Skip to content

Karin Enström: Tal på moderaternas partistämma 2023

Om

Talare

Karin Enström
Partisekreterare, Moderaterna

Datum

Plats

Umeå

Tal

Tack för det fina välkomnandet Anders. 
Det är riktigt roligt att vara här hos er i Umeå. Att vara moderat i Västerbotten är ju inte alltid så lätt. Vi har alla varit på dörrknackningar, där dörren stängs så fort partiloggan syns. Eller fått se våra valfoldrar sönderrivna och affischer nedslitna. Här i det röda Västerbotten har det nog varit tuffare än på många andra ställen. Men trots motvinden fortsätter ni kämpa, och det ger resultat. I förra valet ökade Moderaterna i Västerbotten i de flesta kommunval, i riksdagsvalet och i regionvalet. Nu har vindarna vänt. Det är värt en applåd.
Men den här helgen blir det inte så rött i Umeå – för nu samlar vi över 500 moderater här på Folkets Hus. 
Partivänner, det är nu ett år sedan vi fick en ny regering. Under det senaste året har våra moderata ministrar påbörjat arbetet med att få ordning på Sverige. Senaste gången vi samlades till partistämma var i Örebro på hösten 2019. Redan då såg vi de problem som vi ser i dag. 
Vi såg hur Sverige blev mindre tryggt när gängkriminaliteten och våldet tilläts breda ut sig. Vi såg hur Sverige stod inför en energikris, när fullt fungerande kärnkraft avvecklades. Vi såg hur Sverige stod osäkert i en förändrad omvärld, medan grunden i svensk säkerhetspolitik knappt förändrats sedan 50-talet. Det stod redan då klart att vi behövde göra mycket för att få ordning på Sverige.
På den förra partistämman började vi resan mot valet 2022. Vi antog ny politik på flera områden, bland annat en ny energipolitik, en ny rättspolitik och en ny försvarspolitik. Vi förberedde oss inför ett maktskifte. Och vi lyckades.
För exakt ett år sedan bildade vi regering. Nu blir den politiken verklighet. Kärnkraften utvecklas i stället för att avvecklas. Straff och påföljder reformeras samtidigt som polisen får fler befogenheter för att trycka tillbaka gängkriminaliteten. Ett svenskt Nato-medlemskap är äntligen inom räckhåll.
Nu samlas vi för partistämma på nytt. Under kommande dagar ska vi staka ut riktningen mot nästa val. Vi ska välja ny partistyrelse. Vi ska välja våra kandidater för nästa års val till Europarlamentet. Nu börjar vi nästa resa, mot valsegrar 2024 och 2026.
Förväntningarna på oss är också större nu än de var för fyra år sedan, eftersom det nu är vi som leder landet. Förra gången vi samlades för en partistämma i regeringsställning var 2011. Det är längesen.  Vi som var med då minns att det är stor skillnad mot att vara ett parti i opposition. Vi har omvärldens ögon på oss på ett helt annat sätt när vi leder en regering. 
Och därför är det också många frågor som ställs. Vart är vi på väg nu? Vad ska vi göra härnäst? Kämpar Moderaterna i motvind eller är vi på väg att vinna tillbaka förtroende som vi tappat? Vad vill vi göra för att stödja hushåll som har det tuff med ekonomin? Fortsätter vi utveckla en politik för en bättre skola? Hur vill vi göra Sverige säkrare? Hur vill vi göra grönare? Hur vill vi göra Sverige friare?
Det är frågor som vi måste besvara. I det förra valet gick vi framåt på många platser där vi historiskt sett haft ett svagt stöd. Det är positivt. Men samtidigt backade vi i städer där vi tidigare haft ett högt förtroende. En av anledningarna är att många av de frågorna som vi lyfte inte var lika viktiga för väljarna i städerna som i andra delar av landet.
Därför behöver vi bredda vår politik. Vi behöver visa att vi har lösningarna på samhällsproblemen på fler områden än tidigare. När vi dessutom genomför stora reformer får utvecklingen inte heller stanna av. Vi måste ha förmågan att se längre än till nästa val. Vi ska alltid utveckla vår politik, så att vi står rustade för att lösa samhällsproblemen.
Partistyrelsen har därför lagt fem politiska propositioner som bygger på de rapporter som 180 moderater i fem olika arbetsgrupper tog fram under våren.
Vi lägger en proposition om förebyggande insatser mot utanförskap och kriminalitet, så att vi kan stoppa nyrekryteringen till gängen. Vi lägger förslag om hur vi ska kunna stärka socialtjänsten och barnhälsovården för att kunna fånga upp unga i ett tidigt skede.
Vi lägger också en proposition om grön innovationskraft för tillväxt. I den lägger vi förslag om en stabil fossilfri energiförsörjning, att minska utsläppen från transporter och att få en grön tillväxt.
Därtill lägger vi en proposition om skola och utbildning. I den tar vi ett helhetsgrepp om svensk skola, för att fler ska gå ut med fullständiga betyg, för att höja kvaliteten och för att stärka lärarnas roll.
Vi lägger en proposition om hur vi kan stå på medborgarnas sida, genom att minska regelkrånglet och byråkratin för vanligt folk. Vi föreslår bland annat stärkt rättssäkerhet för medborgarna och flera regelförenklingar för företag.
Och slutligen lägger vi en proposition om hur vi kan göra Sverige säkrare i Nato, i en allt osäkrare omvärld. Sverige ska vara en aktiv Nato-medlem som bidrar till samarbetet. Sveriges säkerhet förblir en av Moderaternas främsta prioriteringar.
Men vi ska behandla fler förslag än propositionerna. Vi ska fatta beslut om de över tusen olika att-satser som finns i de 273 motioner som skickats till denna stämma, från medlemmar, föreningar och förbund över hela landet. Det märks på motionerna att det finns många frågor som intresserar moderater. Vi har frågor om det mesta att avhandla, från vindkraft till opastöriserad mjölk, från hårdare straff till nya helgdagar.
Vi ska också anta en ny stadga, där vi en gång för alla slår ihop parti-, förbunds-, krets- och föreningsstadgar till en sammanhållen stadga. Vi ska anta ett nytt jämställdhetsbokslut, så att vi tar ytterligare steg mot att vara ett brett parti för alla. Och kanske viktigast av allt – vi ska fastställa medlemsavgiften för kommande kalenderår. 
Under de kommande dagarna ska vi stärka vår politik och vår organisation. Vi ska visa vart vi är på väg.
Samtidigt som vi samlas här, går moderater över hela landet ut för att kampanja och berätta om vad regeringen har levererat under de första 365 dagarna. Och som vi har levererat! Av de löften vi gav väljarna inför valet, är sex av tio påbörjade eller redan genomförda under det första året. Det är värt en applåd! 
Det är inte heller bara regeringen som har levererat. Runtom i Sverige levererar vi i de nästan 190 kommuner och regioner där vi är med och styr, från Älvsbyn i Norrbotten till Trelleborg i Skåne. 
I går presenterade Stina Lundgren, vår gruppledare i Botkyrka, ett nytt styre för att städa upp efter Socialdemokraternas kupper. Snart kommer vi ha en till moderatledd kommun som levererar. Det är också värt en applåd! (applåder)
Vi ska vara stolta över vad vi lyckats leverera, men mycket finns kvar att göra. 
Sverige är i ett tufft läge. Säkerhetsläget är sämre än det varit på mycket länge. Hoten mot Sverige växer. Samtidigt är det ekonomiska läget svårt för många. Vi moderater har visat förr att vi kan hantera kriser. Att vi kan visa ledarskap. Nu har vi ett stort ansvar för Sverige. Och vi tar det ansvaret.
Därför är det särskilt viktigt att vi går ut och möter väljarna nu. Vi lever i en tid av oro: för ekonomin, för tryggheten och för säkerheten. Vi har ett ansvar som förpliktigar.  
Det här ska vi berätta om för väljarna. Vad vi vill göra för lösa problemen och hur Sverige ska bli säkrare, grönare och friare. Vi ska också berätta om varför vår politik behövs; hur våra förslag kan lösa Sveriges problem och göra Sverige till ett bättre land. När vi går ut och kampanjar, ska vi inte låta det stanna vid samtal. Vi behöver också bli fler medlemmar. Fler moderater som kan engagera sig så att det också finns fler som kan axla förtroendeuppdrag och vara med och bidra till framtida valsegrar när vi växer som parti. Därför är det viktigt att vi alltid vågar fråga dem vi möter om de också vill bli medlemmar.
Vi har många kampanjhjältar i partiet. På sociala medier ser jag ofta hur våra föreningar i Gävle, Västerås, Visby, Kalmar, Bromma, Smedjebacken – ja, över hela landet – går ut och kampanjer oavsett väder. Och många överträffar förväntningarna. Som Ahmad Eid från Nyköping, som redan halvvägs genom höstkampanjen knackat fler dörrar än vad vi satt som mål. Det är så vi ska göra för att nå ut till väljarna!
Vårt mål är att få förtroendet att genomföra den politik vi nu tar fram, genom att vinna valet 2026 och att växa som parti. På sikt är vårt mål att bli Sveriges största parti. Det kräver mer av oss alla. Om vi ska lyckas behöver vi bygga en vinnande kultur, där vi alltid sätter laget före jaget. Vi behöver stärka vår organisation och bli fler. Det arbetet måste pågå hela tiden.
Ett viktigt delmål är nästa års Europaval. På söndag ska vi fastställa vår lista. Vi har en stark uppställning kandidater från hela landet. Det förra valet 2019 blev vår comeback efter flera tillbakagångar. Nu ska vi bygga vidare på den framgången och vinna ett femte mandat.
 
Det sägs ibland att val, det vinns på valdagen. Men det är inte helt sant. Val vinner vi genom att varje dag arbeta för att stärka vår organisation. Val vinner vi genom att varje dag vara redo att gå ut och kampanja. Val vinner vi genom att varje dag visa att vi tar människors oro på allvar och att vi har lösningarna på samhällsproblemen. Vi måste visa att vi förtjänar förtroendet varje dag fram till valdagen, både i handling och genom vår berättelse om vad Sverige skulle kunna vara. Valrörelsen är inte allt – allt är valrörelse. 
 
Den här helgen är startpunkten. Vår slutdestination är tydlig: Sverige ska bli säkrare, grönare och friare. Nu inleder vi resan mot valsegrar 2024 och 2026. Nu inleder vi partistämman. 

Taggar