Skip to content

Magdalena Andersson: Tal på Järvaveckan 2022

Om

Talare

Magdalena Andersson
Statsminister

Datum

Plats

Järva

Omständigheter

Statsminister Magdalena Anderssons tal på Järvaveckan 2022.

Tal

Tack!
Vad roligt att ni är så många unga som valt att komma hit.

Jag hoppas att ni varit här tidigare i veckan och lyssnat på andra partiledare också, och att deras tal väckt tankar, frågor - att du märkt vilka saker du håller med om och vilka saker som gjort dig förbannad. 

Det är så ett politiskt engagemang ofta börjar, med en känsla för hur saker borde vara, vad som är rätt eller vad som ska förändras i ens område, stad eller land. 

Och sedan gäller det att få med sig fler, organisera sig och jobba hårt för att få igenom den förändringen!

För även om det är val i höst, så är demokratin och vårt land något som behöver försvaras varje dag – och förbättras genom att människor driver på och engagerar sig. 

Jag är väldigt stolt över Sverige. Här får alla barn gå i skolan. Den som blir sjuk får vård oavsett tjocklek på plånbok. Vi har ett starkt föreningsliv, jämställdhet, en tro på rättvisa. 

Mitt mål är ett Sverige där varje ung person kan bli det den vill, oavsett om dina föräldrar är arbetslösa eller arbetare, oavsett om du växer upp i Akalla, Aspudden eller Arvidsjaur.

Så är det inte i dag. Och jag är socialdemokrat just för att jag vill förändra det.
När vi ser på dagens problem: den tilltagande kriminaliteten, äldreomsorgen, ojämlikhet, stök i skolan, klimatkrisen, då är det uppenbart att vi måste bygga Sverige starkare så att vi kan lösa problemen gemensamt. 

Varje elev ska gå ut nian med slutbetyg och framtidstro, oavsett vilken skola man går på.
Varje vårdcentral ska fokusera på att hjälpa människor bli friska, inte göra vinster. 
Varje kvarter ska vara ett tryggt kvarter.

Inget annat är bra nog - vi kan inte nöja oss med något annat! Men för att lyckas behöver vi ta oss an dagens problem tillsammans, där varje person är stolt del av Sverige och alla gör sin insats för vårt land!

*

Jag har satt upp tre politiska prioriteringar vi ska lösa för att Sverige ska bli starkt. 

För det första: vi ska knäcka gängen och bryta segregationen. Det brutala våldet är ett gift som hotar hela vårt samhälle. Det gör människor i vårt land till brottsoffer, dödsoffer, föräldrar som begraver sina söner. 

Och de människor som drabbas hårdast av kriminaliteten bor i områden som Järva. Det är här unga pojkar skjuter varandra, det är här människor är rädda, det är här gängen försöker sätta sig över Sveriges lagar och skapar egna regler. Gängkriminaliteten drabbar alla föräldrar som vill att barnen ska växa upp till kloka och ansvarsfulla människor, men ser hur kriminella rekryterar dem utanför skolgården. Den drabbar butiksägare som försöker försörja sig.

Kriminaliteten hotar alla människor som bara vill leva sitt liv i lugn och ro! Den slår hårdast mot Järva – men den hotar faktiskt hela Sverige.

Och det finns fler som vill vårt land illa. Vare sig det är högerextremister, islamister eller gängkriminella så förenas de i samma mål: att skapa splittring och skada vårt land. 
Här behöver alla vi som älskar Sverige göra motstånd.

Den som begår grova brott ska veta att den kommer jagas med allt som den demokratiska rättsstaten har att tillgå. Därför har vi socialdemokrater gjort en omläggning av straffpolitiken.

Vi har skärpt över 70 straff. Ett 30-tal gärningar som förut gick ostraffade har kriminaliserats. Vi har inlett en historisk utbyggnad av polisen, som ska bli 10 000 fler anställda. Vi har anställt fler åklagare, bygger fler fängelser och i stort sett varenda brottsbekämpande myndighet har fått nya verktyg, fler anställda och större befogenheter.

Det har effekt. Fler grovt kriminella sitter nu bakom lås och bom, och de sitter inlåsta längre. Det är bra. Men alla ser att det inte räcker.

För varje gängmedlem som fängslas står det allt yngre pojkar redo att fylla deras plats. De drömmer om att stiga in i en värld som ofta leder till långa fängelsestraff eller en alldeles för tidig död.

Hur är det ens möjligt att barn kan födas och växa upp i Sverige, ett av världens rikaste och mest jämlika länder, och begå mord innan de ens har fyllt 18 år? Det är ingen retorisk fråga. Det är en svår och plågsam fråga. Och den måste ställas.

Någonting är grundläggande fel när unga pojkar ser kriminalitet som ett alternativ.
Och det felet stavas segregation. Det är därför vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen och stoppa nyrekryteringen!

Det är nödvändigt för att knäcka gängen långsiktigt och för att ge varje barn ett gott liv!

*

När en ungdom riskerar att dras in i kriminalitet eller extremism – då ska samhället vara så starkt att det kan gripa in med alla till buds stående medel.

Vi ska rusta allt det som kan fånga upp unga: socialtjänsten, skolan, idrottsklubbar, sommarjobb, alla förebilder i vardagen som inte är kriminella.

Vi ska se till att när barnen går till skolan ska de gå till klassrum där det är ordning och reda, där de får den kunskap som behövs för att studera vidare, bli lärare, undersköterska eller egenföretagare. Bli en del av samhället!
Vi ska varken ha kriminella gäng eller parallellsamhällen. 
Men det kräver en kraftsamling från hela Sverige. 

Stopp på diskriminering. Fler nattvandrare. Var och en av oss ska ställa sig frågan: vad kan just jag göra? Vi i regering och riksdag. 
Kommunpolitiker som bestämmer över skola och socialtjänst. Arbetsgivare som ska nyanställa. Varje privatperson, som kan hjälpa till vid läxläsning eller i en idrottsklubb. 

För om vi inte lyckas bryta segregationen, då vinner andra förklaringar mark. Debatten fylls redan av dem som påstår att det är vissa kulturer, vissa språk, vissa religioner som gör människor mer benägna att begå brott.

Och då kommer de med andra förslag på lösningar.

Krav på att sätta in militären i förorten.
Krav på att människor ska skickas ut ur landet, även om de gör rätt för sig, för att de kommer från fel del av världen.
Krav på att sortera upp människor i grupper. Vissa önskvärda. Andra icke önskvärda.

Historien har lärt oss att inget samhälle är immunt mot det tankegodset. Socialdemokratin har i alla tider tagit kampen för alla människors lika värde och rätt, för demokratin.

Vår kamp mot segregationen är en kamp mot brottsligheten. Men det är mer än så.

Det är en kamp för alla barns rätt att växa upp i trygghet och framtidstro! För att alla som bor i Sverige ska bli en del av vår gemenskap!

Det är en kamp för jämlikhet!

***

För det andra: vi ska snabba på den gröna industriella revolutionen som nu sveper över vårt land och skapar jobb.

Vi ska visa att klimatomställningen inte är ett tungt ok som ska bäras. Om vi fortsätter att göra rätt innebär klimatomställningen tvärtom fossilfri stålproduktion, batterifabriker, fler jobb och framtidstro i hela vårt land – samtidigt som utsläppen går ner.

Då skapas inte bara nya jobb inom svensk industri. När samhället växer behöver vi bygga fler förskolor, skolor och äldreboenden där det också skapas jobb. 

Sverige ska ta den möjlighet som nu finns. Vi ska göra en klimatomställning, visa att utsläppen kan gå ner, samtidigt som jobben blir fler. Och ett jobb är den snabbaste vägen in i vårt samhälle. Socialdemokraterna har i alla tider kämpat för rätten till arbete.

Den som har ett jobb får arbetskamrater, är en förebild för sina barn, är med och bygger upp det Sverige man är en del av. Och rätten till ett arbete gäller alla, i Sverige jobbar både män och kvinnor. 

För med en egen inkomst kommer frihet: frihet att bestämma själv hur man vill leva, med vem man vill leva, på vilket sätt man vill leva! Svensk jämställdhet ska gälla alla kvinnor i Sverige. Här finns det inget utrymme för kompromiss!

***

Och för det tredje: vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Svenska folket ska kunna styra svensk skola, svensk sjukvård och svensk äldreomsorg. 

För låt mig påminna om en sak: svensk välfärd finns till för svenska folket. Hela syftet med skola är att elever ska lära sig det som krävs, med äldreomsorgen att den som behöver stöd ska få det, 
med vården att den som är sjuk ska få hjälp att bli frisk. 

Syftet är inte att skapa vinst åt aktieägare och utländska riskkapitalister. Det kan låta självklart. 
Men i dag ser det inte ut så. Det är extra tydligt inom skolan. Sverige har i dag ett skolsystem som är så unikt att inget annat land i världen vill ta efter oss.

Delegation efter delegation har kommit hit från andra länder på studiebesök. Så har de satt sig på planet hem, skakat på huvudet och konstaterat: så ska vi inte ha det. 

I dag drivs vissa svenska skolor av utländska riskkapitalister.
De delar ut ipads eller glädjebetyg och skapar vinst genom att ha större klasser och färre lärare.

Vi ser att skattepengar slussas bort från svensk skola. Blir till bolagsvinster, hamnar i skatteparadis och går till lyxyachter på paradisöar. Och vinsten de skapar består av våra skattepengar. 

Pengar vi hade behövt för att anställa fler lärare eller rusta upp skolgårdar! Som hade varit viktiga för att elever ska få den hjälp som krävs när glosorna är svåra eller multiplikationstabellerna tradiga, speciellt om man inte har föräldrar som kan hjälpa till med läxorna.

Varje elev i vårt land ska gå i en bra skola, med ordning i klassrummen och där fokus är elevernas kunskap. Men då behöver vi återta kontrollen, det får vara slut på marknadsskolan.

Och jag har en majoritet av svenska folket med mig! Men jag har inte en majoritet av ledamöterna i Sveriges riksdag med mig! Tyvärr! Men Socialdemokraterna kommer fortsätta kämpa!
Sverige ska ha en skola där fokus är elevernas lärande - inte bolagens vinstutdelning!

*

Vårt land behöver mindre polarisering och mer jämlikhet, mindre spel och mer samarbete för att lösa Sveriges problem.

Det har varit nödvändigt länge, men blivit än mer avgörande de senaste månaderna. Vi har ett krig i vårt närområde. Sveriges säkerhetspolitiska situation har försämrats på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

På förmiddagen idag besökte Annie Lööf och jag ett örlogsfartyg som nu befinner sig i Stockholm. Det finns skäl till att fartygen är just här, just nu. Vi är i ett känsligt läge sedan vi för tre veckor sedan skickade in vår ansökan till Nato. Nu krävs sammanhållning och fullt fokus på vad som är bäst för Sverige och svenska folkets säkerhet.

Jag och oppositionsledaren Ulf Kristersson har också varit överens om det, en enighet som varit en stor styrka för vårt land. Nyligen stod vi på en pressträff tillsammans och meddelade att vi gemensamt skulle ta ansvar för att föra Sverige in i Nato. Sedan ändrade han sig.

Nu vill Ulf Kristersson och hans högerkonservativa block i stället avsätta Sveriges justitieminister. Alltså den person som är ansvarig för vårt lands krisberedskap, Säkerhetspolisen och det civila försvaret. Ulf Kristersson vill göra det mitt under Nato-ansökan, då vårt land är i ett utsatt läge.

Och skälet till att de högerkonservativa vill avsätta Sveriges justitieminister och hela regeringen, är på grund av att de ogillar den politik vi för. Misstroendet handlar nämligen inte bara om justitieministern, eftersom regeringens beslut alltid fattas kollektivt, alltid tillsammans.

Jag förväntar mig inte att en moderat oppositionsledare ska gilla varje sak som en socialdemokratisk regering genomför.
Ulf Kristersson behöver inte jubla över våra förslag för en jämlik skola eller våra initiativ för att stoppa nyrekryteringen till gängen. Men jag förväntar mig att han visar det svenska folket respekt.

Om Ulf Kristersson ogillar socialdemokratisk politik och vill bli statsminister i stället för mig,
då borde han jobba för att få folkets förtroende i det val som Sverige har om mindre än hundra dagar. Svenska folket förtjänar respekt – inte politiskt kaos!

*

Vänner, jag ska börja avrunda.

Men jag vet att Sverige har det som krävs för att möta de problem vi står inför – så länge vi tar oss an problemen tillsammans, som ett land! En förkrossande majoritet av oss som bor i Sverige vill leva i trygghet, vi vill att alla Sveriges barn ska få utvecklas och leva ett gott liv. Att de ska se sina föräldrar gå till jobbet och känna att de är en del av vårt samhälle. 

Jag hoppas att du väljer att göra en insats för Sverige, engagera dig politiskt eller i en förening – dra ditt strå till stacken och kom ihåg att rösta i valet!

Så kan vi kämpa för det vi älskar med vårt land: vår jämlikhet, vår välfärd, vår tro att alla barn i Sverige ska växa upp och bli precis vad den vill!

Vi ska visa hur starkt Sverige blir när vi håller ihop! Och det kan vi bara göra tillsammans!

Taggar