Skip to content

Lina Hjärtström: Ja till fred – Nej till Nato

Om

Talare

Lina Hjärtström
Ansvarig för politiskt påverkansarbete, IKFF

Datum

Plats

Norra Bantorget, Stockholm

Tal

Mitt namn är Lina Hjärtström och jag kommer från Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF – en global, feministisk fredsorganisation.
Den här dagen, den 7 maj, för exakt sex år sedan, stod jag på Gustav Adolfs torg i Malmö och höll ett tal om varför Sverige inte skulle skriva på ett värdlandsavtal med militäralliansen Nato. Då pratade jag om varför det var ett stort politiskt beslut att ingå i närmare samarbeten med Nato, och att det skulle försämra Sveriges möjligheter att arbeta för hållbar fred, nedrustning och jämställdhet i världen.
Jag inledde med att säga att processen gick för snabbt, att det inte fanns en demokratisk diskussion.
Nu står jag här tillsammans med er och protesterar mot att Sverige kan komma att söka medlemskap i kärnvapenalliansen Nato. Vi har slitit, sprungit och stressat fram artiklar, brev, demonstrationer och protester mot den process som riksdag och regering hastar igenom i en hårresande fart, utan demokratisk förankring.
Det känns som en evighet sen, den soliga 7 majdagen för sex år sedan.
Det känns som en evighet sen vi vaknade upp till nyheten om Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina som inledde den ström av nyheter om krigsbrott, bombningar, död och förstörelse som människorna i Ukraina har utsatts för.
Det känns som en evighet sen vi pratade om protesterna i Ryssland, om hur det ryska folket reste sig trots enorm repression och visade att de inte ville kriga, att de vill ha fred och frihet lika mycket som människorna i Ukraina.
Det känns som en evighet sen, men det är det vi behöver ha för ögonen just nu. Nu när vi kastas rakt in i frågan om att ansluta Sverige till Nato måste vi komma ihåg vad krig är och vad krig får för konsekvenser. Vi måste komma ihåg varför vi säger nej till Nato, för sex år sedan, för sex månader sedan och fortfarande idag.
Nato är en militärallians med kärnvapen som en hörnsten i sin militära doktrin. Att gå med i Nato är att acceptera att kärnvapen finns och används för att hålla hela mänskligheten gisslan under hotet om massmord på civila. Att gå med i Nato är att underminera Sveriges trovärdighet i nedrustningsfrågor, samtidigt som vi vet att nedrustning är centralt för fred och säkerhet. Vi måste fördöma Rysslands hot om att använda kärnvapen med all kraft vi har. Det kan vi inte göra om vi samtidigt går med i en militärallians som bygger på hotet om att använda kärnvapen.
Nato är en militärallians utan demokratiskt inflytande. Att gå med i Nato innebär att ge upp Sveriges självständighet i utrikes- och säkerhetspolitik, och istället agera tillsammans med Turkiet, som våldsamt förtrycker sin kurdiska befolkning och krigar i Syrien, med Ungern och Polen som steg för steg lämnar demokrati bakom sig och USA, som gemensamt med Nato nyss lämnade Afghanistan i spillror. Nato är en militärallians och deras kompetens ligger i att föra krig. De kan inte bygga fred och de kan inte skapa hållbar mänsklig säkerhet.
Nato är en militärallians. Nato kräver att Sverige militariseras mer och mer. När länder militariseras anses framför allt militärer ha förmåga att fatta rationella beslut. Militären är en mansdominerad institution. Kvinnor och civilsamhället stängs ute från beslutsfattandet. Vi ser det redan nu, överallt får militärer uttala sig som experter, trots att det är civilsamhället som vet hur man skapar fred.
Fler röster måste höras. Era röster måste höras. Vi hörs idag när vi samlas här tillsammans, och vi måste höras varje dag, varje timme och varje minut nu och visa hur många vi är. Vi i IKFF har arbetat för fred, frihet och feminism i 107 år och 9 dagar och vi kommer fortsätta att säga nej till militärallianser, våld och upprustning varje dag så länge det behövs. Säg det med oss genom att bli medlem i en fredsrörelse, genom att maila politiker, genom att kontakta media, genom att ta varje samtal du orkar ta. Vi är många och vi blir fler och fler.
Det finns inga snabba och enkla lösningar på kriget i Ukraina. Fred bygger vi tillsammans genom fredliga lösningar. Vi måste säga nej till krig, nej till Nato, och istället kämpa tillsammans för verklig fred och frihet!

Taggar