Skip to content

Johan Pehrson: Sommartal 2022

Om

Talare

Johan Pehrson
Partiledare

Datum

Plats

Göteborg

Tal

Tack! 

Vad fint det är att vara här i Göteborg – tillsammans med er. Göteborg, en av många städer som bygger Sverige starkt. Decennium efter decennium. 

En urkraft för svensk utveckling och öppenhet. Från innovationer till industri. Från kultur till politik. En export av det vi har byggt. Och ett inflöde av det som andra har skapat, från Atlantens alla hörn. 

Allt detta har gjort Göteborg till vad det är. Och det har bidragit till det Sverige vi ser i dag. Handel och företagande. Hårt arbete och samarbete – och liberalism. 

I vårt parti finns ett viktigt arv från en särskild Göteborgsliberalism. Ett samhällsbygge för en växande öppen medelklass. Fri opinionsbildning. Ett levande kulturliv. 

Vi ska ta tillvara på vårt liberala arv från Göteborg. Och vi ska ta tillvara på Göteborg. Utveckla den här staden, utveckla Västra Götaland och ja hela Sverige. 

Med liberala företrädare som Robert Hannah och Helene Odenjung på riksplanet. Och lokala företrädare som Axel Darvik och Simona Mohamsson, Daniel Andersson och Karin Veres, med flera, så möter vi dagens liberala utmaningar i praktiken. 

Kunskap i skolorna och frontforskning på Chalmers. Trygghet med ett återupprättat amfibieregemente och fler poliser. Framtid med läxhjälp och ungdomsidrott i förorten. Välstånd med en politik för företagsamhet och fler nya jobb. Omställning med kärnkraft, batterier och elflyg byggt här på västkusten. 

Tack vare Sveriges medlemskap i EU kan Sverige effektivt handla med 26 andra länder. Så säkras den handeln som för svensk del ofta går här genom Göteborg, genom Skandinaviens största hamn. Vårt lands blodomlopp för handel med Europa och omvärlden – ett centralt nav för vårt välstånd, helt enkelt. 

EU och Europa. Då går självklart mina tankar till Marit Paulsen. Liberalen som så passionerat arbetade för att göra Sverige till just ett EU-land. 

Liberalen som lärde oss att byråkrater är bättre än soldater. Att EU handlar om fred och frihet i vår del av världen. Och att vi med EU som verktyg tillsammans måste lösa gemensamma samhällsproblem. Inte minst för att klara av miljö- och klimatpolitiken, brottsligheten och att säkra välstånd för framtida generationer. 

En gris vet inte om den flyttas genom Sverige eller Danmark. Men tack vare Marits enträgna arbete i Europaparlamentet spelar den hemvisten mindre roll. För ett jordbruk som konkurrerar med bättre kvalitet i stället för plågeri av djur eller rovdrift på vår natur. 

Marit gav raka svar på svåra frågor. Alltid med värme och sammanhang. Sverige blir ett kallare och tråkigare land efter hennes sorgliga bortgång. 

Men tack vare liberaler som Marit är Sverige i dag ett land som samarbetar med andra om de stora frågorna: Klimatet, ekonomin, Rysslands krig mot Ukraina. 

Och det arbetet behövs. Tillsammans för ett fritt Ukraina. Och tillsamman mot terrorism – oavsett om det rör sig om nazism eller islamism här, eller rysk mördarnationalism där. 

Europas utmaningar måste vi möta gemensamt. Tack Marit Paulsen för din långa, breda och starka liberala samhällsgärning. 

Det kommer kallare tider. Även om man kanske inte kan tro det i dag 

”Sommarn snurrar fort, när vi bara snöar bort” – som Håkan Hellström sjunger. 

Sverige går mot en kärv vinter. 

Det ryska anfallskriget mot Ukraina fortsätter. Den ryska gasen är nu ett gigantiskt geopolitiskt basebollträ som diktaturen Ryssland svingar med all kraft gentemot Europa. 

Nu måste vår ekonomi stå mer oberoende av diktaturen i Moskva, men också diktaturerna i Beijing och Riyadh. 

Jag har hållit på med politik länge. 

Liberalerna har pratat om behovet av modern reglerbar kärnkraft sedan mina näbbstövlar var högsta mode. Ja allt sedan andra länder började bygga fast sig i ett obegripligt beroende av just rysk gas. 

För det är precis som min företrädare Jan Björklund har sagt:
Det finns två problem med rysk gas. Den är rysk – och den är gas. 

Vi måste föra samhället genom allt det här. Och rusta det för nya mörka vintrar, både politiska och fysiska. 

Därför är det välkommet att Vattenfall nu projekterar för ny kärnkraft i Sverige. Det har tagit tid. Men det rustar oss för framtidens fördubblade fossilfria elbehov. 

Energi för Sverige, där och när det behövs, inte bara när det skiner eller blåser.
Min kloka riksdagskollega Barbro Westerholm brukar säga: Politik, det är ett maratonlopp. 

Jag har sprungit det maratonloppet ett par decennier för att jag älskar Sverige. För att jag vill medverka till att bygga ett nytt Sverige. Med en politik i den liberala mitten. 

Praktisk problemlösning för människor i Sverige, med hela verktygslådan. För ett socialliberalt bygge som håller ihop, inte några skakiga fuskbyggen längst ut på politiska ytterkanter. 

I den här valrörelsen så talar vi därför om centrala samhällsproblem som måste lösas. Nu. Inte om tjugo år. Det måste bli slut på efterklokheten. Vi måste stå på den hårt arbetande medelklassens sida, i ur – och skur. Den breda medelklass som måste öppnas för fler. Där människor upplever egenmakt och kan både drömma om sin framtid och arbeta hårt för att förverkliga drömmarna. 

Politiken har länge kunnat handla om annat. Men en ny verklighet har krupit sig på. En vardag där sånt som borde vara självklart inte fungerar. Ett samhälle med köer, systemfel, förseningar och en växande brottslighet som krossar liv – och förvandlar drömmar till mardrömmar. 

Vi måste använda alla verktyg för att vända utvecklingen. Det offentliga måste bättre fokusera på sina kärnuppgifter. Fler samhällsbyggare måste känna att samhället levererar för att vi ska kunna pressa tillbaka utanförskapet. Fler ska komma i jobb, fler ges en chans till att äga sitt boende – och fler ska få kraft att orka bidra till andras sociala sammanhang. 

Då måste vi ännu bättre stimulera så att fler arbetar, driver företag och skapar ett eget sparande. 

Civilsamhället ska uppmuntras. Och alla ungar måste ges verktyg och stöd att klara skolan. 

Ordet medelklass reduceras inte sällan i media till tal om padeltider – och dessa finns det gott om numera – eller diskussioner om italienska semesterorter. 

Men medelklassen är faktiskt grunden för en stark demokrati, grunden för att vi ska klara både klimatet och föreningslivet. Jag tänker på alla strävsamma sjuksköterskor, lärare, barnmorskor och poliser som håller igång våra idrottsföreningar. Alla människor som ser de barn som inte har föräldrar som är lika förankrade i samvaron. 

Ja, jag tänker på samhällsbyggare så som ingenjörer, socialarbetare, småföretagare och hantverkare som ställer upp som klassföräldrar i stället för att stirra ner i bordet på föräldramötet. 

Deras flit och slit ska uppmärksammas. Deras oro ska bemötas. Och fler i utanförskap ska känna att lärarens eller småföretagarens liv också ska kunna bli deras liv. 

Det finns inget som skapar så mycket frihet för människor som att tillhöra den breda medelklassen. En frihet att med strävsamhet, ökat ansvar och arbete kunna påverka sitt eget och sina barns liv. 

Lyckas vi med det är mycket vunnet. En meningsfull vardag – med frihet för fler. En växande ekonomi där vi har kraft i välfärdsstatens kärnfunktioner som ska stötta och hjälpa människor som drabbats av otur i livets lotteri eller drabbas av olycka på sin vandring. 

Det är därför vi ber om svenska folkets förtroende. Också när en kärv vinter väntar. Och det är därför jag hoppas att ni väljer Liberalerna den elfte september. 

En politik fast förankrad i mitten och med liberala värderingar. Inte ett skakigt fuskbygge på havskanten som faller samman när höststormarna drar in. 

Priserna har stigit. För att äta. För att bo. För att värma sig. Och för att ta sig någonstans. Det har blivit dyrtider för den som bor i Sverige. 

Varje vecka träffar jag medborgare, runt om i vårt land. Samhällsbyggare som ni här i Göteborg som sätter av er tid för att lyssna på mig och Liberalerna. Till er vill jag säga att ni inte är ensamma om de frågor som ni ställer. 

För oavsett var jag reser så kommer samma frågor på tal. Folk frågar om jobben. Om inflationen. Om kommande elräkningar. Och om hur Sverige nu möter svårare ekonomiska tider. 

Folk frågar om hur de ska ha råd att köpa fotbollsskor till barnen. Om lönen kommer att räcka till för att spara ihop till nästa semester. 

Och om hur dyr mammas elräkning egentligen ska vara. Eller hur länge någons syster nu riskerar att gå arbetslös. 

Och otryggheten är inte bara ekonomisk. 

Folk frågar om narkotikaförsäljningen på torget där de bor. Om skottlossningen på idrottsplatsen. Om stöket i klassrummet. Och om varför grannpojkens koncentrationssvårigheter och medföljande stökighet får fortsätta i skolan. 

Det är såna här problem som växer fram när Socialdemokraterna står handlingsförlamade. Med fyra rödgröna partier som inte kan komma överens. 

Vi liberaler möter väljarna med den stora respekt de förtjänar. Vi vill ge vuxna svar på alla de här frågorna. Inte snack utan verkstad. Inte seminarier, utan reformer. Inte bara löften om mer glass i solen, utan också besked om det som är svårt. 

Ett grundläggande svar som jag vill ge är att regeringen har misslyckats för mycket – och behöver bytas ut. Och att vi liberaler måste kunna söka samsyn i sak med alla partier i riksdagen för att få igenom vår politik. 

Alternativet är att för lite blir gjort. Alternativet är att fortsätta förneka parlamentariska realiteter och fly bort till teoretiska fria fantasier. Detta beteende gör dock inte Sverige till ett bättre land att bo i. 

Socialdemokraterna går nu fram för att misstänkliggöra oss. I tidningar, sociala medier och på gator och torg. 

Det tar jag med ro. Efter alla dessa valrörelser jag haft förmånen att kämpa för Liberalerna så står jag här närmast vaccinerad mot sossarnas negativa kampanjer och nät-arméer. 

Jag har arbetat för bättre integration, Nato-medlemskap och avskaffad värnskatt sedan förra århundradet. 

På punkt efter punkt har Socialdemokraterna krånglat om att vi liberaler har fel. Men på punkt efter punkt har vi fått rätt. 

Ja på punkt efter punkt har Socialdemokraterna dessutom gjort vår politik till sin. Gärna lite i smyg. Sällan utan att först kalla krav i integrationspolitiken för rasism, eller att anklaga liberaler för att blinka med högerögat. 

Sverige får en bättre integration med språkkrav för medborgarskap, en bättre säkerhet med Nato-medlemskap – och en bättre ekonomi med lägre skatter för den som arbetar. 

Det är liberal politik som S till slut efter årtionden av tjafsande nu gett med sig om. Det välkomnar jag, men det har kommit för sent. 

Sverige har inte råd att vänta på trötta regeringar. 

Därför går vi till val för en liberal borgerlig regering. Och därför är Liberalerna det enda liberala partiet som på allvar vill byta riktning för Sverige. 

Om du känner att Sverige kan bättre ska du rösta på oss. Om du är trött på dyr el, otillräckliga kunskapsresultat i skolan och en integration på undantag, ja då ska du rösta på oss. 

En politik med vuxna svar på samhällsbyggarnas frågor. Rätt politik från början, inte efterklok politik sen. 

Liberalerna. Morgondagens politik, redan i dag. 

Jag vill också passa på att ge svar om elkrisen. De rödgröna har fört en huvudlös politik. Det har varit tydligt i flera år. Det har blivit övertydligt detta år. 

Det är därför som väljare över hela landet nu frågar oss politiker om elen. Om elräkningar som äter hål i plånboken och gräver ur sparkontot. Om företag som inte kan etablera sig eller inte kan växa i Sverige för att elförsörjningen är för osäker. 

Rödgröna fantasier rår inte på fysikens lagar. En mindre stabil elproduktion ger en mindre stabil elförsörjning. Nedstängd kärnkraft ger mindre el. Och en politik för dålig överföring av el över landet ger – hör och häpna – överföringsproblem. 

Punkt slut. Inget snack om saken. Det är ett svek mot medborgarna i dag. Och det är ett svek mot framtiden och klimatarbetet. 

Ska vi dessutom trycka tillbaka inflationen så måste elmarknaden fungera. Och om ska Sverige vara ett attraktivt land att investera i gäller samma sak. 

Vi vill säkra fossilfri el i uttaget. När vi behöver den. Och till ett rimligt pris. Vi ska göra elen billigare i hela landet. Med stora investeringar i sol, vind och kärnkraft. Gärna nya stora reaktorer, men också små modulära runt om i vårt land. 

Och på tal om land ska vi koppla ihop Sverige med nya elkablar. Jag talar om ett autobahn för el, från norr till söder. Inget mer duttande med infrastruktur som inte är tillräckligt bra. 

Uttryckt på villa-språk så vill jag se nya elkablar som är lika kraftfulla som lövblåsen Stiga 700 på hösten. Lika pålitliga som den senaste nya bergvärmepumpen. Och lika starka som chilikorven på min fredagsgrill. 

Liberalerna vill använda alla lämpliga verktyg för mer el, i hela landet. Elräkningarna ska bli hanterbara. Här i Göteborg och i Lund – eller i Lycksele. 

De rödgröna har stökat till det rejält. Låt oss städa upp, med kraft.

Vi Liberaler vill akut sänka skatten på el. Staten ska helt enkelt inte tjäna oavsiktliga miljardbelopp på att elmarknaden inte fungerar. 

Som liberal försöker jag annars att akta mig för tillfällig skattepolitik. Det bästa är stabila likformiga spelregler. Men nu behövs åtgärder. En ensamstående pensionär eller en barnfamilj med rekordhöga elräkningar kan inte vänta. Energi- och elkrisen måste överbryggas med handling nu. 

Därför är vårt besked att vi här och nu ska sänka momsen, och minska punktskatten på el permanent. 

Så kan vi dämpa elprischocken i vinter här och nu. Vi ska inte ha någon energifattigdom i det här landet. Tvärtom. Vi behöver mer el och billig el om vi ska klara av klimatomställningen. Vi vill ju locka fler att köpa elbilar. Att fler ska lita på eldriven kollektivtrafik – och på eldrivna godstransporter. 

Då kan vi inte ha fler socialdemokratiska energiministrar med strutsbeteende. Det måste vara slut med att skylla ifrån sig. Baylan, Ygeman och Farmanbar har suttit bakom spakarna i åratal. Det har varit som att åse en tågurspårning i slowmotion. 

Kostnaden för regeringens misslyckande tas av alla genom urgröpta plånböcker, färre jobb och sämre välstånd. Alla de hårt arbetande människor som har rätt att förvänta sig att saker funkar. 

I höst byter Sverige regering. Hej då rödgrön nedsläckning. Hej liberal upplysning. Mina vänner! Varde ljus!

Liberalerna är Sveriges skolparti. Inga andra partier föreslår så många viktiga reformer för skolan som vi gör. Och inget parti går fram med så stora satsningar på skolan som vi gör. 

Jag är pappa till fyra barn. Eller unga vuxna kanske jag ska säga. Jag är tacksam för varje dag som de har fått i svensk skola. För många skolor är bra. Det finns många engagerade lärare, rektorer och andra som arbetar för bättre kunskapsresultat i skolan runtom i vårt land. Men, deras förutsättningar måste bli bättre. 

Sverige ska ha en skola i världsklass. Det måste råda ordning och reda i alla klassrum. Och alla elever ska ha skolböcker i alla ämnen. I dag läggs det på tok för lite pengar på läromedel. Inte undra på att eleverna lär sig för lite. 

Det är sånt som vi liberaler vill ändra på. Vi vill se ett ökat stöd till den som ligger efter. Och till den som ligger före. Fler undervisningstimmar i ämnen som matte, svenska och engelska. 

För den framtid som väntar Sverige i morgon, den finns i klassrummen på våra skolor i dag. Alla unga som läser och räknar, skriver och pluggar bestämmer vilket land Sverige ska vara framöver. 

Därför finns det ingen bättre rättspolitik, socialpolitik eller arbetsmarknadspolitik än en återupprättad kunskapsskola. 

När väljarna ska rösta måste de ta ställning mellan liberaler som vill satsa på skolan och socialdemokrater som ser skolan som vilken kommunal budgetpost som helst. 

Liberalerna vill att staten ska vara huvudman för den svenska skolan – och för resurserna till varje elev. För att öka likvärdigheten. Och vi vill se en ny friskolelag med fokus på kvalitet och ett rimligt skolval. 

Vi ska varken ha kortsiktiga eller religiöst motiverade aktörer i skolan. Vi ska ha ordning och reda. 

I dag presenterar vi också just ett nytt ordningslyft. Skolinspektionen har visat att många skolor inte klarar denna uppgift. Med högljudda klassrum och otrygga korridorer. 

Vi liberaler vill ha fler speciallärare. Minst tusen. 

Och vi vill kunna stänga skolor för obehöriga personer. En av tre elever tycker att det är stökigt på lektionerna. Så ska det inte se ut. 

Vuxenvärlden ska bestämma ordningsregler. Trygghet och studiero ska råda i alla skolor. 

Och skolan måste både kunna hjälpa fler och öka förväntningarna på skötsamhet samt föräldraransvar. Stöd för den som behöver det. Men också ett tydligt ansvar för varje elev att inte förstöra för sina skolkamrater. 

Skolan ska vara en fristad för kunskap. Det har jag lovat eleverna i klassrummet Isbjörnen, om ni har sett vår valfilm om partiet linjalerna. 

Jag har varit rättspolitiker länge. Jag har väl besökt flertalet fängelser och polisstationer genom åren. 

Jag har sett kriminella komma och gå.
Och tyvärr är det fler som kommer än går just nu. 

Ta bara allt fruktansvärt våld som sker i hederns namn. Vi ser en parallell rättskipning som utövas här, mitt i vårt Sverige, där Riksdagens lagar ska gälla. 

Eller ta de skjutningar som skakar vårt land vecka efter vecka. Ja, Sverige slår rekord i skjutningar. Det är så fruktansvärt tragiskt. 

Den som vill få stopp för det här måste ha både en stålhandske och en lovikkavante. 

Grovt kriminella ska låsas in. Vi behöver relevanta straff, fler poliser och nya verktyg för att bryta ner gängen. Och vi måste slopa dagens orimliga mängdrabatter. 

Och in med alla unga som riskerar en kriminell bana i klassrummet. Bort från gängens grepp, till lärdomens dragningskraft. 

Till böckernas och bildningens magi. 

Samhället måste gripa in när unga människor hamnar snett. För just nu dras unga människor in i gängen med enorm styrka. De blir barnsoldater för cyniska krigsherrar på platser där svensk lag är satt på undantag. 

Det är många som oroas av den här utvecklingen. Oavsett var jag reser i vårt land kommer den på tal. Ett samhälle i skräck. För dessa trasiga och våldsamma män. 

Allra mest märks detta i de områden som polisen klassar som utsatta. Där utmanas tryggheten av kriminella gäng. Ofta i en osmaklig blandning med klaner och religiösa fundamentalister. Och av män som hatar kvinnor för den delen. 

Vi måste prata om vad de här krafterna gör med Sverige. De sliter isär vad som ska hålla ihop. Skapar otrygghet där vi vill ha trygghet. 

De här personerna är separatister. De saknar tro på Sverige och bekämpar sånt som är bra i vårt land. 

Kampen mot separatismen kräver omfattande insatser. Vräk den som langar knark från sin lägenhet. Och stäng bidragskranen till alla antidemokratiska organisationer eller föreningar. 

Och det kräver också satsningar. Vi i Liberalerna vill lyfta Sveriges utsatta förorter. Med satsningar på skola, på bostadsutvecklingen, föreningsliv och socialtjänst. 

Min vän och företrädare Nyamko Sabuni såg till att vi har mer politik än något annat parti på integrationsområdet. 

Kontrasten blev övertydligt tydlig när Anders Ygeman inte hade någon politik att presentera när han träffade en tidning häromdagen. I stället pratade han om en planekonomi för människors ursprung. 

Sverige kan bättre. Alla barn ska växa upp med vuxna förebilder som arbetar. Alla barn ska få lära sig svenska tidigt. Och alla ska kunna sova tryggt om natten. Inga skjutningar. Och inget hedersförtryck ska accepteras i vårt land. 

Därför går Liberalerna till val för en bättre integration. Vi måste bryta utanförskapet. Och vi ska knäcka gängen, på riktigt. 

Arbetet borde ha börjat för tjugo år sedan. Men nu får vi sätta igång direkt efter valet den elfte september.

Göteborg! Om fem veckor är det val. 

Detta är vårt erbjudande till er väljare. Vuxna svar på viktiga frågor om energikrisen, klimatet, skolan och integrationen. Lägre skatt på el och mer el, för människor och klimat, en statlig skola med ordning och reda, tydlig rättspolitik för rättvisa, och ett förortslyft mot utanförskapet. 

Vi är partiet för samhällsbyggarna i den breda och öppna medelklassen. Alla som vill se ett samhälle där fler får jobb i hela Sverige, i stad och i bygder. Där flit, skötsamhet och ansvar uppmuntras för att öka friheten på riktigt. 

Svensk politik måste kunna agera på samhällsproblem. Inget mer vem-tar-vem. Vi pratar i sakfrågor med alla partier i Riksdagen och röstar tillsammans där vi uppnår samsyn. 

Och vi vill se en ny liberal regering med andra borgerliga partier. 

Vi liberaler ska jobba gata för gata, kvarter för kvarter och möte för möte, för att försöka vinna ert förtroende. 

Ta tillvara på att vi lever i ett fantastiskt land på många sätt, ett land med rösträtt och fria val. Använd den! 

Göteborg! Sveriges framsida. Det är som Håkan Hellström sjunger, snart på Ullevi: Om du vill ha mig, nu kan du få mig så lätt! 

Tack för att ni har lyssnat! 

Taggar