Skip to content

Magdalena Andersson: Tal på manifestation i Gubbängen

Mathias Hansson

Om

Talare

Magdalena Andersson
Partiledare

Datum

Plats

Gubbängen

Tal

Vänner, 
I onsdags kväll passerades en ny gräns för vår demokrati. 
När maskerade män; Högerextremister; Stormar ett politiskt möte. Kastar rökgranater och sprayar med rödfärg; Och med slag efter slag angriper sina politiska motståndare. Välplanerat. Målinriktat. Hänsynslöst. Allt i syfte att tysta det demokratiska samtalet och stoppa människor från att organisera sig. Målet är enkelt. Allt som inte passar in i deras auktoritära mall ska bort. Därför ligger det politiska våldet alltid i tangentens riktning varhelst högerextremismen dyker upp. De skyr inga medel. Och vänner, Det är väl känt. Därför kommer attacken inte som någon överraskning.  Samhället måste fullfölja sin uppgift och rättsväsendet måste ta sitt ansvar. Vi måste kunna samlas. Säkra och trygga. Det handlar om att försvara vår demokrati! 
Vänner, 

Vi måste säga som det är. Vi lever i en ödestimma för vårt samhälle. För hela vårt demokratiska system. De mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia; Har inte sällan inletts med den här typen av politiskt våld. Och i ett samhälle där klyftorna har ökat, där avstånden mellan människor växer; Där våldet och skjutningarna normaliseras. Där ungdomar, barn, rekryteras som knarklangare och torpeder. Där vi lever i skuggan av fruktansvärda krig i Ukraina – och i Gaza. Det är i den myllan som extremismen kan växa. Så vårt demokratiska självförsvar; Det ska vara att göra vårt demokratiska system starkare. Göra vårt föreningsliv starkare och mer fritt. Men det måste också vara att bygga hela samhället starkt.  Att minska klyftorna. Ge alla barn en trygg uppväxt. Öka sammanhållningen. Att vi bygger ett samhälle som är så starkt att alla barn kan känna framtidstro. Det är ett samhälle där extremismen inte får fäste. Det, mina vänner, det är det samhället vi ska bygga tillsammans! 
Vänner, 
Demokratin är en stökig men vacker ordning. Politisk demokrati kan vara långsam och frustrerande. Men det är mänsklighetens hittills bästa uppfinning. Vi kan inte tillåta att den försvagas för att vi är så upptagna med annat att vi inte ser vad som pågår. Vi väljer inte vilken tid vi lever i. Den väljer oss. Och nu är det vår uppgift att försvara demokratin och vårt sätt att leva. För det är vårt enda verktyg för att garantera folkets inflytande över hur samhället styrs. Och vår organisering är det starkaste motgiftet mot högerextremisternas försök att tysta och skrämma.  Varje studiecirkel, varje politiskt möte, varje föreläsning. Varje gång vi protesterar mot rasistiska påhopp, eller när människor attackeras för sin bakgrund, sin tro, sin sexuella läggning. Det är ett led i försvaret av demokratin. Och vänner, Se er omkring här i dag. Se på alla oss som är här! Det är vi som är motståndskraften; Mot de som med våld vill tysta oss. Så låt beskedet när vi samlas här i dag bli klart och tydligt: Vi kommer inte att vackla. Vi kommer inte att vika en tum för högerextremismen. Vi kommer varje dag, varje timme, varje sekund att stå upp för vår demokrati. Och för alla människors lika värde.