Skip to content

Margareta Winberg: Tal vid minnesstund över Fadime Sahindal

Om

Talare

Margareta Winberg
Jämställdhetsminister

Datum

Plats

Östersund

Tal

Mötesdeltagare 
Vi har samlats här för att vi måste dela vår sorg över en modig kvinnas tragiska död. Vi har samlats för Fadime och alla hennes medsystrars skull. På samma sätt som vi förut manifesterat mot rasism och främlingfientlighet samlas vi nu i motståndet mot det våld och förtryck som krävt en ung frihetskämpande kvinnas liv. Rasismen känner vi. Den har predikat sin ideologi i tal och skrift, den demonstrerar sina symboler, den har till och med sin egen musik. Det förtryck som ledde till Fadimes död är mera dolt och försåtligt. Det finns där i alla länder. Sverige och svenskar är inget undantag. Varje år dödas 15-20 kvinnor av män som står dem nära. Tusenfalt fler misshandlas. Hemmet blir därmed den farligaste platsen för många kvinnor att vistas på.
Men kvinnors frigörelse görs svårare och farofylldare i miljöer där åldriga synsätt och slutna familjestrukturer är särskilt starka. Vi måste bättre lära oss förstå vilka starka onda krafter dessa strukturer döljer. Fadimes liv och öde berör oss djupt. Hennes mod gjorde henne känd i hela vårt land. Hon var beundrad och respekterad av vänner studiekamrater och lärare. Hon var en förgrundsgestalt i vårt samhälle. Och hon kommer alltid att finnas i vårt minne. Som ett ljust leende mitt i en stor sorg. Låt oss göra detta minne till något skapande. En kraft för frihetens sak. Låt inte sorgen tynga vår handlingsförmåga och våra ställningstagande. Fadimes kamp för frihet och självständighet är ett exempel för oss alla. Hon har gett oss ett arv att förvalta, ett uppdrag att fylla.
Och uppdraget säger: 
Vik inte undan! 
Se inte åt ett annat håll! 
Avslöja och bekämpa falska föreställningar och dolda mönster som berövar människor rätten att forma sina egna liv. Stå upp alltid och överallt mot kränkningen, kvinnoförnedringen och våldet. Tala klarspråk och säg att lagen gäller lika för alla. Säg att de grundläggande normerna och värderingarna i vårt land gäller lika. För alla. Kurdiska pappor precis som svenska skall respektera lagen, normerna, värderingarna. Ingen skall i Sverige, med hänvisning till kultur eller religion, tradition eller faderskap, kunna förtrycka, förnedra eller till och med mörda! Till våra myndighetr, högskola, grundskola, polis, socialtjänst, hälso- och sjukvård vill jag säga: Lyssna noga, agera. Till studenter, elever på skolor: Ge de beträngda, de hotade, er aktiva solidaritet. Till föräldrar, både mammor och pappor: Inse att respekten för era barns självständighet är den enda vägen att vinna deras hjärtan! Till bröder vill jag säga: Ställ upp för era systrars rätt att själva forma sina liv. Kräv för deras räkning, samma frihet sm ni kräver för er själva! Till organisationer – särskilt invandrarorganisationer: Tag ert ansvar! Ni är de som kan komma nära familjerna, nära papporna, mammorna, flickorna; var tydliga, svaja inte, välj sida! Till medborgare och er alla mötesdeltagare: Kom ihåg att frihet och demokrati inte kommer av sig själv. Den måste försvaras.
Den måste vinnas – varje dag. 

Taggar