Skip to content

Magdalena Andersson: Sommartal 2022

Om

Talare

Magdalena Andersson
Statsminister

Datum

Plats

Göteborg

Tal

Tack så mycket! Har ni haft en bra sommar? Det har jag med!

Och låt mig konstatera något som vi alla redan vet: Det är underbart att vara svensk på sommaren. Gå på loppis och fika på sommarcaféer. Lata dagar på stranden. Picknick på klipporna och grillfester på gårdarna. Sommarjobbande tonåringar som får sin första lön och den där stolta känslan över ännu ett steg in i vuxenlivet.

Jag älskar Sverige årets alla dagar. Som i går kväll, att sitta på en solvarm klippa och hoppa rakt ned det kristallklara saltvattnet. Det är klart vi älskar Sverige lite extra på sommaren. Och jag är stolt över att vara svensk.

Men som många svenskar vet jag också att Sverige kan bättre. Jag ser hur mycket av det allra bästa med Sverige – tryggheten, jämlikheten, välfärden och naturen – befinner sig under hot. Kriminella gäng som skjuter på varandra. En sönderprivatiserad välfärd. Extremväder.

* * *

Och det måste sägas: Det finns svenskar som haft allt annat än en bra sommar. Häromdagen var jag i Helsingborg och knackade dörr.

Där träffade jag en kille i tioårsåldern. Jag frågade vad han skulle vilja ändra på i samhället. Och utan en sekunds tvekan svarade han: Skjutningarna. Det är alltså vad barn i Sverige vill prata om när de träffar statsministern.

Under juni och juli skedde över 60 skjutningar i Sverige, med 18 skadade och nio döda som följd. När man läser de siffrorna svart på vitt så är vi många som inte känner igen oss i Sverige.

Och den bistra sanningen är att det inte är bara antalet skjutningar som är extremt – utan också deras karaktär. Så här berättade en polischef i Sörmland för Dagens Nyheter tidigare i sommar:

”För 20 år sedan var ett skott i benet på en rival en stark markering. I dag skjuter man för att mörda och det är ungar som uppfostras in i den mentaliteten.”

Jag har inga illusioner om hur kriminella var förr i tiden. Det finns många som kan vittna om vad 80- och 90-talets brottslingar var kapabla till. Men de senaste 20 åren har kriminaliteten i Sverige genomgått en normförskjutning som är extrem. Vårt land plågas i dag av en kriminalitet som är mer brutal och mer hänsynslös än vi någonsin sett tidigare.

*

Det är därför regeringen har skärpt över 70 straff och kriminaliserat 30 nya handlingar. Vi genomför en historisk utbyggnad av polisen och hela rättsväsendet. Vi har anställt fler åklagare, bygger fler fängelser och i stort sett varenda brottsbekämpande myndighet har fått nya verktyg, fler anställda och större befogenheter.

Den politiken ger också resultat. Fler grovt kriminella sitter bakom lås och bom – och de avtjänar längre straff. Men bakom varje gängkriminell som får ett fängelsestraff står allt yngre killar redo att ta deras plats.

Gängen skjuter mot varandra på öppen gata – de gör det hänsynslöst och med likgiltighet inför risken att skada utomstående. Det drabbar inte bara enskilda människor som har oturen att befinna sig i närheten.

Gängskjutningarna hotar hela den trygghet och rörelsefrihet som alla laglydiga medborgare i Sverige har rätt till. Det ska Sverige aldrig acceptera stillatigande. För när samhället angrips, då ska samhället också försvara sig. Här finns inget utrymme för kompromiss!

*

Därför inleder vi i dag en nationell offensiv mot gängskjutningar. Offensiven sker på två fronter. Mot vapnen och mot gängen.

För det första ska vi slå ned direkt på de illegala vapnen. Polisen ska – utan konkret brottsmisstanke – kunna söka igenom vartenda källarförråd, varenda lägenhet och varenda bil där gängkriminella kan gömma sina vapen.

Inflödet av vapen över våra gränser ska strypas med fler kameror och bättre samarbete mellan tull, polis och åklagare. Dessutom ska vi fördubbla straffet för grovt vapenbrott. Man ska dömas till minst fyra års fängelse, dubbelt så länge som i dag.

Att plocka av gängen deras vapen, det gör dem mindre farliga för alla som riskerar att hamna i deras väg – men det gör dem inte mindre kriminella.

Så för det andra ska vi dra åt snaran runt gängen. För att försvåra nyrekryteringen ska det bli straffbart att dra in ungdomar under 18 år i kriminalitet. Samhället ska aldrig tolerera att gängen använder tolvåringar för att hålla vakt vid knarkaffärer.

Och den som misstänks för typiska gängbrott, som rån, grov misshandel och grov utpressning ska sitta kvar i häktet tills dom har fallit. Ungdomar som blivit rånade ska inte behöva se sina förövare gå fria i väntan på rättegång.

Dessutom ska straffen för narkotikabrott och återfallsbrottslighet ska höjas. Skjuter man på varandra på allmän plats, då ska det leda till mycket längre straff än i dag. Mer än maxstraff.

Med den här offensiven får samhället mycket större möjligheter att plocka av de gängkriminella deras vapen. Den gör också att fler gängkriminella avtjänar längre straff – och vi försvårar dessutom nyrekryteringen. Det ger samhället handlingsutrymme att ta tillbaka kontrollen över de bostadsområden som gängen tagit som gisslan.

För när fler kriminella sitter inne, då kan vanligt folk vara ute!

*

Vi socialdemokrater tvekar inte att slå hårt mot brottsligheten – där den sker och när den sker. Men för att knäcka gängen är fler poliser och längre straff är bara ett första steg. Det vet alla som faktiskt lyssnar på vad Polisen själv säger. Vi måste gå direkt på grogrunden för nyrekryteringen – nämligen segregationen.

Många barn som dras in i gäng och börjar skjuta på varandra, de är födda här. Men de har vuxit upp i ett Sverige där segregationen som tillåtits gå alldeles för långt.

Segregationen är faktiskt något av det grymmaste som Sverige kan utsätta en nyanländ för. Först drivs du till att bosätta dig i ett område där för få talar svenska och har ett jobb att gå till. Då blir möjligheterna komma in samhället alldeles för små. Sen slår gängkriminella klorna i dina barn och försöker dra in dem knarkhandel, våld och skjutningar.

Segregationen kväver livschanser. Segregationen göder kriminaliteten. Segregationen dödar. Det är därför vi ska fortsätta vända på sten efter sten efter sten för att bryta segregationen och knäcka gängen.

*

Vi socialdemokrater kommer inte ge oss. Vi har lagt om en ohållbar migrationspolitik och vi vill strama upp arbetskraftsinvandringen. Vi vill skärpa kraven att lära sig svenska och att skaffa arbete. Vi vill avskaffa EBO-lagen som driver på segregationen.

Vi vill bygga ett samhälle där alla barn som växer upp i Sverige bor i områden där man pratar svenska med varandra. Där barnen lär sig det de ska i skolan och sen går ut i vuxenlivet till jobb eller högre utbildning. Där samhället griper in snabbt och effektivt när unga är på väg in kriminalitet eller extremism. Eller riskerar att giftas bort.

Framför allt. Vi socialdemokrater vill att alla barn ska se sina föräldrar gå till jobbet.

Och när jag säger att alla föräldrar ska gå till jobbet, då menar jag alla. Även mammor. För fortfarande har alldeles för många utrikes födda kvinnor ännu inte fått göra den resa in på arbetsmarknaden som kvinnor i Sverige gjorde på 50-, 60- och 70-talet. Som ännu inte fått ta del av den frihet som kommer med en egen inkomst. Rätten att leva som man vill och med vem man vill.

För mig råder det inget tvivel om saken. I Sverige ska jämställdhet mellan kvinnor och män gälla alla. Oavsett var man är född!

*

Men för att bryta segregationen måste hela Sverige mobilisera. Vi i regering och riksdag, som bestämmer över polis och straff. Kommunpolitiker, som bestämmer över skola och socialtjänst. Arbetsgivare som ska nyanställa. Privatpersoner som engagerar sig i läxläsning, på språkcaféer eller som fotbollstränare.

Ja, vårt land har kriminella gäng och krafter som hotar sammanhållning och tillit i vårt land. Men alla vi andra är ju så många fler. Alla vi som vill vara med och bygga ett Sverige i trygghet och sammanhållning.

Ett Sverige där barn som träffar statsministern inte behöver diskutera skjutningar, utan tryggt kan fokusera på andra frågor. Som bättre skolmat. Och längre sommarlov.

Det går vi socialdemokrater till val på. Och vi är redo att samarbeta med alla som vill vara en del av lösningen.

* * *

En av de riktigt stora stenarna som vi ska vända på – det är den stökiga svenska marknadsskolan. Det är många politiker som gärna pratar om stöket i våra skolor.

Och jag håller med. Det ska vara ordning och reda i svenska klassrum. Barn ska ha studiero och lärare ska ha arbetsro.

Men det är många politiker som tystnar, när det kommer till systemfelen som skapar stöket i skolan. Friskolor som går i konkurs från en dag till en annan. Glädjebetyg som inte bara skapar orättvisa försprång, utan också elever som inte lärt sig det de behöver. Islamister som driver skolor trots varningar från Säkerhetspolisen. Börsbolag som pumpar kommuner på skattepengar för arbetsuppgifter som de inte ens har.

Jag förstår att många partier inte vill prata om det här. För allt det jag nämner, det sker helt i enlighet med svensk lagstiftning.

Vi socialdemokrater har i åtta års tid lagt fram konkreta lagförslag för att rensa upp i skolstöket. Och i åtta års tid har majoriteten av riksdagens partier sagt nej. Helt i strid med sina egna väljare, men helt i linje med de stora skolkoncernerna och deras lobbyister.

Inte så konstigt kanske. I veckan skröt en friskoleägare om att han har regelbunden kontakt med högerpartiernas ledarskikt. Han brukar skicka SMS – och nu citerar jag – ”när Ulf Kristersson har varit duktig”.

Och om hans bolag inte får fortsätta göra vinst svenska skolbarn då tänker han kräva staten på två miljarder kronor i skadestånd. Två miljarder kronor. Så mycket planerar alltså en av Sveriges skolkoncerner att tjäna på de skattepengar som är tänkta att gå till lärarlöner och skolböcker.

Så kan vi inte fortsätta ha det i Sverige. Skolans överordnade mål ska vara att barn och unga lär sig det de behöver inför vuxenlivet. Att de fostras in i de demokratiska värderingar som vårt samhälle bygger på. Det överordnade målet för svensk skola ska inte vara tjäna pengar åt börsbolag, riskkapitalister och utländska fonder.

Sverige behöver inte en högerregering som springer skolkoncernernas ärenden. Sverige behöver en riksdag som lyssnar på vad svenska folket faktiskt vill.

*

Och det gäller inte bara skolan. Sverige behöver fler sjuksköterskor med rimlig arbetsmiljö, så att de kan göra sitt jobb. Fler undersköterskor i äldreomsorgen som behandlas med respekt, så att de kan ge en trygg ålderdom åt alla som behöver. Då kan inte skattepengarna försvinna i väg som vinster till börsbolag och riskkapitalister.

Välfärden är ju till för var och en av er som står här. Medborgarna som betalar för den. Vi socialdemokrater vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

Svensk välfärd – den ska styras av svenska folket!

* * *

Pengarna i välfärden ska användas som det är tänkt. Men välfärden behöver också mer resurser. Då behöver fler svenskar jobba och betala skatt. Och en sak vet vi om framtidens svenska jobb. De är gröna.

När vi pratar om klimatomställningen är det lätt att fastna i det negativa. I det farliga.

Och jag tvekar inte att säga som det är som det är. Fortsätter utsläppen och uppvärmningen som nu, då hotar det inte bara Sveriges vackra natur. Det hotar hela människans existens med skogsbränder, torka, översvämningar och jordskred.

Så frågan är inte om vi ska ställa om utan hur. Jag vill genomföra en klimatomställning som funkar för vanligt folk. En klimatomställning som skapar fler svenska jobb.

För de nya gröna jobben kommer inte någon gång i framtiden – de kommer här och nu, i Göteborg och hela Sverige. Här ska Volvo Cars och Northvolt bygga en batterifabrik som kommer skapa mer än 3 000 nya jobb. Volvo lastvagnar ska bygga en batterifabrik i Mariestad. I Kiruna, Luleå och Oxelösund tillverkar man världens första fossilfria stål.

Näringslivet har redan bestämt sig. De har planer på jobbskapande gröna investeringar i Sverige för hundratals miljarder kronor. Men om de jobben ska bli verklighet, då krävs det en regering som faktiskt vill genomföra klimatomställningen.

Då duger det inte med svenska politiker som pekar på andra. För när de säger att andra länder ska ta ansvar för klimatet, då hör näringslivet något helt annat. De hör svenska politiker som säger: ”Investera inte Sverige. Låt jobben hamna någon annanstans.”

Det är dåligt för klimatet. Det är dåligt för jobben. Det är dåligt för Sverige.

Så länge jag är statsminister kommer Sverige aldrig skänka bort investeringar till andra länder. Jag kommer att jobba varje dag för fler gröna jobb i Sverige – inte färre!

* * *

Men även om man jobbar så är det dyrt att vara svensk just nu. Pengarna på matkontot räcker plötsligt inte lika länge. Elpriser och bolåneräntor skruvas upp. Varje gång man tankar bränner det hål i plånboken.

Jag tänker inte skönmåla. Mycket talar för att det kan bli värre innan det blir bättre.

Ingen ansvarsfull politiker kan lova full kompensation för Putinpriserna. Det skulle elda på inflationen, driva upp räntorna och köra Sveriges statsfinanser i botten.

Vi är fortfarande många som minns vad som hände efter Moderaternas ekonomiska haveri på 90-talet.

Jag minns. Jag minns alla som jobbade och gjorde rätt för sig, men såg värdet på lön, sparande och bostad gå upp i rök. Jag minns hur äldre fick sämre vård och omsorg när välfärdens pengar behövdes för att betala ränta på statsskulden. Jag kommer aldrig att glömma det pris som svenska folket fick betala för en ansvarslös ekonomisk politik.

Nu lovar Moderaterna ännu ett jobbskatteavdrag – och vi vet hur det kommer sluta om de får chansen. Tre gånger av tre möjliga har högerregeringar lämnat stora underskott efter sig i Sveriges statsfinanser.

Så länge jag är statsminister kommer jag alltid stå upp mot högerns ansvarslösa överbudspolitik. Jag kompromissar varken med hushållens eller statens finanser.

*

Men det betyder inte att vi står maktlösa inför Putinpriserna.

Tack vare att regeringen sparade i ladorna under de goda åren har Sverige den ekonomiska styrka som krävs för att stötta de hårdast drabbade. Som vi gjorde med elpriskompensation till dem av oss som fick hutlösa elräkningar förra vintern. Med sänkt skatt på bensin och diesel för att underlätta för den som behöver bilen för att åka till jobbet.

Vi kommer göra mer. Vi vill förbättra reseavdraget och göra en rejäl höjning av milersättningen. Och vi kommer inte sitta still när hushållens elräkningar slår i taket.

Självklart stöttar vi också de svenskar som har de minsta marginalerna. Det kommer en miljon svenska pensionärer märka nästa vecka. Då höjs deras pensioner med upp till tusen kronor i månaden.

Men högerpartierna kämpade emot höjningen in i det sista. Att Moderaterna inte vill höja pensioner är kanske ingen kioskvältare. Men att Jimmie Åkesson röstade nej, det tror jag faktiskt förvånade många av hans väljare. Jag är inte lika förvånad. För här går en tydlig skiljelinje i svensk politik.

Sverigedemokraterna pratar om pensionerna – men det är vi Socialdemokrater som höjer dem! Sverigedemokraterna pratar om att avskaffa den orättvisa skatteklyftan för pensionärer – men det är vi Socialdemokrater som får jobbet gjort.

För mig är det enkelt. Har varit man varit med och byggt det här landet, som vi är så stolta över, då ska man också ha en trygg pension. För mig är det en fråga om respekt!

* * *

Nu börjar det dra ihop sig. Om tio dagar börjar förtidsröstningen. Och den 11 september stänger vallokalerna. Det är mycket som står på spel i höst. Då kan Sverige få den mest högerkonservativa regeringen vårt land någonsin haft.

Och vad har Kristersson att erbjuda svenska folket? Fortsatt segregation som driver på nyrekryteringen av gängkriminella. Färre svenska jobb när klimatomställningen outsourcas till andra länder. En sönderprivatiserad välfärd där lobbyisterna får direktlina in på statsministerns arbetsrum.

Och Sverigedemokrater som får inflytande över Sveriges säkerhetspolitik. Samma Sverigedemokrater vars partiledare inte kan välja mellan president Putin och president Biden. Som placerar Putin-supportrar i riksdagens försvarsutskott, med tillgång till uppgifter om rikets säkerhet.

Sverigedemokraterna, som i sin egen vitbok – skriven av en partimedlem – konstaterar att de är en direkt fortsättning på Bevara Sverige Svenskt och har djupa rötter ned i den svenska nynazismen.

Partiet som Ulf Kristersson lovade en förintelseöverlevare att han aldrig skulle ge inflytande till. Och vi ska inte glömma vad Ulf Kristersson sa efter att han svek det löftet: ”Det var inte jag som lovade. Det var Alliansen.”

Men på en punkt kan vi lita på Ulf Kristersson. Om han blir statsminister kommer han göra allt han kan för att slakta a-kassan och införa en ny stupstock i sjukförsäkringen. Och Jimmie Åkesson, han kommer inte att ställa sig i vägen.

Det ska hela svenska folket känna till när de går och röstar.

Nu har även Johan Pehrson hoppat ned i den blåbruna pölen.

Det svider nog i hjärtat på många svenska liberaler. Särskilt här i Göteborg. Torgny Segerstedts stad. Den borgerliga antinazismens högborg. Liberalerna, som varit ett parti med principer, som kämpat för jämställdhet och alla människors lika värde.

Genom Sveriges historia har Liberalerna varit den borgerliga garanten mot högerextremism, fascism och nazism. Men nu går Johan Pehrson till val på något helt annat. Nu vill han vara garanten för att Sverigedemokraterna ska få tillgång till regeringsmakten.

Det är beklämmande att beskåda.

* * *

Nu går vi socialdemokrater till val på tre tydliga prioriteringar.

Vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen och knäcka gängen.

Vi ska snabba på den gröna industriella revolutionen och skapa jobb i hela landet.

Och vi ska lämna tillbaka kontrollen över välfärden till svenska folket.
Det är högt ställda mål. Och det kräver att vi samarbetar. Vi socialdemokrater har visat att det går. Vi har visat att vi kan samarbeta för Sveriges bästa – även när det är svårt.

Våra prioriteringar gäller inte bara de kommande månaderna. Jag talar om flera år av hårt arbete för att bygga ett Sverige som kan bättre.

Ett Sverige som blir lite mer som det vi älskar med Sverige. Där vi svenskar tar oss an samhällsproblemen gemensamt. Där samhället slutar dra sig tillbaka och stället kliver fram.

Jag är stolt över att vara en del av det här landet. Att få dela det med alla svenskar som också arbetar hårt. Som vill att det ska gå bra för varje barn i vårt land Som vill leva i ett samhälle där vi känner tillit till varandra.

Och tillsammans med svenska folket ser jag fram emot att kämpa för vårt land, och visa både världen och varandra att vårt Sverige kan bättre.

Tack för att ni lyssnade – glöm inte att gå och rösta!

Taggar