Skip to content

Nooshi Dadgostar: Sommartal 2022

Om

Talare

Nooshi Dadgostar
Partiledare

Datum

Plats

Göteborg

Tal

Hej vänner!
Framförallt, hej Göteborg!
Härligt att få komma hem. Vad är en konsert med Håkan Hellström på Ullevi jämfört med att få samlas med alla er här i Bältespännarparken. Detta är fantastiskt!

Här i Göteborg växte jag upp. På pappas cykelstol fick jag uppleva en barndom präglad av det starka samhället. Hyrorna var rimliga och det fanns jobb att få. Han lämnade av mig varje dag på förskolan vid Ullevi och cyklade till jobbet. Ibland känns den tiden långt borta. Idag säljs bostäder ut, barngrupperna växer och välfärdspersonalen går på knäna.

Elpriserna rusar i taket och elbolagen har fått glädjefnatt. Med 500% ökade Vattenfalls vinster. Och det är dina pengar. Det är inte svårt att räkna ut att energibolagen inte vill att elmarknaden ska regleras. Spanien, Frankrike och Polen har tagit kontroll över sin elmarknad. Men de svenska politikerna agerar inte. I Sverige ska vi ha svenska priser, hushållen ska inte behöva stå för elbolagens
vinster, ingen ska bli ruinerad för att Sverige inte tar kontroll över elmarknaden. Därför vill vi införa Sverigepriser för el!

Elen behövs också för omställningen. För att Sverige ska uppnå de klimatmål som utlovas. Då måste priserna vara rimliga och elnätet byggas ut så att fler företag och enskilda har möjlighet att ställa om.

Mina vänner, ibland får jag frågan: varför pratar du så mycket om industrin? Är det något för en vänsterpartist? Mitt svar är: självklart. Vi är där människor arbetar. Men det är mer än så:
Vi har inte tid att inte bry oss om industrin. Vår uppgift är att pressa ner utsläppen så mycket som möjligt – då måste vi ha en politik som tar sig an de riktigt stora utsläppen. Inga högt uppsatta mål i världen kan ta oss ur krisen om inte politiker agerar.

Industrin står för ungefär en tredjedel av utsläppen som sker i Sverige. Inrikes transporter står för ytterligare en tredjedel. Genom att ställa om industrin och transporterna får vi ned utsläppen, samtidigt som vi skapar jobb i hela landet. Det är bra för Sverige, det är bra för världen.

Vi har presenterat en historiskt omfattande investeringsplan för att pressa ned utsläppen. Det kräver ny ekonomisk politik och det kräver att man lämnar den blinda tron på marknaden som har fått styra så länge. Vi ska elektrifiera fossilberoende industri. Vi ska få över de tunga transporterna från väg till räls. Vi ska bygga mattor av vindkraftverk. Vårt ansvar är förstås bredare än så. För att klara klimatet måste vi också skydda våra skogar och värna våra hav. Vi behöver det för klimatet och vi behöver det för den biologiska mångfalden. Det finns så mycket att göra.

Det duger inte att prata om och lova att vi ska ställa om klimatet. Det måste ske nu. Andra lovar – Vänsterpartiet agerar.

I val efter val lovar politiker från båda sidor att välfärden ska förbättras, men inget händer. Man pratar och pratar - lovar och lovar, men handlingskraften uteblir och löftena är bortglömda så fort valplakaten tagits ned.

Kristdemokraternas Ebba Busch styr idag över vården för åtta av tio svenskar. Bland annat här i Västra Götaland, där personalen får springa fortare och fortare för varje år. I en sjukvård där det blir svårare och svårare att komma fram till en läkare. Där patienthotellen läggs ner. Och där barnmorskorna är alldeles för få. Efter alla dessa år menar de att den här gången, efter det här valet, då kommer de att lösa det.

Vi får anta att den borgerliga planen i så fall är att bota sjuka genom mirakel. Jesus metoder är rimligtvis vad som återstår. Kanske kommer inspirationen från Bibeln. 

Jag läser ur Matteusevangeliet: Jesus kom hem till Petrus och fick se hans svärmor ligga sjuk i feber. Han rörde vid hennes hand och då lämnade febern henne, och hon steg upp och betjänade honom.

Men nu finns det ju ingen empiri för att handpåläggning är lösningen på sjukvårdens problem. Vänner, de berättar det för mig – patienterna i vårdköerna, de förtvivlade barnmorskorna och sjuksköterskorna som får ansvara för allt fler patienter.

De har en sak gemensamt. De säger till mig att Kristdemokraterna inte kan styra vården. Hjälp en barnmorska. Stöd de cancersjuka. Svik inte de födande kvinnorna. Välj vänsterpolitik den 11 september.

97 procent av landets lärare vill avskaffa marknadsskolan. Trots det lovade Socialdemokraterna tillsammans med januaripartierna att inte göra någonting åt vinsterna i skolan under den mandatperiod som nu lider mot sitt slut. Nu lovas det återigen. Gott så. Men vad som görs efter valdagen är det som räknas. Inte tomma ord. Vänsterpartiet håller vad vi lovar. Vi lovar inte allt åt alla, men det vi lovar kommer vi att genomföra. Den 11 september kan vi kasta ut riskkapitalbolagen ur skolan. Garanten för att pratet om marknadsskolan också blir verklighet heter Vänsterpartiet.

Och så har vi landets mest Sverigefientliga parti. Som gör allt för att ställa svenskar mot svenskar, piskar upp konflikter mellan kollegor, vänner och grannar. Förnedrar våra barn för hur de ser ut. För färgen på deras hud. För att sedan sälja ut allt vi äger. Till utländska företag baserade i Qatar, Luxemburg, Saudiarabien. Du går till jobbet varje dag, du tar stora lån för att starta ett eget företag. Du betalar din skatt för att ge barnen en bra skola och de äldre ett värdigt boende. Pengar som Sverigedemokraterna som duktiga springpojkar bjuder ut till utländska bolag. De gör det i Sölvesborg, där de sålde ut äldreomsorgen till det skandalomsusade Frösunda. De äldre får kall mat, blir undernärda och får hjälp av färre undersköterskor. Vinstintresset går alltid först. I Sölvesborg, i riksdagen. De bugar och bockar för hånflinande affärsmän som inte kan tro sina ögon – hur enkelt det är att ta pengar ifrån svenska skolbarn.

Försvara Sverige. Skydda våra barn, respektera de äldre. Det är svenska folket som ska bestämma över den svenska välfärden. Vill du bygga Sverige starkt igen är det vänsterpartiet du ska rösta på den 11 september.

Kanske var det just politikens alla tidigare brutna löften som fick, experter, tyckare och politiska företrädare att tro att Vänsterpartiet inte menade allvar med att stoppa införandet av marknadshyrorna. Som man är själv tror man om andra. Rubriken i Svenska Dagbladets analys var då ”Dörrmattan V försöker skrämmas”. För mig är det en självklarhet. Man säger inte en sak och sen gör en annan. Så förvaltar man inte väljarnas förtroende. Så agerar inte en ansvarsfull politiker. Svenska folket vill inte ha höjda hyror. Tillsammans med Hyresgästföreningen stoppade vi marknadshyrorna!

Men kanske är det inte så konstigt. För vissa partier tycks svenska folkets valsedlar bara vara ett spel för gallerierna. För när valet är över är det någon annan som bestämmer. Peje Emilsson, ägare av miljardföretaget Kunskapsskolan, brukar SMS:a Moderatledaren Ulf Kristersson när han tycker att Ulf har varit duktig.

Det är för honom Ulf jobbar!

Sen är det de anonyma finansiärerna. Den som kan räcka över mest pengar kan styra ett parti. Köpa deras beslut. Med fingrarna i syltburken. Bakom ryggen på väljarna. Som Socialdemokraternas ekonomiansvarig sa i Kalla Fakta – låt oss göra det genom ett bulvanupplägg. Som Liberalerna, som ville använda en konsult för att kringgå lagen. En diskret mellanhand. För att svenska folket inte skulle märka nåt.

Mitt besked är tydligt. Vårt uppdrag är att förvalta våra väljares förtroende. Dina krav är våra krav. Vi arbetar för dig. Vi är förtroendevalda, valda av folket. Det är utifrån din röst och din verklighet politiken ska föras. 

Vänner, den här månaden har svenska pensionärer äntligen fått sin första utbetalning. Nu höjs pensionerna och över en miljon pensionärer har fått en högre pension. Efter årsskiftet blir det mer, för att garantera att inte ökade priser äter upp hela höjningen. Detta är den största höjningen av pensionerna i modern tid. Det är Vänsterpartism.

Jag har fått tusentals mejl och hälsningar från hyresgäster, sjukskrivna och pensionärer.

Jag tänker på truckföraren som när vi stoppat marknadshyrorna, stack ut huvudet ur bilen här på Vasagatan och höjde näven och sa ”Kör hårt nu Nooshi”

Så här skriver Eva till mig: ”Heja Vänsterpartiet och tack för att du verkligen står upp för dem som behöver det. Många som lovar och lovar men så händer inget, men du har verkligen visat att du står för ditt ord. Jag har sjukersättning på garantinivå och fick 800 kr mer i plånboken tack vare dig i januari. Stort tack för det!”

”Tack för pensionen Vänsterpartiet. Äntligen slipper jag oroa mig för hur jag ska ha råd att bo kvar”, hälsar en väns mamma om den höjda garantipensionen.

Vi ställde kravet om höjda pensioner inför statsministeromröstningen i höstas och nu blir det verklighet. Ingen talar om för en Vänsterpartist att det är omöjligt att höja pensionerna.

Vi krävde inflytande för våra väljares räkning. Det blev inga marknadshyror. Det blev en bättre sjukförsäkring och pensionerna höjdes. Allt är omöjligt tills det är genomfört. Då är det självklart.

Vänner!
Nu säger Annie Lööf att Vänsterpartiet inte ska ges lika inflytande, trots att våra mandat krävs för en majoritet. Varför är det så? Varför ska alltid väljare som vill sätta välfärden främst nonchaleras. Varför ska den som vill ha en trygg sjukförsäkring sättas på undantag. Varför skulle rösterna för en skola fri från marknadsintressen ignoreras.

Det är inte demokrati. Inflytande i samarbeten ska ges utifrån valresultatet, ingen ska sätta sig på våra väljare.

Ska man komma överens måste man ge och ta. Man behöver kunna prata med varandra, trots att man tycker olika, kavla upp ärmarna och hitta vägar framåt. Det förstår alla. Det är vi politiker skyldiga väljarna. Vi ställer upp till val och vi respekterar valresultatet. Så enkelt är det.

Sverige behöver styras stabilt och ordnat. Centerpartiet har inte stått för den stabiliteten. För mindre än ett år sedan fällde de regeringens budget och släppte istället fram den högernationalistiska. Det är förstås bra att Centerpartiet såhär i sista minuten äntligen säger sig ha valt sida. För Vänsterpartiet har det aldrig funnits någon tvekan om vilken sida vi står. Ulf Kristersson är inte vår grej.

Magdalena Andersson är vår statsministerkandidat. Därför inser vi att S, V, C och MP måste styra tillsammans. Vi kommer inte att tycka lika i allt, men Sverige förtjänar ett stabilt styre och en majoritetsregering som kan göra verklighet av den politik man lovar väljarna. Då behöver vi sätta oss ner och komma överens. Människors trygghet är politikens ansvar. Och Vänsterpartiet kommer att ta det ansvaret.

Samtidigt som arbetsuppgift efter arbetsuppgift läggs på personalen blir resurserna färre. Så ser det ut i stora delar av vårdsverige. Vi måste lyssna på dem som jobbar med detta. De som kan sin sak. Det är inte alltid chefer, konsulter och byråkrater – det är sjukvårdspersonalen. Vårdförbundet säger att sommaren 2022 är den hårdast belastade någonsin.

En vän till mig, berättar om ett arbetspass på sjukhuset. ”Jag är ensam ansvarig sjuksköterska för 30 patienter. Jag drar undan ett draperi och möter en patient som inte har fått hjälp på 8 timmar. Ansiktet är slappt, mungipan hänger. Han har fått en stroke.”

Människors trygghet är politikens ansvar.
Så mycket som inte hade behövt hända om det fanns mer personal.

Du som jobbar i förskolan, på äldreboendena och i sjukvården förtjänar respekt. Du ska ha bra arbetsvillkor och lönerna ska vara matcha din höga kompetens. För, mina vänner, att arbeta med barn, sjuka och äldre är inget kall. Är det för att det ofta är kvinnor som arbetar i välfärden som styrande politiker väljer att se välfärdsproffsens arbete som just ett kall och inte ett arbete? Annars hade man fått en anständig lön för slitet. Men man förväntas hugga i, trots dåliga villkor och låga löner. Så kan vi inte ha det. Den svenska välfärden har varit vårt lands stolthet. Det som gjort Sverige till det bästa landet att växa upp och leva i. Så är det inte längre.

Det kan inte vara rätt att i Sverige ska miljardärerna hållas på gott humör genom nya skattesubventioner som bygger på deras växande förmögenheter. Men när det kommer till vår välfärd är det mirakelkurer man sätter sitt hopp till.

Alla de andra partierna svarade att det som skulle lösa välfärdens problem var ”digitalisering” och ”effektivisering”, när Ekot frågade. Vilket fantastiskt sammanträffande att det är just sådant som kan motivera ytterligare neddragningar i välfärden!

Installera ett nytt program och så halveras vårdköerna verkar vara de styrandes uppfattning. Bli friskförklarad av en app. Har du för många patienter? Ladda ner en till kollega.

Det som behövs är fler anställda i vården, sjuksköterskor, undersköterskor och läkare, fler vårdplatser och fler tider på vårdcentralen. Det behövs riktiga människor.

Vänner, trots att det är kris i välfärden är det bara Vänsterpartiet som går till val på att förbättra den. Sju av åtta partier går till val på fortsatta nedskärningar, eller i ett enstaka fall, att ha det som det är idag. Det är ett välfärdssvek utan dess like.

Bara för att upprätthålla dagens nivå krävs det 40 miljarder kronor ytterligare till välfärden. Vi avsätter 70 miljarder kronor under nästa mandatperiod för öka personaltätheten och möjliggöra höjda löner. Vi anställer totalt 100 000 fler personer. Vi bygger ett starkare Sverige. Där sjukvården, barnomsorgen och äldreomsorgen fungerar som den ska. Vänsterpartiet är Sveriges enda välfärdsparti.

Med modet att förändra kommer Vänsterpartiet, med rätt valresultatet, samarbeta med de andra partierna på vänstersidan för att ta plats i regeringen och axla ansvaret. Vi söker väljarnas mandat för att bygga Sverige starkt igen. Vi söker mandat för att ta tillbaka kontrollen över det som politikerna i åratal överlämnat till marknaden. Vi söker mandat att förbättra din sjukförsäkring och avskaffa karensdagen. För att fortsätta att höja pensionerna och stärka välfärden. Andra lovar - vi agerar.

Vi kommer värdesätta din röst. Vi ser dig. Vi ser att prisökningarna äter upp lönen och pensionen. Vi kommer göra något åt det. Vi ser att du som är ung inte kan flytta hemifrån – utan att låta dina föräldrar ta ännu mer lån. Vi kommer att göra något åt det. Vi ser att dina arbetsvillkor är för dåliga. Vi kommer göra något åt det.

Jag är Vänsterpartist för att jag vill bygga ett starkare Sverige. Vi vet att det går. Människors trygghet är politikens ansvar. Din trygghet är vårt ansvar.

Taggar