Skip to content

Karin Enström: Tal vid Sverigemötet 2024

Om

Talare

Karin Enström
Politiker

Datum

Plats

Stockholm

Tal

Det senaste året har vi jobbat en hel del i motvind. Det är inte lätt att ta över efter åtta år av socialdemokratiskt styre. När vi lämnade regeringskansliet 2014, då lämnade vi ett dukat bord efter oss. När vi kom tillbaka var bordet tomt, maten var uppäten och till och med duken var borta. Men vi har jobbat målmedvetet för att både reparera det som är trasigt och bygga något nytt.  
Det är nu det börjar märkas utåt. Det är nu opinionsvindarna vänder, när det blir tydligt att mot regeringen står fyra partier som inte är överens om i vilken riktning de ska föra Sverige. Det är också nu utredningarna som regeringen har tillsatt blir förslag och sedan lagstiftning. Det är nu som våra vallöften infrias, ett efter ett.  
Som partisekreterare är jag därför extra stolt över att få träffa er nu. Det är roligt att ses igen på ett Sverigemöte. Varmt välkomna allesammans! Och särskilt välkommen till er som är på ett Sverigemöte för första gången. Sammanlagt är vi över 2000 deltagare på Sverigemötet. Bara det är värt en extra stor applåd.  
Det kommande dygnet har vi ett fullspäckat schema framför oss. I dag ska vi få lyssna på tal från vår finansminister, från vår justitieminister, vår socialtjänstminister och från vår partiledare, vår statsminister. Vi ska delta på seminarier om alltifrån jordbruk till att vinna storstadsväljare. 
Och i morgon kickar vi i gång Europavalrörelsen. Då ska få vi lyssna till Sveriges populäraste Europaparlamentariker, Tomas Tobé, och vår valledare och kampanjmotor, Karin Juhlin. Då kommer också vår Europavalskampanj att lanseras. Vi är här för att fylla på med argument inför valrörelsen, göra nya bekantskaper och lägga grunden för ännu en valseger. 
Sedan den senaste valsegern har vi hunnit uträtta mycket. Vi vet att när Socialdemokraterna styr så förvaltar de. När vi styr så driver vi igenom verkliga reformer. Vi moderater har trots allt en stolt historia av att driva igenom reformer som gjort Sverige till ett bättre land för alla. Det var vi moderater som var först i Sverige med att förespråka ett EUmedlemskap 1961, och trots att det tog flera decennier lyckades vi få med oss resten av riksdagen och det svenska folket. Det var vi som ledde kampen mot den statliga byråkratin och löntagarfonderna på 70- och 80-talet, så att vi kunde bryta den socialdemokratiska dominansen i svensk politik. Det var vi som genomförde valfrihetsrevolutionen på 90talet, så att vi kunde byta ut fonderna mot friskolor. Det var vi som införde arbetslinjen på 00-talet, så att vi kunde få ordning på svensk ekonomi och samtidigt sänka skatterna. Men hela tiden har det varit något som saknats, en fråga där vi inte nått hela vägen fram. En viktig pusselbit som inte har fallit på plats.  
Sverige var länge ett land som velade i världspolitiken. Sverige isolerades och gick sin egen väg. Socialdemokratiska statsministrar tvekade i valet mellan öst och väst; de tvekade om vilken sida av järnridån som var på rätt sida av historien. Sverige förändrades och världen förändrades, men grunden i svensk säkerhetspolitik förändrades 
inte. 
Det var det– vi moderater som krävde förändring. Redan på 1950-talet krävde vår dåvarande partiledare, Jarl Hjalmarson, ett närmare försvarssamarbete västerut. Under en lång tid var vi många som kampanjade och argumenterade för en ny linje som skulle göra Sverige säkrare, först i ungdomsförbundet och sedan i partiet. I två decennier drev vi den linjen i skarpt läge i riksdagen. Länge var vi ensamma i debatten, men vi stretade på, och det gav resultat. Parti efter parti närmade sig oss. Steg för steg samlade vi en majoritet. Till sist nådde vi ända fram. I år slutförde vi det som vi lovat våra väljare. Som kapten i amfibiekåren och tidigare försvarsminister är jag särskilt stolt att säga att nu är vi i mål: vi har fört Sverige in i Nato.  
Det är viktigt att komma ihåg att utan oss hade det inte blivit av. Det var först när Ulf gjorde Nato-medlemskapet till en valfråga våren 2022 som Socialdemokraterna började svänga. Vi sköt dem framför oss hela vägen in i valrörelsen. Nu har Ulf och våra ministrar avslutat det som vi förmådde Socialdemokraterna att påbörja. Nu har vi moderater gjort Sverige till en del av Nato, världens starkaste försvarssamarbete. Nu har vi gjort Sverige säkrare.  
Det är ett viktigt vallöfte som vi har infriat. Redan i dag har vi genomfört eller påbörjat över 70 procent av våra vallöften. Vi ökar tryggheten genom att höja straffen och stärka rättsväsendet. Vi sänker skatten så att det ska löna sig att arbeta. Vi gör det enklare för företagare genom att minska regelkrångel. Vi gör det billigare att tanka med avskaffad reduktionsplikt och lägre bränsleskatt. Vi tar täten i den gröna omställningen genom att satsa på mer kärnkraft. Vi gör Sverige säkrare, grönare och friare. Vi moderater tar ansvar. 
Vid sidan av de stora framtidsfrågorna behöver vi också ta ansvar i en rad andra frågor. Under de senaste veckorna har den nya könstillhörighetslagen varit omdebatterad. Det har varit möjligt att byta kön i Sverige sedan 1972. Vi moderater röstade för lagen då den infördes. Den förra moderatledda regeringen tog initiativ till att modernisera den. Vi har nu landat i en välavvägd, försiktig modernisering av lagen som har efterfrågats länge. Det är i linje med vad våra nordiska grannländer redan har gjort, men vi kommer fortfarande att ha den mest restriktiva lagstiftningen i Norden på det här området. Effekterna av lagändringen ska inte överdrivas, men inte heller riskerna. Det här är bara ett av tusentals beslut som vi fattar på nationell nivå den här mandatperioden.  
Runtom i Sverige styr vi också i över 180 kommuner och regioner. I mer än var tredje kommun är kommunstyrelseordföranden moderat, och vi moderater tar ansvar i hela landet.  
Vi gör det i Trollhättan, där Peter Eriksson ger stabilitet efter 100 år av socialdemokratiskt styre. Vi gör det i Botkyrka, där Stina Lundgren städar upp efter socialdemokratiska kupper. Vi gör det i Nacka, där Mats 
Gerdau fortsätter sänka skatten. Vi gör det i Halland, där Mikaela 
Waltersson håller sjukvårdsköerna korta. Vi gör det i Östergötland, där Marie Morell vågar fatta svåra beslut så att sjukvården ska kunna gå runt. Och vi gör det i Älvsbyn, där Johan Dahlqvist får rätsida på politiken.  
I de delar av landet där vi inte styr fortsätter vi moderater att jobba för ett maktskifte. Vi gör det i Malmö, där Helena Nanne tar kampen mot hederskulturen som Socialdemokraterna ignorerar. Vi gör det i Kalmar, där Hanne Lindqvist leder ett politikutvecklingsarbete som sällan skådats på lokal nivå. Och vi gör det här, i Stockholms stad, där Christofer Fjellner synar de rödgrönas skattechocker.  Väljarna kan lita på att oavsett om vi styr eller är i opposition gör vi det vi kan för att leverera det som vi lovade väljarna inför valet. 
Vårt parti, Moderaterna, står aldrig still. Vår politikutveckling fortsätter oavsett om vi är i regering eller i opposition. På partistämman fick partistyrelsen flera uppdrag om politikutveckling. Därför har vi nu tillsatt tre nya arbetsgrupper med moderata representanter från hela Sverige. En grupp som ska ta fram ett lokalt trygghetsprogram, ledd av den tidigare rikspolischefen Bengt Svenson; en grupp som ska fortsätta utveckla vår miljöpolitik, ledd av Helena Storckenfeldt; och en grupp som ska ta fram ny politik för hur vi finansierar infrastruktur i hela Sverige, ledd av Erik Weiman. 
Nästa år ska vi dessutom presentera ett nytt handlingsprogram. Det ska vara ett handlingsprogram som lägger fast vår politik på så gott som alla områden. I handlingsprogrammet presenterar vi även vår berättelse om vad vi vill med Sverige de kommande tio åren; det blir vårt politiska program för framtiden. Det blir både vår skjuts in i valrörelsen 2026 och grunden för vår politik under flera mandatperioder framåt. För att programmet ska bli så bra som möjligt behöver vi även inspel från er. Idéprogrammet från 2021 var bara den första delen. Till nästa års arbetsstämma tar vi fram handlingsprogrammet, den andra delen av vårt partiprogram.  
Politikutveckling gör vi förstås inte bara genom arbetsgrupper i partiet. Vi måste även ha markkontakt. Vi har därför lanserat ett projekt för verksamhetsbesök – Sverigeresan. Våra kommunalråd, regionråd och riksdagsledamöter besöker nu verksamheter över hela Sverige och samtalar med medarbetare och ideellt engagerade. Vi besöker små och stora företag; vi besöker offentliga och privata verksamheter. Resultatet av samtalen skickas vidare som underlag för handlingsprogrammet. På så sätt bygger vi en djupare förståelse för samhället utanför partiet när vi utvecklar vår politik. 
Vårt övergripande mål är tydligt. I det förra valet var det överordnade målet att samla en majoritet för ett maktskifte. Det uppfylldes, men samtidigt tappade vi som parti. Nu är målet att vi inte bara ska bli omvalda i nästa val. Vi ska även öka vårt väljarstöd och styra i fler kommuner och regioner än i dag. Och på sikt ska vi bli Sveriges största 
parti.  
Det kommer inte att vara lätt. Det kommer att ta tid. Det kommer att kräva hårt arbete. Ingen annan kommer att göra jobbet åt oss, utan alla vi medlemmar och förtroendevalda måste dra vårt strå till stacken. Framgång kommer inte av sig självt. Det skapas av hårt arbete, uthållighet och målmedvetenhet. När jag besökt några av våra framgångsrika kommunföreningar i landet, som i Norsjö i Västerbotten och Lekeberg i Örebro län, har det varit tydligt. Trots att det har varit tufft har våra företrädare inte gett upp, och det har gett resultat.  
Samma berättelse hör vi från andra framgångskommuner. Det handlar om att stärka vår politik, ge medlemskapet större betydelse och värva fler medlemmar. Det handlar om att hela tiden fråga sig själv vad som behöver göras för att öka engagemanget och bygga förtroende. Det handlar om att hjälpas åt och att jobba tillsammans. Det handlar om att hålla i och att hålla ut. Om vi ska lyckas kräver det att vi sätter laget före jaget, och att vi kommer ihåg att valrörelsen inte är allt – allt är valrörelse. 
Det är mycket som händer i partiet just nu. Partistyrelsen har satt upp ambitiösa mål för mandatperioden. Vi ska stärka samverkan mellan partiets olika delar. Hela partiet ska jobba tillsammans med gemensamma mål. Vi fortsätter arbeta med att göra Moderaterna till 
Sveriges mest attraktiva idéburna arbetsplats.  
Vår organisation måste stå starkare om vi ska kunna föra ut den moderata politiken. Vi är över 46 000 medlemmar i dag, men vi behöver bli fler. Fler som kan delta i våra kampanjer, fler som kan axla förtroendeuppdrag, fler som kan sprida våra budskap till vänner och bekanta och få ännu fler att engagera sig. Om vi ska få fler väljare behöver vi också vara fler moderater över hela landet. Våra medlemmar är vår styrka. 
Att vara medlem i Moderaterna ska ge ett större mervärde. Oavsett om man har förtroendeuppdrag eller inte ska man känna att man får ut något av sitt medlemskap. Vi satsar nu mer på utbildningar än tidigare. Inför Europavalet har vi dragit i gång satsningen Europavalsfokus, och vi fortsätter med den populära spetsutbildningen. Våra medlemmar ska också få vara delaktiga i vår politikutveckling. För att vårt handlingsprogram ska bli så bra som möjligt behöver vi också inspel från så många som möjligt. Att vara medlem ska inte bara handla om att kampanja, utan också handla om att få vara delaktig i framtagandet av 
ny politik. 
Snart är det också val igen. I dag är det bara 58 dagar kvar till vallokalerna stänger. Sverige ska välja sina 21 representanter i Europaparlamentet. I riksdags-, region- och kommunval är vår utmaning att övertyga så många som möjligt att en röst på Moderaterna är vad som krävs för att få ordning på Sverige. I Europaval är en av våra största utmaningar att få folk att komma ihåg att gå och rösta. Valdeltagandet är lägre, och det ställer krav på oss att mobilisera våra kärnväljare. Vi måste få dem att gå till vallokalerna och lägga sin röst Moderaterna. 
 
Som tur är har vi en riktigt stark uppställning kandidater, Tomas, Jessica, Jörgen, Arba och Boriana. Jag ser framemot att åka och kampanja runtom i landet tillsammans med er och alla våra medlemmar. Tillsammans ska vi knacka dörrar, sätta upp affischer, dela ut flygblad och stå i valstugor. Vi ska kampanja hela vägen fram till valdagen för mer frihetlig politik i Europa.  
Vi behöver fler politiker som värnar om den inre marknaden och om EU:s yttre gränser. Som kämpar för minskade utsläpp, mindre regelkrångel och ett ökat stöd till Ukraina. I valet 2019 var det många som räknade ut oss. Trots det ökade vi från tre till fyra mandat och fick den mest kryssade kandidaten. Nu ska vi göra det på nytt. Vi ska se till så att vi får fler moderater i Europaparlamentet.  
Vi går nu in i en ny valrörelse. Då får vi åter möjlighet att möta väljarna och prata politik. Det är vi tillsammans som ska göra det jobbet. Och vi ska göra det med råg i ryggen. Vi har visat att vi levererar det vi lovar. En röst på Moderaterna är en röst för ett Europa som är säkrare, grönare och friare.  
Välkomna till Sverigemötet 2024! Nu sätter vi i gång! 
 

 

Taggar