Skip to content

Språkrörens (MP) sommartal 2022

Om

Talare

Märta Stenevi
Språkrör
Per Bolund
Språkrör

Datum

Plats

Stockholm

Tal

Kära gröna vänner

Så fantastiskt att vara här med just er. Just nu hade vi tänkt stå utomhus på en scen. Istället trängs vi med er på partikansliet för att skydda oss mot regnet utanför. Ja, det blir inte alltid riktigt som man tänkt sig. Men vet ni vad? Det är så härligt att få trängas med just er.

Miljöpartiet går in med självförtroende och tillförsikt i valspurten.

Vi som går framåt. Med bara två veckor kvar till valdagen, har vi ett växande stöd i ryggen. Allt fler säger: Ni behövs, det är ju bara ni som ser klimatkrisen och vill göra något åt den.

Kära vänner, visst är det något som rör på sig?

Jag tänker på alla som kommer fram och hejar på när vi kampanjar, jag tänker på alla meddelanden jag får på sociala medier, alla som vill berätta – jag kommer rösta på er, för ni behövs. Känner ni igen det?

Jag blir så otroligt glad över varje meddelande. Men det är nu det gäller. nu ska vi öka takten, jobba ännu hårdare, ta en kampanj till, ett samtal till för att berätta det vi vet och allt fler är på väg att upptäcka:

För det finns bara ett parti med en tydlig grön vision om ett bättre samhälle. Bara ett parti som slagit fast det som egentligen borde vara självklart för alla, att ALLA ska med när Sverige ställer om.

Mina vänner, det finns bara ett miljöparti i Sverige.

Och vi måste ställa om. Det är inte längre en fråga om ifall våra liv ska förändras – förändringen sker nu. Fråga bara de tiotusentals människor som flydde sina hem i Spanien i somras, eller de som mist livet i översvämningarna i Pakistan.

Nu finns det risk för översvämningar i Sverige de närmaste dagarna i takt med att skyfallen drar in. Det här är inte ens vår nya verklighet – det är bara början.

Per:
Jag minns min barndoms somrar. Hur jag älskade att spendera tid med familjen vid och på Östersjön. Jag såg med egna ögon hur havet förändrades. Mitt politiska engagemang kom ur min kärlek till havet.

Man skadar inte det man älskar.

Många av oss försöker visa en bit av våra barndomsminnen för våra egna barn under semestern. Ta med dom på samma smultronstigar, till stränderna där vi själva badade, plocka blommor på ängarna och ströva i skogarna. Allt det som gör Sverige så fantastiskt.

Här har vi ett val att göra. Ska våra barn och deras barn få uppleva samma härliga somrar, samma friska hav och grönskande skogar – eller ska allt det bara bli minnen som vi kan berätta om och drömma oss tillbaka till?

Märta:
Och mitt i allt detta – när mänsklighetens största kris utspelas framför våra ögon – så trycker fossilhögern foliehatten lite längre ner över öronen. Man vill ju inte att kritiken ska blåsa kallt om öronen.

Kärnkraft. Det börjar låta som en repig skiva, för de av er som är gamla nog att veta hur en sån låter. Det var en teknik för att spela musik som är ungefär lika utdaterad som kärnkraften. Och ja, det hade kanske varit lite humor att fossilhögern mitt i ett klimatkris inte kan ta sig förbi kärnkraft – om det inte vore för att de därmed också kidnappar svenska hushåll och företag. De håller medvetet fast oss i höga elpriser genom att bara ha förslag som ligger decennier fram i tiden, i bästa fall. Vi däremot, vill sänka priserna nu. Inte sen.

Per:
Mitt i en allt mer akut klimat- och miljökris är det tydligt att alla andra partier nu i valrörelsen gör sitt bästa för att lägga locket på och tysta ner miljödebatten. De andra partiernas hantering av vår tids ödesfråga går från att till höger föra krig mot klimatet till att bara fortsätta trycka på snooze-knappen och skjuta problemen framför sig. Faktum är att alla de sju övriga partierna går till val på att höja utsläppen och förvärra klimatkrisen. Det är sorgligt men sant.

Det är frustrerande att se andra partier vilseleda och lura människor. Man låtsas som att man står bakom klimatmålen och Parisavtalet – men samtidigt lägger man hela sin politiska kraft på att stoppa den politik som kan göra att vi når dem – utan att istället komma med några andra sätt att sänka utsläppen. Det provocerar mig något oerhört att man mitt i värmeböljornas, extremtorkans och översvämningarnas klimatkris från de andra partierna lägger mer kraft på att motarbeta klimatpolitik än på att skapa klimatpolitik. Det är talande att moderaterna var beredda att fälla regeringen för att stoppa en flygskatt på 200 kronor – men inte är beredd att göra något alls för att stoppa en global uppvärmning på 2 grader.

Gladeligen vill alla andra partier ge bensinsubventioner till alla, även de som inte behöver varken bil eller bidrag. Men var finns logiken i att våra skattepengar gå till bankdirektören som åker stadsjeep i storstan? För oss är det självklart att pengarna borde stötta den ensamstående tvåbarnsmamman eller den på landsbygden som faktiskt behöver bilen för att ta sig till jobbet.

Märta:
Den blåbruna högern är på fel sida historien. Det är dags att ta av den där foliehatten så ni kan se era barnbarn i ögonen. För i denna populismens och vetenskapsföraktets tid verkar många ha glömt något grundläggande: Politiker ska inte köpa människors röst genom att rea ut klimatet. Politiker ska ta ansvar för vårt gemensamma samhälle, för vår gemensamma framtid.

Vi står inför ett ödesval. Men vi är inte utelämnade åt ödets makter – tvärtom. Vi har vårt öde i våra händer. Och vi kan välja en annan väg, en väg framåt till ett samhälle som håller ihop och håller över tid.

Vi är Miljöpartiet.

Vi vill ge svenska hushåll Europas lägsta elräkningar. Genom en storsatsning på energieffektivisering kan vi sänka priserna redan i vinter, och med en massiv utbyggnad av havsbaserad vindkraft kan vi fortsätta trycka ner priserna även kommande år – och samtidigt trycka ner utsläppen.

Och vi vill investera i naturen. I våra skogar, våra hav, våra fjäll och våra ängar. I den fantastiska skapelse som vuxit fram under miljontals år – och som vi nu är på väg att ödelägga. Vi går till val på att skydda vår natur – för gör vi det inte nu så kommer det att vara för sent.

Jag önskar att den här valrörelsen präglades av klimatkrisen. Av en debatt om vem som har förslagen för att sänka utsläppen i snabbast takt.

Istället debatterar vi kärnkraft och ifall klimatförändringar ens är en grej. 2022.

Det är faktiskt fruktansvärt pinsamt.

Per:
När vi började genomföra vår gröna politik kraxade olyckskorparna om att Sverige skulle gå under. Investeringarna skulle utebli och jobben flytta utomlands. Nu vet vi att det blev tvärtom. Där dieselbilar tidigare smutsat ner kan vi istället ha ren luft där våra barn kan vara ute och leka. Där vi tidigare haft giftiga badplatser av den gamla tidens miljögifter kan våra barn bada. Där människor tidigare behövt ta flyget ut i Europa kan vi nu ta nattåget. Och den industri som tidigare stått för en stor del av Sveriges utsläpp investerar nu hundratals miljarder på att bygga fossilfri och hållbar produktion, och skapar tiotusentals nya gröna jobb på köpet.  Det är tack vare oss och den miljöpolitik vi, oftast med maximalt motstånd kunnat genomföra.

Nu behöver vi höja klimatambitionerna ytterligare.

Därför vill Miljöpartiet investera 100 miljarder om året det kommande decenniet för att ge tillräckliga muskler till den gröna omställningen.

Det ger hopp – lägger du din röst på grön politik kan vi tillsammans bygga en vackrare och säkrare värld!

Märta
Systemet är fel när det är dyrare att åka tåg än att flyga och jobbigare att vara miljövän än miljöbov. Idag presenterar vi därför ett nytt grönt transport-paket, med tyngdpunkt på stöd till de som har minst marginaler.

Vi vill bygga ut och rusta upp järnvägen så att vi får snabba tåg i hela landet, och vi vill sänka priserna för kollektivtrafik. Det ska vara billigt att åka miljövänligt, och låga taxor i kollektivtrafiken lättar på det ekonomiska trycket för studenter och pensionärer som har små marginaler.

Per
Här ligger också en viktig rättvisefråga. Den ensamstående mamma som bor på landsbygd och jobbar nattskift är idag för ofta tvungen att köra omkring med en gammal bil där man sitter fastlåst med höga kostnader för att ta sig till och från jobbet. Med låg inkomst har många inte råd att att köpa en ny bil eller kan få ett billån. Vi måste bryta den fattigdomsfällan, man ska inte behöva lämna sitt jobb, eller sitt hem, för att man inte har råd med allt högre körkostnader. Miljöpartiet vill se en rättvis omställning där alla ska ha tillgång till den bästa, och i längden billigaste tekniken, inte bara den med tjock plånbok. Därför vill miljöpartiet införa en Grön bil-check, ett stöd för att leasa en elbil på upp till 1500 kronor i månaden.

Det gör det möjligt även för hushåll med lägre inkomster att få tillgång till en elbil till låg kostnad i hela landet. Det gör att den ensamstående mamman redan från första dagen kan sänka sina körkostnader, jämfört med att fortsätta köra sin gamla bil på dyr importerad bensin. Dessutom vill vi se en skrotningspremie för gamla bilar och rätt att kunna ladda sin bil, oavsett var man bor i landet och även för den som bor i hyresrätt.

Ett grönt transportpaket tar Sverige in i framtidens nya allgröna folkhem. Den gröna omställningen ska vara smidig och för alla. Ingen ska lämnas efter – alla ska med när Sverige ställer om!

För tio år sedan satt jag med en liten bebis i famnen, mitt tredje barn. En underbar bebis med tjocka kinder, bestämd blick och rödlätta fjun till hår. Och jag var lycklig, men också arg över världen mina barn föddes in i.

Den hösten gick jag med i Miljöpartiet, för att jag vill se ett Sverige som bygger på rättvisa och solidaritet. Barn är inte produkter på en marknad. Alla barn ska få välja skola, men skolor ska aldrig få välja barn.

Idag slås kommunernas skolekonomi sönder av vinstlystna etableringar. Skolor etablerar sig där det redan finns andra skolor, för att locka till sig de enklaste eleverna och lämna de med större behov till kommunerna – samtidigt som de tar med sig hälften av pengarna och lämnar tomma stolar bakom sig. Så här kan vi inte hålla på. Vi kommer ALDRIG kunna bygga en jämlik skola när börsbolag kan välja att gå in och slå sönder den kommunala skolan för att tjäna pengar på högutbildade föräldrars barn.

Det finns många exempel på friskolor som tillför stora värden i skolan. Föräldrakooperativ, eldsjälar som driver vidare byskolor, montessoriskolor som inte hade kommit till om det var upp till kommunerna. Men när eleverna blev varor som avgör aktiekursen gick nåt snett.

Ett kommunalt veto räcker inte. Därför har vi den här veckan gått ut med att vi vill begränsa etableringsrätten – vi som samhälle måste kunna säga nej till skolor som slår sönder skolan, även om moderata kommunledningar är beredda att offra sina mindre bemedlade invånares barn. För vi kommer alltid stå på barnens sida – inte börsbolagens.

Per:
Marknadskolan har blivit ett misslyckat experiment där de pengar som ska gå till skolböcker, till lärarlöner och till eleverna istället hamnar hamnar i fickorna på välfärdsmiljardärer. Därför kräver vi ett stopp för vinstjakten i skolan.

Vi vill bygga en jämlik skola. En skola som ser varje barn och ger det stöd som behövs. Därför vill vi göra det attraktivt att vara lärare genom att höjda löner och förbättrad arbetsmiljö. Och vi vill förstärka elevhälsan och satsa på fler skolsköterskor, specialpedagoger, psykologer och kuratorer i skolan.

Barnen är det viktigaste i våra liv. Om något hotar dem är vi beredda att göra vad som helst för att skydda dem. Man skadar inte dem man älskar.

Vi ska bygga en skola där alla barn lyckas, en skola där varje unge kan må bra – och vi ska bygga en skola där marknadsskolan förpassas till historiens skräphög!

Märta:
Men det finns också barn i vårt land som inte vet var de ska gå i skolan i höst, för de vet inte om de kommer behöva flytta igen. Det är barn som lever med det tunga ansvaret att aldrig råka säga sitt riktiga namn, för kanske hittar pappa dem då, och gör han det kan mamma dö. För alltför många barn är det den man älskat som skadar en.

Lika mycket som högerpartierna pratar om våldet på gatan, lika lite pratar de om våldet i hemmet – Ebba Busch kunde inte ens avvara tio sekunder i Aftonbladets debatt häromveckan. Inte tio sekunder hade hon över till de kvinnor vars liv bokstavligen slagits i spillror.

Vi går istället till val på att ge våldsutsatta kvinnor livet tillbaka.

Per:
Idag lever många kvinnor som flytt för sina liv frihetsberövade. Det är faktiskt inte riktigt klokt. För oss är det självklart att det är förövarna som ska begränsas, inte de utsatta kvinnorna.

Vi vill ge de kvinnor som tagit det svåra och modiga beslutet att lämna en våldsam partner EN enkel dörr ut. Direkt, den dagen en kvinna ringer och säger “nu har jag lämnat honom” ska samhället finnas där. Kommunerna ska ta ansvar för att skydd, boende och vård finns och samordnas.

Vi vill skydda barn från att tvingas till umgänge med en våldsam förälder och stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Vi vill stoppa det ekonomiska våldet som så ofta följer det fysiska, och vi vill att förövarna begränsas med omfattande kontaktförbud och fotboja, så att kvinnorna kan börja bygga upp sitt liv igen.

Märta
Det är nog nu. Det sexuella våldet, mäns våld mot kvinnor och barn och hedersrelaterat våld och förtryck måste vara en valfråga år. Det tysta våldet måste börja höras i debatten!

Per
Det finns röster som avfärdar Tobias Anderssons uttalande om återvandringståget som ett PR-trick – det är oerhört naivt. Den som tror att Sverigedemokraterna inte kommer genomföra sin politik vid makten behöver vakna.

Moderaterna leds av en Ulf i fårakläder.

Han kryddar siffror om arbetslösheten bland utrikesfödda – allt för att fylla i konturerna av bilden de vill måla upp – att vissa människor alltid kommer vara problem, bara på grund av var de kommer ifrån. Den människosyn som lyser igenom är vidrig.

Ulf Kristersson – det är insidan som räknas.

Det spelar ingen roll att du har en moderatblå jacka när du föreslår brun politik. 214 nazister står på Sverigedemokraternas listor i årets val. De är ett brunt parti. Och Ebba Busch vill nu att SD ska sitta i regering. Inte denna gång, men i framtiden. Även med små små steg kan man gå alldeles för långt.

Det är inte Sverigedemokraterna som har förändrats – det är högern. Det började med att de tittade bort. Sen nickade de med. Nu är de ute på valturné tillsammans.

Märta
När samhället stänger alla dörrar för barnen, när de pekas ut som problem av politiker, när resurserna inte finns i förskola och skola, och när de möter den öppna rasismen – då finns det en dörr som alltid är öppen och välkomnar dem – gängens.

Det som hände igår i Eskilstuna gör mig rasande. Den totala brist på respekt för människoliv som gängen visar är fruktansvärd, och nu måste det till en nationell samling mot våldet – och våldets orsaker. För det finns ingen plats för organiserad brottslighet, gängkriminalitet och dödligt våld i ett grönt samhälle.

Så länge vissa barn tvingas växa upp i otrygghet och miljöer där kriminaliteten fått fäste, får inte alla barn samma chans i livet. Kriminaliteten är inte en invandringsfråga, som de blåbruna vill få oss att tro – det är en klassfråga.

För det är de mest utsatta som drabbas hårdast av våldet. Det är de som får sin frihet beskuren när det skjuts i deras områden.

Per:
Så här är det: De som skjuter och som rekryterar unga in i kriminalitet ska sitta inne. De straff som behöver skärpas ska skärpas och polisen ska få de resurser som krävs.

Men vi kan inte möta gängens våld och hat genom att slita sönder samhället och tilliten till varandra. Så när Ulf Kristersson och moderaterna vill ADHD-testa alla barn i utsatta områden – då säger vi STOPP. När Ebba Busch vill att polisen ska skjuta skarpt in i folkmassor i Skäggetorp och Rinkeby, då säger vi STOPP. När Liberalerna vill språktesta 2-åringar och hotar föräldrar med tvångsomhändertaganden om svenskan inte räcker – då säger vi STOPP.

Och när Jimmie Åkesson vill införa kollektiv bestraffning mot invandrare, när Sverigedemokrater skriver om återvandringståg med enkelbiljett till Kabul, och vill sätta in militär mot vår befolkning, mot våra vänner, mot våra barn – då säger vi STOPP.

Märta:
Eller som Grön ungdom uttrycker det:

FUCK rasismen.

Vi går till val på en ny inriktning, ett Sverige som tar stora gröna kliv in i framtiden. Miljöpartiet är INTE ett parti för dom som bara vill minnas hur det än gång var – för längesedan – innan klimatförändringarna kom. Vi är ett parti för den som vill göra verklighet av drömmar! Vi ska lämna den här planeten minst lika stark och vacker som den än gång var. Vi kan klara klimathotet – men det kommer kräva mycket av oss alla.

Visst är jag fortfarande arg, precis som när jag satt där med min ljuvliga bebis. Arg över ett samhälle som sviker de som behöver samhället mest, arg över politiker som vill splittra oss och kasta ungar under bussen redan från start, arg över politiker som ignorera de kvinnor som utsätts för våld – och arg på de sju andra partierna, från höger till vänster, som inte är beredda att ta klimatkrisen på allvar och göra det som krävs.

Men jag känner också hopp. Jag vet att en annan väg är möjlig. En väg till ett gemensamt hem för oss alla, ett nytt grönt och fossilfritt folkhem, med rena hav och gamla skogar, öppna landskap och öppna dörrar, med starka barn och fria vuxna. Ett samhälle där ALLA är med när Sverige ställer om.

Nu är det dags att rösta för den framtid du vill se. Jag hoppas att du lägger den rösten på Miljöpartiet. Jag hoppas att du röstar för hopp.

Tack!

Taggar