vi har ett ansvar att göra det som är bäst för vårt land och människorna som lever här.

Just nu tar inte politiken det ansvaret.

Just nu utgår allt från det som skiljer och splittrar, inte från det som förenar och stärker oss som land.

Låt mig vara tydlig. Politik bygger på olikheter och debatt. Så ska det fortsätta vara. Argument ska prövas mot varandra. Partiernas åsikter ska vara tydliga för dig och mig. 

Men när vårt land står inför yttre och inre hot. Då krävs ett ledarskap som tar rädslan, hatet och splittringen på allvar, men som inte fastnar där. Ett ledarskap som gör sitt yttersta för att bryta just detta.

Då krävs ett ledarskap som inte ser antisemitism som slagträ för att vinna enkla poänger i debatter, eller likes i sociala medier. 

Då krävs ett ledarskap som inte eldar på fördomar och cementerar känslan av ett vi och ett dem. 

Det ansvaret är vårt gemensamt. Och vet ni vad. Det är dags för alla att ta det på allvar.

Vi har inte råd med mer splittring. Nu är tiden att se till det vi är överens om och genomföra det så snabbt som möjligt. Nu är tiden att ompröva gamla sanningar, göra allt vi kan för att bryta våld och otrygghet.

Också Centerpartiet behöver ompröva vissa saker, utifrån vad verkligheten kräver av oss. Det är vi beredda att göra. Men framförallt är vi redo att komma framåt i frågor där vi redan idag, tillsammans, kan mer.

När kommunerna larmar om att det inte finns pengar till avhopparverksamhet, eller till att stoppa barn från att rekryteras av gängen.

Låt oss då tillsammans få fram ett nationellt avhopparprogram för unga. Låt oss då tillsammans göra verklighet av den avhopparmiljard som Centerpartiet presenterade i september. Som de andra oppositionspartierna slöt upp bakom. Som ger pengar här och nu, till alla goda krafter som kan ta barn och unga bort från gängens klor.

När vi ser den ekonomiska krisen förvandlas till en skolkris. När lärare, extrastöd och elevhälsa försvinner. 

Låt oss då tillsammans ge skolan mer pengar. Här och nu. Låt oss då tillsammans få på plats ett nytt och rättvist skolpengssystem, som gör det lönsamt att ta ansvar och säkrar skolor i hela landet.

När bedrägerier, utpressning och välfärdsfusk finansierar gängens krig. 

Låt oss då tillsammans ge varje myndighet uppdraget att bekämpa brott. 

Svenska folkets enda krav på politiken just nu är - Lös uppgiften, stoppa våldet.

Låt oss tillsammans visa att vi är mogna den uppgiften. 

Låt oss göra allt vi kan och lite till för att slå sönder gängen. 

Låt oss göra allt vi kan och lite till för att stärka första linjens försvar. 

Låt oss göra allt vi kan och lite till för att fler ska återfå hoppet om framtiden.

Låt oss visa att vi förstår att vi nu behöver en vändpunkt.

Nu behöver Sverige komma först. 

Prästen Nina väntar på att vattenkokaren ska slå av. Hon häller det rykande vattnet över tepåsen i koppen. Utanför fönstret glimmar marken av frost. Ännu återstår några timmar av nattpasset med kyrkans jourtelefon.

I köket på äldreboendet på Öland doftar nybakt saffransbröd. Här förbereder man inför adventshelger och julfirande. För Sara och kollegorna väntar långa pass. Men de ser fram emot att få välkomna den som vill att fira julafton, se på Kalle och ta sig en sillbit ihop med de äldre. Tomten är redan bokad.

Utanför den tegelröda butiken i Värmland skrapar Magdalena rutorna på bilen. Ikväll ska hon möta nya seniorer i hembygdsgården. För att, helt på eget initiativ och efter arbetstid, hjälpa äldre att bli tryggare och säkrare på nätet.

Så kan vardagen se ut för dem som redan vet värdet av att låta Sverige komma först. Ni som förstått att när man gör något för andra, då stärker vi varandra. 

Ni som i era jobb, eller helt ideellt, varje dag påminner oss om att det finns ett Sverige, bortom rubriker och blåljus. Ett Sverige där vi tror på och tar hand om varandra.

För mig är ni alla vinterns och julens hjältar. Ni ser dem som inte annars blir sedda. Får vardagen att fungera i stort och smått, dygnets alla timmar.

Ni är Sverige. Utan er rasar vårt land ihop. Ni är män och kvinnor, unga och gamla, infödda och invandrade, asfaltsbarn och stolta lantisar. 

Men ska era insatser fortsätta inspirera fler, då måste politiken ge er förutsättningarna att göra det. Då får er kraft aldrig tas för given.

Centerpartiet jobbar varje dag för mer frihet. Och vi står också tydligt upp för skyddet av de svagaste i samhället och för den självklara principen att skattepengarna ska gå dit de är tänkta att gå. Till en stark, närvarande välfärd. 

Här måste vi göra mer. Det är extra tydligt dessa dagar. Under jul ökar bedrägerierna mot våra svagaste. Mot våra äldre, mot mormor och farfar. Ensamhet och åldern gör dem till enkla mål för bedragare. Bedragare som ofta jobbar på uppdrag av gängen. Som lurar av ensamma äldre stora summor pengar, som finansierar våldet som riskerar att drabba deras egna barnbarn. 

Att lura äldre i Sverige är idag mer eller mindre riskfritt. Vi ser fall där man lurat till sig tiotusentals kronor från otaliga äldre och ändå bara döms till villkorlig dom. Så kan vi inte ha det.

Centerpartiet vill se en tydlig straffskärpning. Vi vill att minimistraffet för grovt bedrägeribrott höjs till minst 1 års fängelse. Och vi vill att bedrägerier mot äldre, och särskilt utsatta, alltid ska betraktas som grova.

Sjunker du så lågt som människa att du lurar äldre på pengar. 

Då ska du låsas in. 

Men vi måste också göra mer för att värna vår välfärd. Se till att skatten vi betalar går dit den ska. Till Sara och hennes kollegor på äldreboendet på Öland, till skolor och förlossning. Inte till gangsters och gäng.

Idag ser vi hur kriminella aktörer söker sig också till välfärden, i jakten på enkla pengar. Vi ser hur allt för många hemtjänstföretag, äldreboenden, HVB-hem och assistansbolag ägs och drivs av människor med andra syften än att göra gott. Och det är för svårt att komma åt dem.

Ofta kan man köra på ett tag, innan någon upptäcker en. När kommunen man verkar i sen till slut säger stopp, ja då drar man vidare. Till en annan kommun, till en annan skattkista att ösa ur. Så får det inte fortsätta.

Vår välfärd är alldeles för viktig. Centerpartiet har redan lagt en rad förslag för att förändra här och mer kommer. Men det vi vill se redan idag är att det upprättas en svartlista där våra kommuner snabbt och enkelt ser vilka företag som inte skött sig. Som cyniskt och själviskt utnyttjar det offentliga. Och lika snabbt kan säga stopp, nej, aldrig att ni etablerar er i vår kommun. 

Redan idag svartlistas företag som svindlar människor i andra sammanhang. Det måste bli lika enkelt att stoppa den som blåser elever på undervisning, eller plundrar äldrevården, som för den som struntar i att leverera en bokad resa, eller varorna vi köpte på Black Friday.

Centerpartiet kommer alltid gå före för att sänka skatterna på jobb och företag. Och i kampen för att se till att den skatt vi betalar går dit den ska. 

Till första linjens försvar och sista tidens trygghet.

Till en vardag som fungerar. Till vård, vägar, skolor och polis. I hela landet.

Till föreningsliv och civilsamhälle som är kittet som håller ihop vårt land. 

Till det som bygger Sverige starkare, varmare och tryggare. 

Till det som lyfter oss som människor och får oss att tro på morgondagen.

Om bara dagar möter vi advent. Snart har vi julen här. Min absoluta favorithögtid. Vårt land sveps in i vit vinterskrud. 

I fönstren tänds stjärnor och ljusstakar. Mörkret möts med ljus.

Låt också de ljusen lysa för alla de människor som just nu lever sitt liv i mörker. 

För familjerna i skyddsrummen i Ukraina. För barnen bland ruinerna i helvetet i Gaza. Eller för de israeliska barn som aldrig mer får se sin mamma och pappa. För den som lever i ensamhet och sorg. 

Låt de lysa för hopp och förändring. 

Fundera på vad just du kan göra för någon annan och gör det. Slå en signal, skicka en hälsning. Hjälp dem som hjälper andra, att hjälpa fler. 

Var inte rädd, men var rädda om varandra. 

Tappa inte modet, våga tro på att det kommer bli bättre.

Tillsammans ska vi göra Sverige till ett tryggare, starkare och bättre land igen.

Ha en fantastisk vinter och en riktigt, riktigt god jul.