Skip to content

Jörgen Lennartsson: Tal efter skandalscenerna på Ullevi

Okänd, Bildbyrån

Om

Talare

Jörgen Lennartsson
IFK Göteborgs tränare

Datum

Omständigheter

Under en fotbollsmatch den 27 april 2016 mellan IFK Göteborg och Malmö FF kastades smällare mot spelaren Tobias Sana som tidigare spelat för IFK Göteborg, men nu representerade Malmö FF. IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson höll ett tal på presskonferensen direkt efter matchen.

Tal

Till en början vill jag be om ursäkt från IFK Göteborg till alla drabbade i den här händelsen, i första hand Sana och den assisterande domaren i fråga. Och alla åskådare som kommit hit och betalat inträde och för att se lag fajta om tre poäng.
Sjunde december började vi att träna för den här säsongen. Vi har tränat 7-10 pass i veckan, ett tiotal ledare som har jobbat för IFK:s bästa, sponsorer som vill jobba med IFK, nytt rekord i årskortsförsäljning, del av allsvenskans härliga start, ideellt arbetande funktionärer som jobbar på alla matcher.
Vi lägger ned tid, åker land och rike runt för att scouta motståndare och förbereda oss på bästa sätt. Vi är noga med allt, sömn, kost, tester, för att IFK skall ha så stor framgång som möjligt, för att det finns så många som engagerar sig för IFK.
Den enda personen som tycker att han har rätt att ta ett beslut att kasta in ett knallskott har ingen aning om vidden av vad han förstör för oss som håller på med detta. Han förstör för IFK, för svensk fotboll, för alla som vill att det skall gå bra för IFK Göteborg och svensk fotboll.
Man blir så jävla förbannad, att en nedan människa kan skada vår verksamhet såinåthelvete, det är det som jag blir så otroligt ledsen och bedrövad över. När vår verksamhet är så positiv, där vi lägger ned så mycket tid, där Frank kommer in som ny ordförande, ekonomin har varit lite dålig, partners som satsar ännu mer pengar, så kommer en jävla dåre på att han skall kasta in det här knallskottet.
Vad betyder det för vår verksamhet? Det är helt åt helvete, helt galet.
Sebastian var direkt uppe och skällde så in i helvete. Spelarna är helt vansinniga. Det sportliga kommer i andra hand. Det handlar om respekt för ett arrangemang och medmänniskor, de känner en otrolig frustration, de lägger ned så mycket tid, ideellt arbetande styrelsemedlemmar lägger ned så mycket tid för att få ordning på ekonomin, för att skapa en fotbollsfest, de 99,9 procent goda supportrarna. Vi hade 100 personer som satt på Kamratgården i en hel vecka ringde runt för att sälja årskort. Det finns så ofantligt mycket människor som lägger ned så mycket tid.
Det har varit en härlig start på allsvenskan, det var i stort sett fullsatt i dag, match mot Malmö, spelarna kämpar som djur varje dag.
Om man vill gå in här och slänga ett knallskott på en annan person, det går inte att säga att Blåvitts säkerhet måste bli bättre. Då får man klä av alla åskådarna kläderna och skicka dem genom en tunnel och sedan klä på.
Det är den här idioten som skall straffas. Där hoppas jag att IFK:s supportrar har ett intern-justice, IFK som förening är inte värdigt en sådan här händelse. Det finns olika typer av övertramp. Det här är långt över gränsen.
Det finns inget att välja på. Det är upp på hästen. Det är bara att träna på. Det har hänt hemska grejor förr. Fotbollen går alltid vidare. Vi har en stark rörelse. I motgång prövas saker och ting. Lojalitet, publikens engagemang. De goda krafterna skall vinna. Spelarnas karaktär, ledarnas hållning, partners lojalitet.
Nu kommer disciplinnämnden att fatta ett beslut. Jag kommer respektera det beslut de tar.
Fotbollen vinner alltid till slut. Det kan ta lite tid ibland. Jag hoppas att alla kommer tillbaka mot Djurgården och visar att de goda krafterna är starkare än de onda.
Jag vet inte exakt hur det är med de skadade spelarna. Sören fick en skada på ljumsken, Bjärsa hade en baksida.
Det var inte IFK Göteborgs bästa dag i historien.

Taggar