Skip to content

Magdalena Andersson: Jultal 2023

Om

Talare

Magdalena Andersson
Partiledare

Datum

Plats

Årsta torg, Stockholm

Tal

Hej på er! Tack för att ni har kommit hit idag. Att se att vi är många som samlas, det värmer i den här bitande decemberkylan. Inte bara för att det är kallt. Utan för att många människor i vårt land har en tung höst bakom sig. Sverige, världen och framtiden har känts skrämmande. Krig i Ukraina. Krig mellan Israel och Hamas. Terrordåd riktade mot svenskar bara för att de är svenskar. Ett allt hårdare tonläge i samhället; hat och hets. Skjutningar, sprängningar och gängkriminalitet. En allt mer pressad ekonomi för hushållen, liksom för skolan och vården. Ja – kriserna hopar sig. Sverige har blivit farligare och fattigare. Om allt detta vill jag tala idag, nu när julen närmar sig. Om vikten av att vi samlas. Håller ihop. Att vårt samhälle består av oss människor – och att vi därför har möjlighet att förändra det. Där i ligger hoppet – hoppet om en ljusare framtid, där det känns lättare att andas igen. Så mötesdeltagare, Tack för att ni är här! 
På flera platser i världen utarmar nu krigets brutalitet hoppet om en bättre framtid; I Ukraina fortsätter Rysslands brutala anfallskrig med oförminskad styrka. Befolkningen gör heroiska insatser i försvaret av det egna landet. Priset är högt. Kvinnor och män som aldrig kommer att återse sina familjer. Barn som aldrig mer kommer att träffa sina föräldrar. Det är de direkta konsekvenserna av den ryska regimens imperialistiska drömmar. Svenska folkets stöd till Ukraina har varit starkt – och vi ska fortsätta att stötta dem. Tills det ukrainska folket åter kan välja sin egen framtid. Vår sammanhållning, inom och mellan länderna i väst, är central. Direkt avgörande, när extremistiska krafter nu försöker splittra västvärlden och stoppa stödet. Det är att spela Putin och den ryska regimen rakt i händerna. Mötesdeltagare, Den ukrainska kampen är vår kamp – och vi ger oss inte. Vi stöttar det ukrainska folket hela vägen. Slava ukraini! 
Mötesdeltagare, De ukrainska männen och kvinnorna strider med livet som insats. För frihet. För demokratin; Och för rätten att rösta. Och vi ska påminna oss om deras kamp, när vi går till valurnorna i Europaparlamentsvalet i vår. Den demokratiska rättigheten att rösta; Den är ett privilegium; Och kriget i Ukraina visar att vi aldrig får ta den för given. Så nyttja det privilegiet i vår – och rösta i Europaparlamentsvalet! 
Den 24 februari 2022 – datumet för krigsutbrottet. En dag som etsat sig fast i minnet på många av oss. Också den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget kommer många att minnas. Hamas fruktansvärda terrorattack mot Israel. Oskyldiga män, kvinnor och barn som kallblodigt dödades av terroristernas vapen. Som hänsynslöst rycktes från sina hem och familjer, tagna som gisslan. Vi kräver att Hamas omedelbart och villkorslöst friger alla personer som tagits som gisslan. Israel har rätt att försvara sig mot sådana angrepp enligt internationell rätt. Men samma internationell rätt slår fast att man måste göra allt i sin makt för att skona civila. Situationen på Gazaremsan är horribel. Oskyldiga män, kvinnor och barn som genomlever ett helvete. Såras. Berövas möjligheter till vård. Dör – i tusental. FN:s generalsekreterare har uttryckt att Gaza blir till en barnkyrkogård. Låt mig vara tydlig: Varje barn som dör är en tragedi – och det tar oss inte närmre fred eller säkerhet för vare sig israeler eller palestinier. Civila måste skyddas. Sjukhus är inte legitima mål, inte för några parter. Uppehållet i striderna måste återupptas – och ytterligare humanitär hjälp komma fram! 
På Västbanken ökar nu våldet mot palestinier. Såväl USA:s president som EU-kommissionens ordförande har sagt att det ökande våldet från bosättare på Västbanken är oacceptabelt; Att det måste få ett slut. Och långsiktigt finns det bara en hållbar lösning. Den kan kännas långt borta nu – men vi ska komma tillbaka dit. Vi måste komma tillbaka dit. Till hoppet om en framtid där israeler och palestinier kan leva i fred och trygghet. Sida vid sida, i två fria, livskraftiga och demokratiska stater. En tvåstatslösning, där demokratiska partier styr utvecklingen; Utan hot från terrorism, eller bomber och illegal bosättarpolitik. Det är det enda sättet att få stopp på det mänskliga lidandet. Och vi i Sverige måste vara beredda att använda vår stolta historia av internationellt engagemang; Kavla upp ärmarna och bidra i en ohyggligt svår situation. Stå upp för de mänskliga rättigheterna, för folkrätten – och för fred och frihet! 
Situationen i Israel och på Gazaremsan väcker kraftiga reaktioner och känslor världen över. Människor berörs av det fruktansvärda lidandet för oskyldiga civila. Tyvärr vi ser också hur läget utnyttjas. Av högerextremister, islamister, pro-ryska intressen. Desinformation och lögner sprids och amplifieras av algoritmerna på sociala medier. Det handlar om mörka krafter som vill piska upp hatet, hoten och otryggheten; Som vill att våra samhällen ska splittras. Eftersom det tjänar deras förvridna syften. I slutändan blir det helt vanliga människor som drabbas. Svenskar som jobbar, betalar skatt, bidrar till det här landet; Målas upp som ett hot – bara på grund av deras tro eller ursprung. Judar drabbas, av den ökade antisemitismen. Muslimer, när islamofobin växer. Och många dras med, när tonen nu höjs ytterligare. Det är farligt: För man kan inte minska hatet mot en grupp, genom att öka det mot en annan. Hat fungerar inte så. Det är som ett virus som sprider sig. Och utvecklingen är inte ny. På nätet utsätts många för hot och hat, för sina politiska åsikter eller för vem de är. Inte minst unga kvinnor. Vi måste dra gränsen; Stå upp för vårt sätt att leva och för varandra. Det en principfråga – för mig, för mitt parti och för mycket stora delar av svenska folket. Så om ni utsätts – ska ni veta att vi är många: När det skanderas antisemitiska slagord – vi kommer att stå upp för dig som har judisk bakgrund. När det talas om att utradera religiösa symboler från stadsbilden – vi kommer stå upp för dig som är muslim. När det sprids homofobiska lögner – vi kommer att stå upp för dig som är homosexuell. När rasism tar plats i samhället och människor diskrimineras utifrån hudfärg eller bakgrund – vi kommer stå upp för dig som har rötter i ett annat land. På samma sätt som vi står upp för dig som är kvinna eller tjej, när du möts av sexistiska kommentarer på jobbet eller stressas sönder av ett omöjligt livspussel. På samma sätt som vi som står upp för dig som är man – för dig som arbetar och sliter för vårt land som snickare, industriarbetare eller försäljare – när du utsätts för risker på arbetsplatsen eller inte bemöts med den respekt du förtjänar. På samma sätt som vi står upp för alla andra, när någon ifrågasätts för den som den är eller utsätts för orättvisor. Varför gör vi det? För att det är rätt sak att göra. För i Sverige – här håller vi ihop. Här står vi upp för varandra. Det finns inget svenskare än det! 
När stämningsläget är såhär upptrissat och hoten så konkreta; När svenskar mördas bara för att de är svenskar; Då bär alla demokratiskt sinnade ledare ett tungt ansvar. Ansvar för att dämpa. Samla. Hitta punkter som förenar. Ingen; Ingen, tjänar på annat – förutom de högerextremister, islamister, pro-ryska intressen som vill vår demokrati och enighet illa. Och när nu gräns efter gräns passeras i det offentliga samtalet; När grundlagsskyddade rättigheter attackeras med full kraft; När hets riktas mot människor enbart på grund av deras tro; När partiledare ifrågasätts utifrån sin etniska bakgrund; När hoten mot Sverige ökar; När experter pekar på att Nato-processen riskeras; Då måste var och en av oss ställa sig frågan; Var går min gräns? Vad står jag upp för? Vem är jag som människa? Inte minst gäller det oss politiskt förtroendevalda. Så jag vill rikta mig direkt till ledamöterna i Sveriges riksdag. Det räcker med att två stycken av er; Två personer från Liberalerna, Kristdemokraterna eller Moderaterna ställer sig upp och säger: ”Det räcker nu. Jag kan inte vara med och legitimera den här utvecklingen längre.” I det ögonblicket kan vi ändra kurs för vårt land – bort från hatet som splittrar vår nation. Så om ni vill prata har jag bara en sak att säga: Jag finns här. Min dörr står öppen. En annan väg för Sverige är möjlig! 
Ja mötesdeltagare, Nu behövs alla goda krafter. Så engagera dig du också – i fotbollsföreningen, i ett politiskt parti, i hembygdsgården eller på nattvandringen; Vart än det finns möjlighet att bidra till sammanhållning. För mötesdeltagare, Att människor engagerar sig i vårt gemensamma samhälle; Det är en av Sveriges absolut största styrkor. Det är genom engagemanget vi blev det land vi idag är. På 150 år har vi som land gjort en enorm resa. Från att vara ett av Europas fattigare länder till ett av de rikaste. Och från enväldig monarki till demokrati, mänskliga rättigheter och friheter. Sverige blev ett folkhem – byggt på rättvisa. Vi blev ett starkt samhälle – byggt på respekt. Ett välfärdsland – med gemensamt ansvar för allas tillgång till vård, skola och omsorg. Det måste sägas: Jag är stolt över den svenska historien. Stolt över vad vi åstadkommit. Stolt över hur hederliga människor har byggt det här landet. Och låt oss inspireras av den här resan. Av insikten om att förändring är möjligt. Att samhället kan kliva fram. Sammanhållningen och tryggheten öka. Framtiden en att se fram mot; Och att det är upp till oss alla att göra det möjligt! 
Jag tar med mig den insikten när jag tittar ut över vårt lands problem idag. Ta bara gängkriminaliteten och otryggheten. Den här hösten har utvecklingen eskalerat. Barn som mördar. Mördas. Skjutningar och sprängningar som riktas mot familjemedlemmar och som drabbar helt oskyldiga människor. Dessutom, gängledare som sitter i andra länder och använder sociala medier för att hålla presskonferenser och rekrytera barn. För att bryta den här utvecklingen kommer det svenska samhället behöva mobilisera med full kraft. Vi behöver fortsätta att skärpa straffen, anställa fler poliser och ge myndigheterna bättre verktyg för att komma åt gängens pengar. Och vi ska fortsätta med den strama migrationspolitik som vi socialdemokrater införde 2015. Här råder nu bred enighet i Sveriges riksdag – och det är en styrka för vårt land. Men – och det här är viktigt: Hårdare tag kommer inte ensamt att krossa de kriminella gängen. Det är bara att lyssna på vad polisen själva säger: Att det inte räcker med att bura in de som begår brotten, om nya ungdomar direkt tar deras plats. Vi måste bryta nyrekryteringen. Och det är lika uppenbart att det behövs ett helt nytt angreppssätt. Alla partier har ett ansvar att lägga enkla lösningar och billiga poänger bakom sig. Jag talar om ett massivt politiskt projekt. Vi behöver ta igen decennier av försummelse av städernas förortsområden, där alldeles för många barn och unga lämnats vind för våg. Jag talar om fältassistenter, fler socialsekreterare, trygga vuxna som säkerställer ordning och reda från morgon till kväll. Om resurser för att se till att svenska språket behärskas i alla områden. Om resurser för fostran om respekt – för varandra och för vårt gemensamma samhälle. Så att barn och unga inte hamnar i gängens klor; Utan klarar skolan; Får ett jobb; Betalar skatt, blir en aktiv medborgare och därmed också en del av vårt samhälle. Det är inget litet projekt jag talar om. Det kommer ta tid; Kräva uthållighet och kraft. Det handlar om att samhället ska kliva fram. Att vi ska hissa den svenska flaggan på varje torg i hela landet. Vara stolta över vad den symboliserar: Rättvisa, respekt, gemensamt ansvar. Jämlikhet och jämställdhet. Plikt och rätt. Det handlar om att bygga landet; Så att varje barn som växer upp har en framtid att inte bara blicka fram emot; Utan också längta efter! 
På samma sätt måste vi ta oss an den ekonomiska kris som nu slår hårt mot svenska familjer. Läget är tufft. Vår ekonomiska tillväxt är lägst i EU. Vi ser fler konkurser och varsel. Inflationen är högre än i våra nordiska grannländer. 10 års reallöneökningar har utraderats. Det larmas om längre köer till kyrkornas hjälpcenter. Att svenska folkets skulder till Kronofogden når nya rekordnivåer. Det rapporteras att varannan vuxen får ekonomisk hjälp av sina föräldrar. Det är inte bara de som redan hade små ekonomiska marginaler som oroar sig för hur man ska ha råd med julklappar och julmiddag i år; Det är stora delar av svenska folket som inser, att den här julen kommer att bli annorlunda. 
Och när den ekonomiska krisen slår till på det här sättet, Då är det inte rätt läge att svika sina löften gentemot väljarna. Då är det inte rätt läge för massiva skattesänkningar för höginkomsttagare. När det är ekonomisk kris, som nu; Då måste politiken stötta de människor som kämpar. Det är så vi hanterar kriser i Sverige. Som under Corona-krisen. Eftersom det bygger framtidstro. En vetskap om att när de tuffa tiderna kommer; Då finns samhället där för mig och min familj. En tillit till att vi tar hand om varandra; En av de allra mest värdefulla tillgångar som vi har i Sverige. Och det är precis det som Sverige nu innerligt behöver! 
Det finns en sådan väg. Vi har lagt förslag på riksdagens bord: Höjt barnbidrag. Underhållsstöd. Rättvisa skattesänkningar. Att man prioriterar vanliga svenska hushåll framför höginkomsttagarna. Framför bankerna. För samtidigt som hyrorna och räntorna på bostadslånen har ökat, så har de svenska storbankerna ökat sina vinster. Nu är deras vinster högre jämfört med både våra nordiska grannländer och EU. Det handlar om rena övervinster, på hushållens bekostnad. Och idag ger vi ett nytt besked: Barnfamiljer, pensionärer och vanliga hushåll som kämpar måste gå före bankernas övervinster. Därför tar vi nu initiativ i riksdagen för att snabbutreda en skatt på bankernas övervinster; Så att pengarna istället kan går till de hushåll och barnfamiljer som nu kämpar. För i ett sådant här krisläge; När julen nu närmar sig; Då borde det inte råda några som helst tveksamheter. Barnens ekonomiska trygghet måste gå före bankdirektörernas bonusar! 
Det handlar om vem politiken, samhället, ska vara till för. Och för mig är det svaret uppenbart. Politiken måste vara till för den stora majoriteten av svenska folket. För alla människor som varje dag ställer klockan och går till jobbet. Betalar skatt. Som tror på de värderingar som har byggt vårt land. Som tror på Sverige – och som vill alla i vårt land väl. Som bara önskar sig ett liv i trygghet, för sig och sin familj. Jag talar om en politik för svenska folkets bästa. Vårt land behöver det; En ny politisk riktning; Där samhället kliver fram. Där vi investerar; I varandra och i framtiden. I skolan för barnen, vården för de sjuka, omsorgen om de äldre. I industrin och företagen som skapar jobb och bygger välstånd. I polisen och socialtjänsten som ger oss trygghet. I militären för vår säkerhet. Så att det starka samhället finns där, när vi behöver det. Jag tror på vårt land. Jag tror på styrkan i Sverige och hos det svenska folket. Låt oss använda den. En bättre framtid är möjlig! 
Avslutningsvis, Allt det jag har talat om idag – det handlar om att Sverige ska bli lite mer som Sverige. Ett land präglat av rättvisa, respekt och gemensamt ansvar. Ett tryggare samhälle; Med en bättre och mer rättvis ekonomi. Nu är det snart jul. Så i de här tuffa tiderna; Ta vara på varandra – och på det som betyder något. Stunderna med familjen. Vännerna. Kollegorna på jobbet. Mötet med grannen i trappuppgången. Slå en signal till den där kompisen, släktingen eller kollegan som kanske sitter själv. Säg ”hej” och fråga hur läget är. För gemenskap och sammanhållning – det är inte bara ord. Det är hur vi väljer att agera. Och det är i mötet med andra som vi definieras som människor. Det är där vi ger värme och kärlek – och det är där vi får värme och kärlek. Det är där hoppet finns. Hoppet om en lite ljusare framtid. Det är julens budskap; Och det är vad vi som land, nation och värld behöver. Nu, mer än på länge. Tack för att ni har lyssnat – och god jul!  

Taggar