Det talade ordet gäller
Jag sade i inledningen till den här eftermiddagen att jag skulle återkomma till möjligheterna. De finns. I själva verket vimlar det av affärsmöjligheter. Vi ser hur traditionella företag produktutvecklar och vidareförädlar. Bioteknik, nanoteknik och en sjudande elektronik- telekom- och IT-utveckling rymmer fantasieggande möjligheter. Vi kan få många nya tjänsteföretag. Den sektorn utgör i England nästan 70 procent – i Sverige knappt 45 procent av BNP.
Potentialen för nya jobb är närmast oändlig. Men någon måste vilja gripa möjligheten. Och våga anställa, våga investera – i maskiner och i människor. Och människor måste vilja ta de jobb som skapas. Vi måste stärka de drivkrafter som gör att möjligheterna utnyttjas.
Vi har i dag sett hur det lokala företagsklimatet kan påverkas. Solna med sin topplacering och Vingåker med sin kraftiga uppryckning visar att lokala initiativ och samverkan mellan kommuner och företag lönar sig.Men det kommer också att krävas förändringar av skatter och regelverk om vi samlat ska få ett bättre klimat för företagsamhet. Hinder måste röjas.
Vår uppgift, inom Svenskt Näringsliv, är att peka på vägar framåt och komma med tydliga och skarpa förslag. Vi har lagt en mycket god grund för detta genom vårt brett förankrade framtidsprogram – Fördel Sverige. En del vill se detta som uttryck för ett särintresse. Men än fler förstår att det är ett allmänintresse. Med ett bra företagsklimat, med rätt drivkrafter kommer jobb och därmed välstånd. Det måste väl ändå vara ett allmänintresse?
En sak är klar – ska vi kunna gripa möjligheterna måste vi få slut på det ointresse för företagsamhetens frågor som våra beslutsfattare ofta visar. Allt färre tror på återkommande skönmålningar av situationen och på de rituella förhoppningarna att fler ”åtgärder” av traditionellt slag ska räcka till. Det räcker inte att angripa symptomen. Det gör att jag tror att intresset för våra frågor – och våra lösningar – blir större. Jag hoppas att lyhördheten från våra politiska beslutsfattare kommer att öka. Verkligheten visar ju tydligt att det finns raka rör mellan betingelserna för företagande och nya jobb. Jag tror att nästa valrörelse kommer att handla om jobben. Därför är vårt råd till dem som vill bestämma: Lyssna på Sveriges arbetsgivare, stora som små – vi vet hur nya jobb kan skapas!
Vi vill:
– Att det blir naturligt att vilja anställa.
– Bättre villkor får fler att bli arbetsgivare. Fler får jobb. Jobb som lämnar Sverige kan ersättas med andra. Så har det varit i långliga tider. Men hinder behöver rivas och skatter och avgifter sänkas. Det råder inte någon brist på arbetsuppgifter som behöver utföras. Däremot råder en ”arbetsgivarbrist”, skapad av alltför ogynnsamma villkor att anställa. Och då blir det inga jobb av dessa arbetsuppgifter.
Vi vill:
– Öppna upp för nya jobb. Svenska företag skulle kunna förvandla vård, skola och omsorg från problemområden till lovande tillväxtbranscher. Detta förutsätter bland annat att ”stopplagen” avskaffas och att en större del av driften övergår i privat regi. Genom skattereformer kan nya marknader för personliga tjänster öppnas, vilket skapar många nya jobb. Vi är kreativa och duktiga i Sverige.
Vi behöver en miljö där forskning och utveckling ytterligare förstärks och där resultaten kommersialiseras i Sverige. Förädlingsgraden kan öka. Också det ger nya, utmanande jobb. Hand i hand med villkoren för att anställa och nya arbetsmarknader går investeringar i människor och maskiner.
Vi vill:
– Att det ska bli lättare att investera i Sverige. Svenska företag – framförallt de små och medelstora – har svårare än sina konkurrenter
i många andra länder att finansiera de investeringar som krävs för att kunna stärka sin konkurrenskraft. Det måste bli mer lönsamt att investera i svenska företag. Detta kräver sänkta skatter på kapital och avskaffad förmögenhetsskatt.
Vi vill:
– Att nyföretagande och entreprenörskap premieras. För att fler jobb ska kunna skapas i näringslivet måste nya företag startas.
Fler måste uppmuntras att ta steget från att vara arbetstagare till att bli företagare, och företagare måste uppmuntras att ta risker och växa. För att detta ska bli möjligt krävs skatteförändringar, förändringar av det politiska regelverket, bättre tillgång till riskkapital och förändrade attityder till företagsamhet och risktagande. Att uppmuntra unga människors entreprenörskap är på lång sikt en av de allra viktigaste vägarna till fler jobb och ökat välstånd. Därför fortsätter vi satsa på vår ungdomskommunikation, som under namn som Enterprise och Prao-guiden når hundratusentals ungdomar. Kan vi göra företagare till förebilder är mycket vunnet.
När vi river anställningshinder, släpper fram nya jobb, underlättar investeringar och välkomnar nyföretagande och entreprenörskap
kommer vi se att många blir företagsamma och att många vill ta sig för både som företagare och som anställd.
Vi vill:
– Göra det lönsamt att jobba. Sveriges möjligheter att i framtiden vara en välståndsnation är helt beroende av att fler människor kan gå från bidrag till arbete. Detta är endast möjligt om det görs mer lönsamt att arbeta. Det förutsätter i sin tur bl a att skatten på arbete sänks – inte minst för låginkomsttagare – att ersättningsnivåerna i socialförsäkringarna samt företagens finansieringsansvar för sjukskrivningarna omprövas. Vi är, noterar jag, inte ensamma om att tycka att både a-kassa och sjukersättning vilar på arbetslinjen.
Vi vill:
– Ha justa regler på arbetsmarknaden. Vi är som arbetsgivarorganisation bekymrad över den obalans på arbetsmarknaden, som gör att små konflikter får förödande konsekvenser. Sympatiåtgärder på avtalsområden där det finns avtal och därmed fredsplikt är förödande
och äventyrar den svenska kollektivavtalsmodellen. Det senaste exemplet är Pappers sympatiaktioner till förmån för sin systerorganisation i Finland.
Vårt framtidsprogram, Fördel Sverige, belyser de utmaningar vi nu ser och pekar på vägarna framåt. På område efter område kommer nu våra skarpa förslag. Vi för ut dem så brett vi någonsin kan. Det är ett viktigt arbete som vi alla i den här lokalen behöver hjälpa till med.
Samtidigt som vi ser en uppmarsch till nästa års val kommer vi att komma med ett 50-tal skarpa och väldefinierade förslag. Vi vet att om de förverkligas kommer det att ge oss Fördel Sverige.
Jag tror på Sverige. Vi har många gånger förr inte bara anpassat oss till utan även skickligt utnyttjat förändringar. Företagare och branscher har ställt om, nya affärsmöjligheter har tagits till vara. Människor har välkomnat det nya och brutit upp från det gamla.
Det är av avgörande betydelse för våra företag, för de jobb som finns och de många som väntar på att bli till, att vi skapar förutsättningar för att gripa alla nya möjligheter. Och jag tror att många med mig kommer att ställa frågan till våra politiska beslutsfattare: Vad väntar ni på?