Skip to content

Ebba Busch: Sommartal 2022

Om

Talare

Ebba Busch
Partiledare

Datum

Plats

Hönö

Tal

Vänner,

Underbart att få vara här på Hönö igen. Tack till Jan Utbult, lokalavdelningen här på Öckerö och alla som varit med och bidragit till att göra detta möjligt. Välkommen hit också alla Öckerö-bor. Alla ni som kom hit med båt. Och alla ni som tittar där hemma.

Jag var faktiskt här på Hönö - så att säga “inkognito” - för några veckor sedan. Jag åkte hit med barnen som en del av min semester – och badade från klipporna.

Och nu är jag tillbaka – eftersom att hålla sommartal på Hönö när det är val är ju något av en kristdemokratisk tradition.

Och att få upptäcka västkustens skärgård har varit ett av de stora små glädjeämnen med att vara partiledare för Kristdemokraterna. Och jag kan väl säga som så att så länge lokalavdelningen här fortsätter att bjuda in till västkustsk kräftskiva – med äkta havskräftor - ja då kommer jag fortsätta att dyka upp.

***

Jag vill börja idag med att göra en deklaration: Vi kommer vinna det här valet. 

*

VI KOMMER ATT VINNA DET HÄR VALET... - om vi kristdemokrater – vi inom borgerligheten - gör en enda sak tydlig: Det finns bara ett regeringsunderlag som har en plan för Sverige. Och de är de fyra partier - vars statsministerkandidat är Ulf Kristersson och - som står för en Ny Start för Sverige.

*

Självfallet har Magdalena Andersson också idéer om vad hon vill göra. Liksom Nooshi Dadgostar och Annie Lööf. Men hur ska hon få ihop dom? Hur ska hon få ihop vänsterpartiet och centerpartiet? Få dom att ro åt samma håll?

Vi inom borgerligheten - vi har en idé och en färdplan. Men den som röstar rödgrönt - den köper verkligen grisen i säcken.

Titta bara på frågor som Tryggheten; Elpriserna; Fastighetsskatten; Bensinskatten; Vårdköerna; Migrationen; och Arbetslinjen. De rödgröna är helt splittrade - men inom Ny start för Sverige har vi en bred samsyn. Ibland skiljer vi oss åt i detaljer – men inriktningen i dessa avgörande frågor är de samma. Och våra olika partier har också förslag på lösningar.

Det här är vad jag vill tala om idag. Kristdemokraternas förslag på lösningar. Att Sverige kan bättre än idag. Om Hopp. Varför vi är redo för en ny Regering. En regering som kommer göra det som krävs. För att Sverige ska fungera.

***

Sverige ska fungera – ja jag fick den kommentaren en gång att “ja det var ju inte mycket till ‘Drömsamhälle’”. Sossarna lovar ju trots allt - varje först maj - att “Internationalen åt alla lycka bär”. Och så kommer kristdemokraterna med något så basalt som att “Sverige ska fungera”.

Om det har jag två saker jag skulle vilja säga.

För det första: Givet läget i vårt land – så ryms inom orden “Sverige ska fungera” nog med utmaningar för att fylla en regerings dagordning - hela den kommande mandatperioden.

Och för det andra: så lovar politiken för mycket - om den börjar lova ett paradis på jorden. Politiken kan aldrig skapa det goda livet åt människor. Politiken kan bara ge förutsättningarna.

Denna insikt är en av de viktigaste anledningarna till varför jag blev kristdemokrat. Förståelsen för att politiken har sin roll – som den måste fylla – men att ett gott samhälle byggs underifrån av vanliga människor - familjer, föreningar, företag - i deras vardag.

Närvärme kallade Alf Svensson det. Begrepp som hög tillit och ett aktivt civilsamhälle föredrar kanske akademikern. Men den centrala insikten är att det goda livet vare sig kan beordras fram eller betalas fram. Det är en slags oköpbar nåd som vi bara kan skapa - och medskapa - tillsammans.

Därför duger “Sverige ska fungera” gott nog som slagord för mig. Allt för ofta har politikers drömmar blivit till mardrömmar för vanligt folk.

Låt oss se människan. Låt oss utgå ifrån de små gemenskaperna. Låt oss bygga samhället underifrån. Det är vägen till ett gott samhälle för oss alla.

***

Låt mig därför istället för att beskriva drömsamhället berätta vad vi konkret vill göra om vi får folkets förtroende. Och låt mig börja med en av våra absolut viktigaste frågor - vårt sjukvårdssystem. För sjukvården fungerar inte som det är lovat.

Idag har 145 000 personer väntat olagligt länge på vård. Vårdköerna är rekordlånga. Och dom var det redan innan Coronapandemin. Det handlar inte bara om människor med enkla åkommor. Bland de som köar finns de som väntar på operation för konstaterad cancer. Någons make, någons mor, någons vän, någons bror.

Parallellt med växande köer över hela landet så ser vi en växande ojämlikhet i hur bra vård man får baserat på var i landet man bor. Låt mig ge ett talande exempel: Nio av tio som får bröstcancer i Uppsala lever fem år senare – i Jämtland-Härjedalen är det bara strax över sju av tio.

Det ska inte vara så här - Det behöver inte vara så här.

Visste du till exempel att Sverige har fler läkare än EU-genomsnittet – men att de träffar betydligt färre patienter än sina europeiska kollegor? Visste du att vi lägger mer pengar på vården än EU-genomsnittet – men vi har lägst antal vårdplatser per capita?

Vårt grundproblem är att svensk sjukvård lider av ett systemfel som stavas regioner – landstingen ni vet. De är omoderna och byråkratiska. Men det positiva med det här är att detta faktiskt går att ändra på. Om man tar mod till sig.

Våra grannländer - Norge och Danmark - hade länge samma system som oss. Men de avskaffade sina landsting, gjorde vården till ett gemensamt nationellt åtagande och kunde sedan börja kapa köerna.

Därför är jag så stolt över alla kristdemokratiska regionråd runt om i landet som går till val på att avskaffa sig själva.

Vårt system tjänade oss väl – en gång i tiden - men i år fyller landstingen 160 år! Låt dem nu äntligen få gå i pension. Ge dem guldklocka, blombukett och ett fint adjö! Det är orimligt att Sverige är ett kö-land! Vi är redo att kapa köerna.

*** (BILD 1)

Att avskaffa landstingen kommer ta lite tid – det ska erkännas. Men det betyder inte att vi behöver vila på hanen. De första stegen mot ett statligt ledarskap för vården - kan tas omgående. Och vi vill börja med det viktigaste vi har – med barnen.

Därför föreslår vi idag en nationell plan för förlossningsvården.

(Bild 2) Sedan 1996 har 19 stycken förlossningskliniker lagts ner. Ibland har det varit rätt beslut – men det har också skapat tomma fläckar på sjukvårds-Sveriges karta.

I sex av Sveriges regioner finns det nu kvinnor som har mer än 20 mil till närmsta förlossning - många på dåliga vägar. Och har man mer än en timmes resväg till en förlossningsklinik så tredubblas risken att tvingas föda utanför sjukhus. I praktiken att föda i en bil vid vägkanten.

(Bild 3) Detta vill vi ändra på. Vi vill få bort tomma fläckar. Vi vill säkra de förlossningsenheter som idag är nedläggningshotade – Skellefteå och Lycksele - och återöppna förlossningsenheter på platser som Kiruna, Sollefteå, Mora och Karlskoga. (Grattis med kristdemokraternas politik kommer förlossningsvården tillbaka till er.)

Men även i storstadsregionerna måste vi förnya förlossningsvården. Vi behöver driva fram att det ska vara en barnmorska per födande - ingen ska lämnas ensam. Vi behöver pröva införandet av barnmorskeledda enheter. Vi behöver förbättra arbetsmiljön. Och vi behöver barnmorsketeam som följer kvinnan under graviditet och förlossning. För att detta ska bli verklighet behövs ett nationell ansvarstagande för sjukvården.

Sverige ska ha en socialminister för hela landet. Som ser det som sitt ansvar att ta ett nationellt ledarskap för vården. Det är inte rimligt att den vård du får beror på var i landet du bor. Vi är redo för en Ny start för Sverige.

***

Till syvende och sist är detta faktiskt en fråga om jämställdhet - på ett högst konkret sätt. Att svenska kvinnor ska få föda barn i trygghet.

Om feminism ska vara rörelsen för jämställdhet – ja då behöver vi verkligen en ny feminism i det här landet.

Så mycket av jämställdhetsdebatten handlar om nonsens. Feministiska cykelbanor hit och genusintegrering dit. Men när det bränner till - när det handlar om att på riktigt förbättra för kvinnor – var finns då den bidragsuppumpade genusnoblessen? Var finns den feministiska regeringen då?

Det finns många anledningar till att den här regeringen gjort sitt. Men jag vill säga det att är det några som verkligen behöver en ny regering – så är det vi kvinnor. För kvinnor drabbas på ett oproportionerligt sett när Sverige inte fungerar.

Kvinnor bär den svenska välfärden och drabbas hårt - med sjukskrivningar och ohälsa - när den felar.

Kvinnor lider när förlossningsvården och kvinnovården inte fungerar.

Unga kvinnor drabbas hårdast av bristerna inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Kvinnor är de som främst drabbas av hedersförtryck och ökande sexualbrott.

Och kvinnor tar smällen när familjepolitiken inte fungerar. När föräldraförsäkringen ska kvoteras och detaljstyras. Man går ner i arbetstid - eller arbetar halvt ihjäl sig - för att få ihop både jobb och familj.

Risken för kvinnor att bli sjukskrivna fördubblas två år efter att de fött sitt andra barn. Det finns något fundamentalt fel i hur vi byggt vårt samhälle när kvinnor bränns ut på löpande band. En familjefientlig politik är en kvinnofientlig politik.Det är inte rimligt att kvinnor ska ta smällen för att välfärden inte fungerar. Det rimliga är att vi kvinnor får hela den trygghet välfärden är tänk att ge. . Sveriges kvinnor är redo för en ny regering.

***

Ojämlikhet. Orättvisa. Mellan män och kvinnor. Mellan olika delar av Sverige. Tyvärr är detta en del av de rödgrönas verk. Inte minst har regeringen bidragit till detta genom att trissa upp levnadsomkostnaderna.

Det har blivit dyrt att vara svensk. Det har blivit för dyrt att vara svensk!

Titta bara på hur de dragit åt skatteskruven på drivmedel – via reduktionsplikten. I praktiken har de rödgröna på så sätt infört en extrabeskattning av landsbygden.

Ta en annan kommun här på västkusten Orust där förbrukas – per invånare – ungefär dubbel så mycket diesel som i våra tre storstadskommuner. Det samma gäller Tjörn. För att inte tala om Munkedal.

Så sent som 2018 var dieseln några ören billigare än bensinen. Nu är den närmare fyra kronor dyrare per liter. Det beror till avgörande del på reduktionsplikten. Det handlar alltså inte bara om Putins invasion – de rödgröna bär ett tungt ansvar.

Vid pump syns Magdapriserna klart och tydligt. Och det gör att den relativa köpkraften minskar på platser som Aneby, Tanum, Årjäng och Hedemora. De rödgröna lägger sten till börda i det svenska hjärtlandet.

Ponera att man införde en speciell skatt bara på resor med spårvagn– skulle det inte vara en extrabeskattning av Göteborg? Såklart det vore!

Vi accepterar inte denna orättvisa - och vi har en lösning. Vi vill sänka bensinpriset med fem kronor och dieselpriset med nio kronor. Genom framförallt sänkt reduktionsplikt. Och självfallet - i kontrast till regeringen - ska både jordbrukarna och åkarna få ta del av sänkningen.

Vi kan ställa om – vi ska ställa om. Vi ska ta vårt ansvar. Men det rimliga är att omställningen sker rättvist och med ny grön teknik och utsläppsfri el! För vad tjänar det till att gräset är grönt - om kon är död? Hela Sverige ska fungera.

***

På tal om skenande priser och saker som inte fungerar. Är man på västkusten så går det inte att låta bli att tala om de stängde Ringhalsreaktorerna. De av de rödgröna tvångsstängda Ringhalsreaktorerna. Och då finns det en sak alla som bor i väst-Sverige bör veta.

Om Ringhals 1 och 2 varit i drift denna vinter så hade elpriserna för er varit hälften av vad de nu istället blev. Hälf - ten.

De rödgröna berusade sig på sitt fanatiska kärnkraftsmotstånd - men det är vanligt folk som fått vakna upp med baksmälla.

Sverige behöver en regering som tar tillvara på vattenkraften. Bygger vindkraftverk – men bara där det passar. Men framförallt förstår värdet av en stabil och billig elproduktion – och därför investerar i ny kärnkraft. Bästa tillfället för att investera i ny kärnkraft var igår – det näst bäst är i år.

Det är Magdalena Anderssons styre som borde tas ur drift – inte trygg, klimatsmart och billig el. Rösta för en ny start och ny energi för Sverige.

***

Jag fick ett meddelande från en mamma som bor i det svenska hjärtlandet. Hon skrev så här:

“Vi hyr ett hus med kallhyra.

Vårt elavtal går ut i september. Vi kommer tvingas binda ett nytt avtal - på över det dubbla mot vad vi har i dagsläget.

Förra vintern betalade vi fyratusen kronor i månaden i elkostnad... Trots att vi snålar. Huset är otätt.

Dieseln kostar oss nu 4 000 kr i månaden.

...Vi skulle vilja köpa ett eget hus. Med bättre förutsättningar. Men det är svårt att spara just nu.

...Vi får inte tag på en hyreslägenhet. Snälla. Gör något.”

Nyligen kom beräkningar som visar att en genomsnittlig tvåbarnsfamilj kommer få ökade kostnader på över 50 000 kronor i år och nästa år. 

Medelklassen kommer krympa. För de uppåtsträvande kommer livet med Villa, Volvo och Vovve hamna än längre bort. Man kommer tvingas arbete mer - för att få mindre.

Lägg en rödgrön fastighetsskatt ovanpå detta och vi kan säga “Bon voyage” till den svenska bostadsmarknaden.

...Vänner. Låt oss inte glömma alla de förbisedda i vårt land. Alla de som den här rödgröna regeringen svikit. De är dom som behöver oss. De är dom som behöver en ny regering. Låt oss skicka hopp till Sverige. Hopp om framtiden. Låt oss rösta fram en ny regering!

***

De skenande el- och dieselpriserna drabbar hela Sverige. De gör allt dyrare som vi producerar och importerar. Har ni sett vad ett halvkilo smör kostar nu för tiden?

Men detta drabbar oss inte bara i plånboken idag. Dessa Magdapriser på el- och diesel hotar i förlängningen både svensk industri och våra gröna näringar.

Lantbrukare beskriver dagens situation som den som den värsta krisen i mannaminne. Gårdar som är generationers livsverk ligger för döden.

Och industrier som planerat att investera i Sverige väljer bort oss för att de inte kan garanteras el. Sverige Radio kunde häromdagen rapportera om Kungsör som missade möjligheten att få 4 500 jobbtillfällen till kommunen för att el inte kunde levereras.

God tillgång till el är en förutsättning för att hela landet ska kunna leva. Det är en förutsättning för tillverkningsindustri - för det Sverige som lever på att producera.

När detta basala inte fungerar då får vi se på när jobb försvinner. Framtidsmöjligheter försvinner. Pengar som kunnat finansiera välfärden försvinner. Och det är framförallt platser bortanför våra tre största städers innersta kärna som drabbas.

Det är orimligt att politiken tar ifrån småstads-Sverige och landsbygds-Sverige sin framtid. Det rimliga är att Sverige fortsätter vara ett land som producerar. Ta chansen i september att lägga om kursen och ge Sverige en ny ekonomisk politik – en ny start!

***

Vill man ha en politik för hela Sverige. Vill man att det ska vara annorlunda än idag. Då finns det en viktig sakupplysning alla som bor i det svenska hjärtlandet bör ta med sig in i valbåset: En röst på Centerpartiet är i praktiken en röst på Miljöpartiet.

En röst på Annie Lööf är en röst för att Stenevi och Bolund ska ha inflytande över elen, jakten, skogen, vargen, skarven, fisket, jordbruket och drivmedelspriserna.

Tar men den ena gröna valsedeln - då kommer man få den andra gröna valsedelns politik.

Idag är det vi kristdemokrater som är den främsta rösten för Sveriges små- och medelstora städer och för vår landsbygd. Vi kristdemokrater erbjuder dig som tidigare röstat på centern ett nytt hem. Rösta för en bättre framtid åt hela Sverige.

***

Vill man ha ett Sverige som fungerar - då är politiskt ledarskap avgörande. För mig blev det så tydligt när jag såg skillnaden på hur Sverige och Danmark bemötte den ökande gängbrottslighet.

I Danmark gick deras rikspolischef till Folketinget med en lista på åtgärder han ansåg sig behöva. Från höger till vänster slöt man upp och gav polisen det dom bett om – så kom den så kallade Bandepakken till.

I Sverige så gick även vår rikspolischef – hösten 2019 – till partierna med en lista. Vi var beredda att ge dem allt dom behövde. Men vet ni vad dom fick? Hälften. Dom fick hälften av vad de bad om!

Skillnaden i utvecklingen är så slående. I Danmark så har antalet gängbrottslingar minskat med en tredjedel. Men här har den gångna våren varit den blodigaste i modern tid.

*

Polisen rapporterar att vi har 1 200 gängkriminella i Sverige som är minderåriga. Närmare hundratalet är under 15 år. Barnsoldater i gängens krig.

Magdalena Andersson pratar om att “ta tillbaka den demokratiska kontrollen”. Men då pratar hon inte om de platser där den gått förlorad som allra mest. Är inte det märkligt?

Barnen ska leka – barn ska inte begå brott. Därför räcker det inte med att säga - vi har gjort den och den reformen. Vi måste göra det som krävs.

Men de rödgröna - de säger nej:
• Nej till straff för antisocialt beteende mot blåljuspersonal. 
• Nej till att göra det straffbart att vara med i ett kriminellt gäng. 
• Nej till utökad kameraövervakning. 
• Nej till straff för rymningar. 
• Nej till visitationszoner. 
• Nej till anonyma vittnen.

NEJ, NEJ, NEJ. Socialdemokraterna säger nej. De är inte beredda att göra det som krävs.

Men Kristdemokraterna säger ja. Vi säger ja till att ge svensk polis de verktyg dom behöver. Ge dom den politiska uppbackning de behöver.

Vi är redo att bekämpa brotten. Barn ska hoppa hopprep på trottoarer och leka kull i parker. Barn ska kunna växa upp i trygghet (- i hela Sverige).

***

Vänner,

Vi vill alla att Sverige ska fungera. Vi vill alla Sverige väl. Men det räcker inte med att vilja väl – man måste också ha förmågan att agera.

Oavsett vilket alternativ som vinner detta val kommer nästa regering både få möta alla de problem vi känner till idag - men också nya utmaningar.

Under de senaste åren har Sverige fått uppleva
återkommande regeringskriser. Ingen – oberoende av politisk färg – anser att det är bra för vårt land.

Därför så skulle jag vilja vända mig direkt till dig som annars brukar rösta på Socialdemokraterna. I detta val - låna ut din röst till borgerligheten.

Låt oss göra det som krävs för att lösa ut de svåra frågorna. För Sverige skull.

Låt oss lösa ut de frågor Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet helt enkelt är för splittrade för att lösa.

Jag talar specifikt om migrationsfrågan, NATO-inträdet, brottsbekämpningen, vårdköerna och kärnkraften.

I de här frågor är vi som står för en Ny start för Sverige eniga. Det här är områdena vi kommer prioritera vid ett regeringsskifte.

Och efter det - om du inte gillar vad vi sedan föreslår - Kasta ut oss då! Men låt oss göra detta – ge oss möjligheten att lösa de här problemen – för Sveriges skull. För vårt gemensamma bästa.

Jag tror faktiskt det finns många socialdemokrater ute i kommunerna som kommer tacka dig i smyg. Låna ut din röst - bara denna gång - för Sveriges bästa.

***

Vi står inför svåra problem som land. Men jag vill tro – och jag vågar tro – att om vi samlar oss och väljer att ge Sverige en ny start - så kan det också bli en ny start för vår samhällsgemenskap.

Jag vill tro - och vill vara en del av – att detta val blir ett sätt för oss att komma samman - så att vi kan bygga Sverige starkt.

När det kommer till kritan så vill vi ju alla – det stora flertalet i detta land – samma sak. Att fler ska få möjligheten att leva ett gott liv. Att orättvisor ska ställas till rätta. Att det som är trasigt ska bli helt.

Jag lovar inte att en ny regering – ett nytt ledarskap – kommer kunna göra allt rätt. Men jag vågar lova att Sverige kan bättre.

Och jag kan lova att Kristdemokraterna kommer vara en garant för vården, tryggheten och hjärtlandet. Därför ber jag om din röst i årets val.

Vi är redo för förändring. Vi är redo för en ny regering. Vi är redo att vinna det här valet.

Tack för ordet!

Taggar