Skip to content

Matz Hammarström: Tal i Almedalen 2001

Om

Talare

Matz Hammarström
Språkrör för Miljöpartiet

Datum

Plats

Almedalen

Tal

Hej, och välkomna!

Så var det dags igen, även i år, för politikervecka och för de gröna i Almedalen.
Tyvärr är det, även i år, också dags för algblomning.
Om vi inte vill vänja oss vid och acceptera dessa kraftiga blomningar av giftalger varje år, måste vi förändra dom mänskliga aktiviteter som orsakar dom.
Den största anledningen till den kraftiga algblomningen är övergödningen av Östersjön, en övergödning som orsakas av kväveläckaget från en jordbruksmark som behandlas med för mycket konstgödsel. Kväveövergödningen leder, förutom till algblomning också till bottendöd; så mycket som en tredjedel av Östersjöns botten är död i dag.
Ett annat problem, som också hänger samman med ett ohållbart jordbruk är förgiftningen av vårt dricksvatten. I flera svenska kommuner finns det dricksvattentäkter som innehåller gifter, gifter som har sitt ursprung i växtgifter som används i bekämpningsmedel. Förra året kom ett larm här från Gotland, om bentazon i dricksvattensbrunnar. I år har en pågående undersökning visat att det är lika illa ställt på många ställen i vårt land.
Det här vill vi göra något åt. För att kunna bryta trenden och få en bättre miljö i Östersjön och för att få ett giftfritt dricksvatten måste alla stöd som ges till jordbruket utformas så att de gynnar framväxten av ett ekologiskt hållbart jordbruk. Vi vill satsa mer på KRAV-jordbruk; och vi kräver sänkt moms på ekologiska livsmedel.


För att komma till rätta med problemen krävs också tuffa miljömål för det svenska lantbruket, och vi har tillsammans med regerigen lyckats få till en del riktigt bra målsättningar. Men Centern (som ju gärna försöker framstå som ett miljöparti) vill i princip ta bort eller sänka ambitionerna i alla de miljömål som innebär att det ställs hårdare miljökrav på svenskt lantbruk, och framstår mest som ett intresseparti för kemikaliejordbrukare.     
Dessutom vill centern slopa strandskyddet! En direkt miljöfientlig åtgärd, som dels skulle hota allemansrätten, dels hota det känsliga växt- och djurliv som lever i de strandnära områdena, och leda till en mycket negativ konkurrens mellan kommunerna om att bjuda ut sina stränder.
Nej, man ska inte tro att man väljer ett miljöparti om man väljer centern och Maud Olofsson. För en radikal miljöpolitik som verkligen vill uträtta något behövs miljöpartiet.


Ett annat allvarligt miljöproblem, som har aktualitet här på Gotland är den ökade sopförbränningen. I maj månad ockuperade Greenpeace Cementas anläggning i Slite, på grund av att Cementa eldade sin cementugn med importerade sopor och miljöfarligt avfall. Vid sopförbränning bildas mycket farliga ämnen, bland annat cancerframkallande dioxiner; ämnen som Sverige har skrivit på internationella avtal om att sluta producera.
Efter en växande kritik tycks nu Kjell Larsson sent omsider vakna, och säger (som vanligt) ”vi ska titta på det här”. Men vi har inte tid att ”titta på” så länge till. Det är hög tid att handla. Vi kan inte sitta och vänta i ett och ett halvt, två år eller ännu längre innan det händer nåt. Den ökande sopförbränningen måste stoppas betydligt snabbare, helst i går! Greenpeace aktion ledde till ett ettårs-moratorium för sopförbränning på Cementa, låt oss se till att vi har lagar och ekonomiska styrmedel som gör att dom inte fortsätter när det året gått, och att andra inte börjar.


Nu kan det ju tyckas irriterande att miljöpartiet kommer hit i den vackra svenska sommaren och talar om problem, att vi svartmålar och är nån slags domedagsprofeter. Men om vi inte talar om dom miljöproblem som faktiskt finns, och som inte försvinner för att man väljer att titta åt ett annat håll, vem ska tala om dom?
Det vi vill göra, är att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle; socialt, ekologiskt och demokratiskt. Så vi inte går samma öde till mötes som giftalgerna, som har en kort period av kraftig tillväxt, gör slut på alla näringsämnen och sjunker till botten och dör.
Vi vill värna livet och det levande, och för att kunna göra det måste vi erkänna problemen och se dom möjligheter som finns till bättre liv med ökad miljöhänsyn och ökad livskvalitet.

Taggar