Skip to content

Nooshi Dadgostar: Tal på Järvaveckan 2022

Om

Talare

Nooshi Dadgostar
Partiledare

Datum

Plats

Järva

Omständigheter

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostars tal på Järvaveckan 2022.

Tal

Vad roligt att vara här! Det känns som att komma hem. Här är var fjärde väljare vänsterpartist. Vi vänsterpartister är stolta över att få bära ert förtroende. Förortens röster ska höras ännu höge. 
Vi som har växt upp i, lever i eller verkar i Sveriges förorter, vi bär upp Sverige. Vi är ensamstående mammor som arbetar i omsorgen, vi tar tunnelbanan in till stan tidiga morgnar för att jobba i serviceyrkena eller för att studera på universitetet. Vi är byggjobbare, advokater och restauranganställda. Vi får Sverige att fungera genom vårat arbete. Vi är som folk är mest, vi är olika, men vi har alla det gemensamt att vi vill bygga Sverige och våra bostadsorter starkare och bättre. 
Politiker pratar ofta om förorten men befinner sig sällan här på plats. De gör inget för att förbättra för förorten – och för att väga upp det så pratar de desto mera om den. Men i förorten finns kraften. Det är oroliga mammor som nattvandrar på stan. Det finns ett föreningsliv som få kan slå, inom både idrott och kultur. Här finns kreativiteten och arbetsviljan. 
Låt mig också få prata om det som nu överskuggar mycket annat. Rysslands aggressiva angrepp på Ukraina är och förblir ett brott mot folkrätten och måste fördömas. Ryssland måste omedelbart och ovillkorligt lämna Ukraina. 
Vår solidaritet gör det också självklart att välkomna de människor som flyr undan krigets terror. En mamma med sitt spädbarn i famnen, trötta efter en lång färd genom Europa. Att ge dem en fristad talar om för världen vilken sida vi står på, det visar dem att vi värnar deras frihet. Så ska Sverige fungera.  
Samtidigt är det viktigt att tänka på hur vi tillsammans kan bygga fred, trygghet och säkerhet i vårt land. Vi vill ha ett starkt svenskt försvar, både militärt och civilt.  Alliansfriheten skapar de bästa förutsättningarna för internationell säkerhet och gör det möjligt att självständigt ta ställning i konflikter. Det är därför vi inte vill ha ett svenskt medlemskap i Nato. Vi tror helt enkelt att Nato ger mindre trygghet i en tid då säkerhet och trygghet är det vi så väl behöver.  
Vänner,  
Mitt första jobb var på festivalen Göteborgskalaset. Jag stod på en tvärgata till Avenyn och sålde godisremmar. De låg i en glasdisk framför mig i olika färger. 
Kunderna fick peka och jag gav dem en rem med en liten påse runt.  
Mitt andra jobb var på hemtjänsten på Hisingen. Jag knackade på hos de äldre, lyfte dem ur sängen och kokade gröt.  
Det var inte alltid lätt att hitta ett jobb.  
Att ha ett arbete är att få bestämma själv. Att ha en inkomst är att ha frihet. Att kunna ge trygghet till sig själv och sina barn. Att dricka kaffe med kollegor. Att köra, baka, lära ut och ge omsorg.  Det är arbete som bygger landet.  Utan varje tunnelbaneförare, butiksbiträde och undersköterska hade Sverige stått still. Tack för ert arbete!  
Vi behöver återupprätta den svenska arbetslinjen. I många år nu har politikerna istället försökt avveckla den, försämra den. De har försökt importera en gammalmodig omodern amerikansk arbetslinje.  
Det innebär att de här politikerna har tagit försäkringen ifrån de sjuka, sänkt akassan och urholkat pensionerna. De har privatiserat delar av arbetsförmedlingen. Men vad blev resultatet? Lägre a-kassa ger inte fler jobb. Ingen anställer någon för att den är fattig. Det fungerar inte! Tvärtom har fler blivit arbetslösa. Lönerna har sjunkit. Sverige kan bli ett land där vi har arbetande fattiga. Det är ett uselt sätt att bygga framtiden på. Hur kan vi låta så många människor gå utan arbete när vi har så stora behov och brister i Sverige? 
Arbetslösheten är politiskt skapad. Av den socialdemokratiska regeringen, som väljer att inte satsa och göra de investeringar som krävs. 
Vi ska ju till full sysselsättning. Här finns fyra viktiga pusselbitar som alla måste vara på plats. 
För det första. Vi måste investera. Ska det finnas fler jobb så måste det fler jobb skapas.  
Det viktigaste beskedet jag har idag är att vi ska fixa jobben. Med 
Vänsterpartiets klimatsatsningar skapas 80.000 nya jobb i privat sektor. Vi har presenterat ett historiskt omfattande program för att ställa om Sverige för klimatet. Den omställningen görs inte av sig självt. I slutändan är det människor som drar rälsen och ledningarna, som sätter upp vindkraftverken, som renoverar husen. 80 000 personer ska få jobb och det de ska göra är att ställa om Sverige för klimatet. Vi ska pressa ned utsläppen. Vi ska pressa ner arbetslösheten. 
För det andra. I den svenska arbetslinjen, där får du inte mindre trygghet. Tvärtom, det är genom arbetet som du ska få starka försäkringar, som sjukförsäkring och skydd vid arbetslöshet. Så kommer det löna sig att arbeta. Det är genom att jobba du kan samla ihop till din pension. Arbetslinjen är att arbetet ger dej tryggheten. Skapar den trygghet i anställning vi alla behöver.   
För det tredje. Vi måste erbjuda den utbildning som behövs för att den som idag saknar arbete ska kunna utföra jobben.  
För det fjärde. Välfärden ska fungera i alla områden. Sjukvården vara lika bra i förorten som i innerstaden. Skolan ska bidra till ökad jämlikhet, inte sortera och dela upp som dagens vinstdrivande marknadsskola gör. Rika skolkoncerner flyttar våra skattpengar utomlands, medan våra skolor i förorten och landsbygden får stå tillbaka. Vi måste bygga ut förskola och äldreomsorg så att vi alla kan känna oss trygga när vi är på jobbet. Så att du kan arbeta i lugn och ro utan att känna oro för barnen eller en äldre släkting. Och att anställa fler i välfärden innebär inte bara bättre förutsättningar för oss andra att vara på jobbet. Det innebär också att många arbetslösa får jobb. 
Du som bara får några timmars jobb här och där – du ska ha en trygg anställning. Du ska ha makt och kontroll över din arbetssituation. Din arbetsgivare kan inte behandla ditt liv och din tid som om det inte vore något värt. Det gäller både för kändiskockar som vill ge dig lägre lön och för snåla kommuner. Lönerna måste höjas. Heltid ska vara en rättighet. I Sverige ska vi inte ha arbetande fattiga.  
Och när priserna på bränsle går upp, när politikerna låter elpriserna bli hur höga som helst, när ett kilo tomater är dyrare än någonsin, då krävs att politiken agerar. Och vi kommer att agera.  
Alla som har ett jobb idag vet att det behövs fler som jobbar. Vi behöver ditt arbete. Vi behöver dej. Du behövs. 
Vårt löfte här idag är att få ner arbetslösheten ordentligt. Genom jobb med bra villkor, inte fler låglönejobb med otrygga villkor. När människor får jobb med att ställa om Sverige så pressar vi ner klimatutsläppen. Det måste göras. Låt oss göra det. 
När jag talade här förra året varnade jag för vad marknadshyror kunde betyda. Och hela det politiska etablissemanget ville införa marknadshyror. Från socialdemokrater till moderater. De ville höja hyrorna här i Järva och i hela landet.  
Men vi vänsterpartister hade tidigt sagt nej. I Sverige chockhöjer man inte hyrorna. Hyresgästerna behöver pengarna till annat. Fastighetsägarna har så att det blir över.  För inte är det väl välbeställda fastighetsägare som behöver oroa sig för hur pengarna ska räcka i slutet av månaden?  
De politiska partierna stormade mot oss på alla sätt det var möjligt. De ville att vi skulle böja oss. Men vi stod upp. I politiken ska man stå upp för det man har lovat. Alla ska ha rätt till en bostad. Därför stoppade vi marknadshyrorna.  
Vi behöver inte dyrare bostäder. Det har vi gott om. Vi behöver fler med rimliga hyror! För att ungdomarna ska kunna flytta hemifrån måste fler bostäder byggas. Marken finns, byggmaterialet finns. Vi vänsterpartister är beredda att satsa pengarna för att anställa tillräckligt många så att bostäderna kan byggas. En nyckel i handen på en ung tjej eller kille. Som får inreda sitt eget hem. Som påbörjar sin självständiga resa.  
Och när lägenheterna ska renoveras då ska det göras med omsorg. Hyrorna får inte gå upp på det sätt de gör idag. Vi ska renovera för de som bor i husen nu, inte för att de ska tvingas flytta därifrån. Det är för att våra områden ska bli modernare och bättre för de boende som vi ska rusta upp. Renoveringar skapar också arbete och sparar energi. 
Vänner, om du blir sjuk, om du blir skadad så ska du vara försäkrad. Om man inte kan få tid och utrymme att få vård och vila – då kommer man ju aldrig att bli frisk. Du som arbetar har betalat in till denna sjukförsäkring. Då ska du också få ut på den. Därför har Vänsterpartiet förbättrat sjukförsäkringen och höjt grundersättningen med över 2000 kr i månaden för många. Det är Sveriges löntagare som bygger Sverige, därför är det politikens skyldighet att trygga de som sliter. Den som är sjuk ska ha rätt till en god ersättning. Vi ska återupprätta den svenska arbetslinjen.  
Ett helt arbetsliv. Tidiga mornar, spring till bussen, långa dagar och ibland nätter. Det tär på kroppen att arbeta. Och den som gör det ska känna sig trygg när pensionsåldern börjar närma sig. 
Det är Sveriges pensionärer som har byggt Sverige. Som sett till att vi har det bra nu. Men i över 25 år har Sverige suttit fast i låga pensioner. Varför ska de som byggt allt vi har, leva på så låga inkomster på ålderns höst? Är det tacken för allt? 
Vi vänsterpartister ger oss inte förrän pensionerna har blivit högre. Om två veckor ska riksdagen ta beslut om en historisk pensionshöjning för de som har lägst pension. Oavsett vilket förslag om höjning som går igenom, så är det resultatet av Vänsterpartiets krav inför statsministeromröstningen i höstas. I decennier har Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna låtit garantipensionärerna hanka sig fram på låga pensioner. Det var först när Vänsterpartiet ställde krav som det hände något. För vi får saker att hända. Vi krävde höjd garantipension för de fattigaste pensionärerna – nu blir det verklighet.  

Och höjningen för de med lägst pension är bara början. Efter valet vill vi höja pensionerna med i genomsnitt 2000 kronor i månaden för alla löntagare. Det är att återupprätta den svenska arbetslinjen. 
Vänner, alla områden ska vara trygga. Så är det inte idag. Barn ska aldrig dö i gänguppgörelser. Ungdomar ska inte dras in i narkotikaträsket. 
En tom stol i ett klassrum. Så mycket sorg. 
Det är helt omöjligt att vi låter detta fortgå. Vi kan inte leva vidare så här. 
Se till att vapen och narkotika inte kommer in vid gränsen.  Se till att vapen och narkotikan försvinner från våra områden. Se till att polisen har de resurser och det förtroende som krävs för att lösa brotten. Se till att bygga samhället starkt igen. 
Jag tänker på de mammor som har förlorat ett barn. Den förtvivlan ska ingen behöva uppleva. Många gånger har mammorna vädjat till samhället om hjälp för att få stopp på det som händer med deras barn innan det är för sent. Men när inte samhället runtomkring är tillräckligt starkt, då lämnas de ensamma. Det får inte fortgå. 
Vi måste se till att skolan har tillräckligt många vuxna för att fånga upp de barn som riskerar hamna snett – fånga upp dem i tid. Vi måste se till att skolan har resurser och kraft att utbilda unga till jobb och studier. Vi måste ha en socialtjänst med tillräckligt resurser för att ge alla familjer det stöd de behöver. Vi måste bygga ett samhälle som finns där när man behöver det. 
Det här handlar också om att vi måste hålla ihop mot de partier som vill försämra vanliga familjers liv. Som vill förstöra trygghetssystemen så att ännu fler blir fattiga, som vill skära ner på socialtjänsten, som vill fortsätta låta skolan dras isär och privatiseras.  
Det sociala medborgarskapet med skyldigheter och rättigheter har under lång tid försvagats. Kittet som håller oss samman, som gör oss till delar av samma samhälle. Kvar för oss medborgare finns främst skyldigheter medan makthavare fortsätter att hålla sig med rättigheterna. Det ska vi ändra på. Vi ställer aldrig människa mot människa. Nyanlända mot svenskfödda. Förorten mot landsorten. Nej, vi håller ihop mot de som försöker splittra, diskriminera och nedvärdera. 
Om samhället fungerar som det ska spelar det ingen roll var i landet vi bor eller varifrån vi kommer, vi kan alla bli någon att räkna med. En fritidspedagog som ger unga hopp och trygghet, en byggnadsarbetare som bidrar till fler bostäder eller en lagstiftare i Sveriges riksdag. Vi håller ihop mot de som sprider hat och som skyller alla problem på vanligt folk. Rasismen och islamofobin gör Sverige otryggare och drabbar människor så hårt. Det är oacceptabelt. Alla ska ha rätt att känna sig trygga och mötas med respekt. Så ska Sverige fungera, vi ska hålla ihop! 
Under flera decennier har olika regeringskonstellationer haft samma problem.  De vill bli valda men saknar beslutsamheten att göra vad som krävs för att  bygga Sverige starkt igen. 
Handlingskraft har ersatts av passivitet. Verklig förändring har ersatts av posering och trixande. Ingenting är på riktigt. De lovar och lovar men inget händer. De ser sig kanske mer som yrkespolitiker, inte förtroendevalda. Vald av folket. Människors uppfattningar har kommit alldeles för långt ifrån dem som är satta att företräda. Marknadsskolan visar det här så tydligt. De flesta partiers väljare vill ta tillbaka kontrollen över skolan, trots det händer ingenting. 
Det ska vi ändra på. Politiken måste ta tillbaka kontrollen över välfärden.  
Vi vänsterpartister lovar inte allt åt alla. Men vi kommer hålla det vi lovar. Vi gör som vi har sagt. Vi hedrar våra väljare. 
Du kanske aldrig funderat på att rösta på oss, du kanske trodde att vi inte kunde få saker gjorda. Men vi visade att vi har kraften att förändra. Vi kommer fortsätta förändra. Vi stoppade marknadshyrorna, vi förbättrade sjukförsäkringen, vi höjde äntligen pensionerna. Vi är beredda att arbeta för ditt förtroende. Varmt välkomna till den vänsterpartistiska gemenskapen.  
Vi ska återupprätta välfärdslöftet och tryggheten. Människors trygghet är politikens ansvar. Din trygghet vårt ansvar. Tack!  

Taggar