Skip to content

Karin Enström: Tal vid Sverigemötet 2023

Om

Talare

Karin Enström
Partisekreterare, Moderaterna

Datum

Plats

Karlstad

Tal

Kära Moderater. Över fjortonhundra stycken är vi på plats. Det är så många att vi har fått boka upp varje hotellrum i Karlstad. Vi har målat Karlstad blått. Allesammans – varmt välkomna hit!
För er som inte känner mig heter jag Karin Enström.  Sedan i höstas har jag det stora förtroendet att vara Moderaternas partisekreterare. Det är ett ärofyllt uppdrag. Framför allt är det det bästa uppdraget. Ulf har regeringen, men jag har det roligaste – partiet.
När vi samlades på Sverigemötet i Örebro för ett år sedan var det ett halvår kvar till valet. Vi hade ETT gemensamt mål som var viktigare än nåt annat – en moderatledd regering. Sedan dess har vi kämpat. Vi har knackat dörrar. Vi har delat ut flygblad. Stått i valstugor och på torgmöten. 
Som vi har kämpat. Och det är tack vare alla era insatser under valrörelsen – tack vare alla er här inne som vi har lyckats. Vi har nu en moderatledd regering. 
Och vi har inte bara fått en ny regering. Bland Sveriges sammanlagt 310 kommuner och regioner är vi med och styr i 190 av dem. Och när jag säger vi så är det verkligen vi härinne, just nu. Tillsammans gör vi Sverige bättre, dag för dag. 
I många tidigare röda fästen fick vi ett större stöd än någonsin. I Norsjö, i Västerbotten, ställde Moderaterna upp i kommunvalet för första gången på tjugo år, och blev näst största parti i valet med mer än sjutton procent av rösterna. I Älvsbyn, i Norrbotten, där Moderaterna inte ens hade en lista i valet 2018, fick partiet nitton och en halv procent och bröt hundra år av socialdemokratiskt maktinnehav.  
Det är inte bara i röda fästen vi har gått fram. Vi har också gått fram i kommuner där vi redan varit stora. I Österåker, i Stockholms län, blev Mikaela Fletcher omvald som kommunstyrelsens ordförande med ett ökat väljarstöd för andra valet i rad. 
I Mariestad, i Skaraborg, blev Johan Abrahamsson omvald som kommunstyrelsens ordförande med över fyrtio procent av rösterna. I Kalmar vändes en nedåtgående trend och Moderaterna ökade för första gången sedan valet 2010, tack vare Hanne Lindqvists starka ledarskap. I Östra Göinge, i Skåne, knackade Patric Åberg alla dörrar som fanns, och Moderaterna fick fyrtiofyra procent av rösterna.  
Och vi får inte glömma att under förra mandatperioden var det en region i Sverige utan en moderat riksdagsledamot. Vi var inte representerade i hela Sverige. Men i det här valet vann vi tillbaka mandatet på Gotland, och gotlänningarna fick återigen en moderat i riksdagen. 
I fjol ökade vi också med hela sjutusen medlemmar. Det är den största ökningen sedan 1985. Vi är nu nästan femtio tusen moderata medlemmar runtom i Sverige. (applåder) Vårt stöd bland unga är dessutom högre än det varit på många år. Om alla röstade som Sveriges unga skulle vi vara Sveriges största parti. Framtiden är ljus.
Nu är vi här på Sverigemötet. Under de här dagarna kommer vi att få nya perspektiv och idéer som vi kan ta med oss hem för att utveckla vårt politiska arbete. De här dagarna ska vi använda för att samla nya kunskaper och hitta ny energi för att jobba som ett parti fram till valet 2026.
Regeringen jobbar nu stenhårt för att leda Sverige i ett historiskt svårt läge. Inflationen gör så att många hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop. Kriget i Ukraina hotar inte bara vår säkerhet utan hela Europas. Gängkriminaliteten sprider skräck och oro runtom i Sverige.
Därför är elstödet nu på plats för att dämpa effekterna av de höga elpriserna. Vi har skickat stöd till Ukraina och samlat majoritet för en svensk Nato-ansökan för att garantera vår säkerhet. Brottsligheten ska stoppas med hårdare straff och fler poliser. 
Oavsett fråga har vi moderater lösningarna på de stora samhällsproblemen. Men att lösa problemen vi fått ärva efter åtta år med en socialdemokratisk regering – efter åtta år av vanstyre – kommer att ta tid. Det kommer att ta tid att vända utvecklingen. Samtidigt som Ulf och våra moderata ministrar gör allt de kan för att få ordning på Sverige, måste vi blicka framåt.
Förra gången vi satt i regeringen, mellan 2006 och 2014, flyttades fokuset från partiet till regeringskansliet. Även om regeringen gjorde ett bra arbete, lyckades vi inte förnya det moderata löftet och partiet stod inte rustat för en ny mandatperiod. Debatter som borde ha tagits uteblev. Politik som borde ha utvecklats syntes inte till. Vi vårdade inte vårt parti tillräckligt bra. 
Vi blev omvalda 2010. Men när vi gick till val på nytt 2014 kom valkampanjen igång för sent. Vi vågade inte ge oss ut i samhällsdebatten och ta initiativet. Resultatet blev inte bra. Eftervalsanalyserna 2014 och 2018 lyfte fram att när vi hamnar i regering på nytt, måste vi agera annorlunda. 
Eftervalsanalysen av det senaste valet, som vi presenterade häromveckan, pekade på samma sak: Den här gången vill jag att vi ska göra rätt från början. Vi ska vårda vårt parti.
För även om vi vann valet, finns det en hel del som skaver. Vi är inte längre Sveriges näst största parti. Vi leder regeringen, men vi blev bara tredje störst i valet. Trots att vi ökade i stora delar av Sverige, backade vi också på många ställen där vi brukar ha ett stort stöd. Vi är i opposition i flera kommuner och regioner där vi styrde före valet. Jag vet att många härinne hade hoppats på mer. 
Vi ska vara självkritiska. Att vi bara är tredje största parti är inte bra nog. Även om det finns många förklaringar till att vi inte blev större som parti, måste vi vara ödmjuka inför att många väljare röstade på andra partier. Vi fick färre röster än 2018. Många väljare kände sig osäkra på om vi var rätt parti för dem. 
Vi har nu en chans att rätta till det till nästa val. Om vi använder de kommande åren på rätt sätt, kan vi gå in i nästa valrörelse ännu starkare än vi var förra gången. Det arbete vi påbörjar nu kommer att vara avgörande för vårt valresultat 2026. 
Vi behöver också höja vår egen ambitionsnivå. Inför förra valet var det överordnade målet att byta ut Socialdemokraterna och bilda en moderatledd regering. Det lyckades vi också med. Till nästa val räcker det inte med att behålla makten, utan vi ska också öka som parti. Vi ska vinna val i fler kommuner och i fler regioner. Men vårt långsiktiga mål borde inte vara att vara att bara öka eller att vara näst största parti. Vi ska ha större ambitioner än så. Partistyrelsen har fastställt ett tydligt mål. 
Vi ska inte bara leda Sverige. Vi ska inte nöja oss med att vara näst störst. Vi ska kämpa för att bli Sveriges största parti. 
Det kommer inte att vara lätt. Det kommer att ta tid. Det kommer att kräva hårt arbete. Ingen annan kommer att göra jobbet åt oss, utan alla vi medlemmar och förtroendevalda måste dra vårt strå till stacken. Det gäller oss alla i partiet. Det gäller gammal som ung: från norr till söder. Vi måste alla jobba hårt för att både vinna val och växa som parti. 
För att vi ska lyckas behöver vi fortsätta utveckla ny politik. I idéprogrammet som vi antog för två år sedan gav vi svenska folket ett löfte. Ett löfte om att politiken kan göra Sverige till ett friare land att leva i. Samtidigt lovade vi att politiken inte ska göra mer än nödvändigt. 
Det moderata löftet är inte att lova allt till alla, utan att garantera att politiken kan lösa de stora samhällsproblemen. 
Nu har vi återigen regeringsmakten. Samtidigt som våra moderata ministrar och riksdagsledamöter löser problemen som finns här och nu, ska vi lägga grunden för framtidens moderata politik. I februari tillsatte jag fem politiska arbetsgrupper: en grupp för grön innovationskraft för tillväxt, ledd av Christofer Fjellner; en grupp för skola och utbildning, ledd av Therez Almerfors; en grupp för förebyggande insatser mot kriminalitet, ledd av Louise Meijer; en grupp för en politik på medborgarnas sida, ledd av Elisabeth Unell; och en femte grupp, för utrikes- och säkerhetspolitik, ledd av Hans Wallmark. 
I grupperna arbetar över etthundra moderata politiker från hela landet med att ta fram nya politiska förslag. 
I höst har vi partistämma i Umeå. Då samlas vi hela partiet för att anta nya politiska förslag och välja en partistyrelse. Då kommer gruppernas förslag att läggas fram. På partistämman kommer vi också att behandla motioner från länsförbund, nätverk, partiföreningar och enskilda medlemmar.
Alla kommer att kunna påverka den moderata politiken. Det är särskilt viktigt nu att vi vågar pröva nya idéer samtidigt som vi har regeringsmakten. 
Politikutvecklingen slutar inte heller med partistämman. Under våren tar vi ut en grupp som ska arbeta med att ta fram ett nytt handlingsprogram till arbetsstämman 2025. 
I handlingsprogrammet bygger vi vidare på idéprogrammet med ny sakpolitik för 2030-talet. Vi ska inte bara vara rustade för valet 2026. Vi ska vara rustade för valen 2030, 2034 och 2038. Det arbetet kommer att göras under de kommande åren. Handlingsprogrammet ska lägga grunden för vår politik, och ge oss en tydlig riktning för att förändra Sverige. Det ska både bidra till vårt valmanifest 2026 och visa vad vi vill på längre sikt. Under arbetets gång kommer vi att hålla öppna seminarier och möten. Hela partiet kommer att vara delaktiga i processen. 
Vi kommer även att genomföra verksamhetsbesök över hela Sverige för att både ta in nya perspektiv och för att låta andra ge inspel. 
Det behövs för att vi ska kunna behålla markkontakten, och vara väl förankrade i samhället utanför partiet.
Vår organisation måste stå starkare om vi ska kunna föra ut den moderata politiken. Där har vi fortfarande mycket att jobba på. Oavsett om man är förtroendevald eller en vanlig medlem ska man känna att man får ut något av sitt medlemskap. 
Att vara medlem i Moderaterna ska vara mer än att betala en medlemsavgift varje år och att gå på ett årsmöte. Det ska vara ett sätt att stödja vårt arbete, men den som engagerar sig kommer också få ut mer av sitt medlemskap. Vi kommer att satsa mer på utbildningar under de kommande åren. Och som medlem kommer du att ha möjligheten att påverka framtidens politik. 
Det är så vi behåller medlemmar och får fler att engagera sig. 
Vi måste också stärka partiet som arbetsgivare. Den som delar våra värderingar och är duktig, kompetent och driven ska vilja jobba för Moderaterna. Vare sig det är i en kommun eller i en region, i riksdagen eller i regeringen. Vi ska bli den främsta idéburna arbetsgivaren. 
Redan nästa år är det val igen. Då är det en ny valrörelse inför Europavalet. Moderaterna är inte bara en viktig kraft för frihet i Sverige. Våra duktiga europarlamentariker, Tomas, Jessica, Jörgen och Arba, arbetar varje dag för att våra idéer ska få genomslag i EU. Men vi behöver ha fler moderater i Europaparlamentet. Vi behöver ha fler som värnar om den inre marknaden, om mindre regelkrångel, om EU:s yttre gränser och om minskade utsläpp. På partistämman i höst ska vi välja våra kandidater. Sedan är det dags att ta på sig kampanjkläderna igen för att gå ut och jobba för fler moderater i Europaparlamentet.
Men den som vill kampanja behöver inte vänta till nästa år. Nu drar vi också igång vårkampanjen. Om vi ska kunna få ett bättre valresultat 2026 måste vi sätta igång. 
Vi ska synas på gator och torg runtom i Sverige och berätta för väljarna vad vi konkret gör för att få ordning på Sverige. Om vi inte lägger ner tiden som krävs här och nu, kommer det inte att spela någon roll hur väl regeringen presterar, eller hur många bra beslut som fattas i de 190 kommuner och regioner där vi är med och styr. Vi behöver jobba varje dag fram till valet 2026 för att kunna få förnyat förtroende. När vi studerat de kommuner där Moderaterna har ökat allra mest finns det en gemensam framgångsfaktor: att valrörelsen inte är allt – allt är valrörelse. 
Vi vinner inte väljarnas förtroende under de sista veckorna, utan under hela mandatperioden. I allt vi gör måste vi ställa oss frågan hur vi ska få fler medlemmar att stanna kvar, hur vi ska få fler att vilja bli medlemmar och hur vi ska få fler att vilja rösta på oss. Valrörelsen har redan börjat.
Partivänner. Mycket kommer att hända på vägen mot nästa riksdagsval. Vi har stora ambitioner. Vi vill få ett ännu större genomslag för våra idéer. Vi måste öka tempot för att vinna valet 2026 och kämpa för att bli Sveriges största parti. Men det kommer inte att räcka om vi inte arbetar som ett parti. 
Alla nivåer måste hänga ihop: kommunalt, regionalt och nationellt. Det får inte finnas något avstånd mellan partiorganisationen och riksdags- och regeringskansliet; mellan kommunerna och regionerna och SKR; mellan Europaparlamentet och Sverige. Under den här mandatperioden ska vi öka samarbetet mellan partiets olika delar. Vi måste jobba som ett parti om vi ska nå våra mål. 
Det allra viktigaste är att vi lägger fokus på rätt saker. Vi behöver ha en vinnande kultur för att också kunna vinna. Vi kan inte älta det som inte gick som vi hade hoppats i förra valet, eller förvänta oss att vi kommer att kunna växa om bara regeringen eller någon annan gör sitt jobb bra. Det är vi själva som måste göra jobbet. Vi ska blicka framåt, och jobba hårt för att bli bättre som organisation. 
Vi kommer att behöva lägga mer tid på att utveckla vår politik. Vi kommer att behöva lägga mer tid på att vara ute och kampanja. Vi kommer att behöva sätta laget före jaget för att lyckas.
  
Nu startar vi Sverigemötet. Det är nu vi påbörjar arbetet för att få förnyat förtroende och det är nu vi här i salen påbörjar resan mot att bli Sveriges största parti. 
Välkommen till Sverigemötet 2023.
Tack! 

Taggar