Skip to content

Håkan Wåhlstedt: Tal under Miljöpartiets kongress 2001

Om

Datum

Plats

Luleå

Tal

Gröna kongressdeltagare!
Jag vill börja med att tacka för fortsatt förtroende. Tänk att få arbeta heltid med det man tycker är så kul. Helst skulle jag vilja tacka genom att kunna presentera en opinionsundersökning där vi ökar kraftigt. Trots att vi ligger lägre än vad vi faktiskt förtjänar, så ligger vi i de flesta undersökningar ändå över senaste valresultatet som var 4.5%.

Jag har som kanske flera, försökt inbilla mig själv att jag inte tar så stor notis om enstaka opinionsmätningar. Att det istället är resultaten i sakpolitiken som är viktig. Jag har upplevt att andra partiers företrädare stirrar sig helt förblindade på sina partiers opinionssiffror och att detta styr mycket av deras politik, utspel, förhandligstaktik etc.

Men om man tar opinionsundersökningar för vad de är har man dock underlag till en hel del intressanta diskussioner och analyser. Man kan göra många spännande tolkningar. En är att enligt Gallups undersöknig i Expressen i torsdag, är det fler som tycker att miljöpartiet skall sitta i en regering än som enligt andra undersökningar tycker att partiet skall sitta i riksdagen.

Samtidigt är det självklart att större delen av min tid uppgår till att diskutera, lyssna av och verka för att få fler att faktiskt också röstar på oss. En utgångspunkt för att svara på frågan hur vi ska lyckas med detta är att utgå från de ca 250 000 personer som röstar på miljöpartiet. Det är människor som sätter långsiktiga livskvalitetfrågor i fokus. Unga människor och kvinnor som tänker framåt. Även äldre som likt miljöpartiet vågar gå emot strömmen genom att vara nytänkare och ifrågasätta gamla invanda mönster och påhittade sanningar. Men samtidigt är väldigt ansvarskännande. 

Vi har en bra och nödvändig politik. De allra flesta håller egentligen med oss i både våra problemformuleringar och våra mål. Många har i sin tankevärld och även i sitt beteende anammat den gröna ideologin utan att kanske veta om det själva. För att nå dessa människor måste vi bli bättre på att synliggöra kopplingen, sambanden, mellan vår ideologi, de långsiktiga visionerna med den konkreta dagspolitiken. Att kämpa för billigare ekologisk mat genom att slopa momsen på den är ett bra och tydligt exempel på en konkret handling som grundar sig på ett ideologiskt ställningstagande om vad som är rätt och fel och en vision om en hållbar livsmedelsförsörjning.

Ett annat exempel som är svårare då det upplevs som mer komplext. Det gäller koldioxidskatten och bensinpriset. Hur förklarar man på ett kort och tydligt sätt att när man förbränner ett fossilt bränsle som olja, bildas koldioxid, som stiger upp och lägger sig i atmosfären, vilket får till följd att temperaturen stiger på jorden, det uppstår en växthuseffekt med klimatförändringar, vilket leder till exempelvis ökad nederbörd i vår del av världen och översvämningar likt de vi såg i Norrland och Arvika förra året.

Vill man motverka klimatförändringarna krävs minskad användning av fossila bränslen. Att övergången till nya bränslen underlättas av att kollektivtrafiken utvecklas. Ett sätt att stimulera en sådan positiv utveckling är att beskatta bensin och diesel. Precis som vi beskattar alkohol och tobak, vars användning vi vill minska. Skillnaden här är att vi ger kompensation i plånboken genom den gröna skatteväxlingens sänkning av inkomstsskatt och arbetsgivaravgift. Samtidigt som vi kämpar för att förnyelsebara bränslen som etanol och metanol blir billigare.

Här är vi det enda parti som verkligen står upp för det som är en överlevnadsfråga. Det är vi som är trovärdiga genom att vara långsiktigt konsekventa och inte agera kortsiktigt populistiskt. Men det gynnar vare sig oss eller saken om vi inte lyckas förklara kopplingen och sambanden mellan den beska medicinen och de ödesdigra klimatförändringarna den måste råda bot på.

Vi ska vara offensiva och inte huka för att vi vill rädda världen. Vi ska ta oss det utrymme som krävs för att förklara, inte försvara. Samtidigt som vi måste bli bättre på att också berömma varandra och glädjas åt de resultat vi uppnår, vill jag idka lite mer självkritik. I många kommuner och även på riksnivå försöker vi att vara så korrekta och ärliga på ett sätt som kan tangera dumhetens gräns. Ibland är vi alldeles för försiktiga och dåliga på att ta för oss. Hårda i orden men för fogliga i praktisk handling.

Dessutom är vi duktiga på att krångla till saker och ting och tvingas foga oss efter andras versioner över vår politik. Våra förhandlare kan tycka att våra uppgörelser är glasklara. Men det är ibland svårt för oss själva och andra att enkelt förstå och förklara exempelvis uppgörelsen om mixtaxan inom barnomsorgen, eller oenigheten med socialdemokraterna och delar av fackföreningsrörelsen om revidering av arbetsrätten, arbetstidsförkortningen eller nu senast golv och takstriden i sjukförsäkringarna.  Men vi ska inte börja ducka bara för att det finns mäktiga krafter mot oss. 

Det är tre arenor, mötesplatser med oss själva och väljarna som vi måste använda oss av och lyckas med.
- Vår hemsida
- Folks vardag (gator och torg, arbetsplatser och skolor)
- (Riks) media

Vår hemsida, mp.se, har blivit den mediekanal vi tidigare saknat. Tack vare den för vi ut vårt budskap helt själva, utan att vara beroende av andra. Vi svarar på frågor och inbjuder till dialog med allmänheten. Användningen av internet är som störst i våra målgrupper. Vi kan kommunicera snabbt och effektivt med våra väljare. Hemsidan avlastar oss mycket när det gäller service som att svara på frågor och att hämta eller beställa material. Dessutom är den tillgänglig dygnet runt.

Det bästa vore om vi kunde ha direktkontakt med alla väljare genom att synas och finnas tillgängliga i deras vardag exempelvis genom bokbord på skolor. Men det är också angeläget att synas på nya mötesplatser som exempelvis musik- och ungdomsfestivaler. Ni lokalavdelningar har här en nyckelroll. Riksorganisationens turnéer och kampanjer är endast komplement till den vardagliga lokala dialogen mellan kommuninvånarna och miljöpartiet.

Riksmedia har mycket stort genomslag även lokalt. Det är därför väsentligt att miljöpartiet finns med i den allmänna "mediadebatten". Detta genom egna initiativ i de prioriterade frågorna och genom att snabbt vara flexibla och agera i frågor som inte kan förutses. Språkrörens framträdanden i press och etermedia ges därför ökat stöd. Jag kommer att utveckla detta mer i seminariet i morgon förmiddag om planeringen inför valet 2002 och på den interna valupptakten 22-23 september i Örebro. 

Till dess ska vi hinna njuta av den vackra svenska sommaren. Luleå har redan nu bjudit oss sörlänningar på en försmak av de ljusa sommarnätterna.

Taggar