Skip to content

Jonas Sjöstedt: Sommartal 2014

Jesper Sandström

Om

Talare

Jonas Sjöstedt
Partiledare

Datum

Plats

Umeå

Tal

Vänner, vänsterpartister, umebor. 
Välkomna hit till Umeå, en stad där vänstern styr, där vi satsar på kultur, bygger nya hyresrätter och ger jobb till unga. Det är här jag känner mig hemma. Här har jag varit under denna fantastiska sommar 2014 när solen har strålat och man har kunnat simma länge i det varma havet. 
Den här sommaren har jag sett min dotter lära sig simma och min son fånga sin första abborre med kastspö. Vardagliga, men fantastiska, ögonblick för en förälder. Men samtidigt har jag inte kunnat låta bli att tänka på barnen och föräldrarna i Gaza. Barn som får se alldeles för mycket grymhet. Föräldrar som inte kan trösta och skydda sina skräckslagna barn när bomberna faller. Barn som hör talas om de tre pojkarna som lekte på stranden när de dödades av en missil. Hur påverkas de? Vad gör ockupationen och våldet med dem? 
Israel har rätt att finnas bakom säkra och erkända gränser. Hamas raketer mot Israel är tydliga brott mot folkrätten. Antisemitism och attacker mot synagogor är vidriga, det är självklart för oss som är antirasister. Men lika självklart är att Israels övervåld inte kan försvaras. Israel blir inte säkrare för att man beskjuter ambulanser, FN-skolor och bostadshus. Israels anfall mot Gazas befolkning har inget med självförsvar att göra. Israels attacker har brutit mot krigets lagar och de måste få konsekvenser. Det är ockupationen av Palestina och blockaden av Gaza som är konfliktens orsak. Därför vill vi ha en regering som säger ifrån. Som kallar hem försvarsattachén från Tel Aviv, som slutar importera vapen från Israel, en regering som ifrågasätter EUs handelsavtal med Israel och som erkänner Palestina som en självständig stat. Därför behöver vi en ny regering. 
Carl Bildt var en av de som ivrigt propagerade för USAs krig mot Irak. Det var ett krig som fortfarande har katastrofala följder för landet. Idag förföljs minoriteter och oliktänkande av terrorgruppen IS. Terroristerna mördar och fördriver. Det är det internationella samfundets ansvar att skydda civilbefolkningen, det ansvaret vill vi att FN ska ta. Tillförseln av vapen till IS måste strypas. Sanktioner måste införas mot de som understödjer våldet. Den humanitära hjälpen måste öka och de som flyr måste erbjudas en fristad. 
Mitt i Europa, i Ukraina, rasar ett krig. Det är uppenbart att Ryssland inte respekterar Ukrainas rätt att välja sin egen väg. Vi ser på Putins Ryssland med stor oro. En auktoritär regim lierad med mäktiga kapitalintressen som piskar upp nationalistiska känslor. Ett reaktionärt Ryssland som hotar sina grannländer och förtrycker sina oppositionella. Vi sätter vårt hopp till den opposition i Ryssland som demonstrerar för fred, pluralism och mänskliga rättigheter. I en orolig omvärld vill vi att Sverige ska föra en självständig utrikespolitik för fredliga lösningar på konflikterna i vår omvärld. Vi vill inte stegvis smygas in i NATO, därför behöver vi en ny regering i Sverige. 
Idag har dagens eko avslöjat hur vapenindustrin och Wallenberg fick regeringen att ändra sig och fortsätta vapenaffärer med diktaturen Saudiarabien. Stämmer uppgifterna så är det oerhört allvarligt. Vi kan inte ha en regering som låter vapenindustrin styra över hur våra lagar om vapenexport ska tolkas. Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt måste förklara sig omedelbart. Vad visste ni? Det är ni som är ansvariga. Vi vill inte ha en utrikespolitik som styrs av girighet och vapenindustrins vinsthunger. En rödgrön regering måste snabbt och effektivt skärpa lagen och stätta stopp för svensk vapenexport till diktaturer, länder som är konflikt och länder som förtrycker sitt eget folk. 
Brandröken från Västmanland nådde inte ända hit, men jag har haft nära kontakt med vänner i Norberg som har suttit i sitt hus och väntat på evakuering med packade väskor. Precis som de skulle jag vilja rikta ett stort tack till alla er som har arbetet i räddningstjänst, hemvärn eller som frivilliga för att rädda liv och släcka eld. Mitt i förödelsen så visade de som bor i området hur mycket sammanhållning och vilja att hjälpa varandra som finns i vårt samhälle. Grannar som hjälps åt, främlingar som ställer upp för varandra, det är Sveriges allra bästa sida. Vi hör ihop. 
Nu är det dags att dra lärdomar av branden, lärdomar för framtiden, för en ny regering. Vår beredskap var inte god. Vi måste förbereda oss på att det kan bli fler bränder och översvämningar när klimatet ändras. Men när varningsorden kom i sårbarhetsutredningen 2007 så stoppade regeringen dem i byrålådan. Vi behöver mer klimatanpassning. 
Vänsterpartiet har föreslagit en extra miljard varje år till klimatinvesteringar i kommunerna. Vi behöver ett försvar som kan hjälpa till vid nationella katastrofer, då behöver vi hemvärn och helikoptrar. Men miljarderna har gått till JAS-plan och svensk trupp i Afghanistan. Vänsterpartiet vill se en ny inriktning på försvarspolitiken. Vi behöver ett försvar som klarar morgondagens hot. 
Varje skogsbrand och varje storm kan inte skyllas på klimatförändringar. Men vi vet att bränderna och stormarna blir fler och värre när klimatet förändras. Jag har aldrig kokat någon groda. När mina barn fångar grodor brukar jag be dem att släppa dem fria igen. Det sägs att en groda som slängs i varmt vatten hoppar ur kastrullen men att en groda som slängs i kallt vatten stannar medan värmen ökar. Jag är rädd att vi alla är som den groda som nu sakta vänjer sig vid det man inte ska vänja sig vid. Vi håller på att förstöra den här planetens klimat. Det får enorma konsekvenser för människor i Tuvalu och i Bangladesh. Men det kommer också att påverka oss. 
Den här regeringen tar inte klimatet på allvar. Så illa är det. När sammanhållningen mitt i branden var något av det bästa i landet så är regeringens nonchalans inför klimathotet något av det mest kortsiktiga och oansvariga. De styr inte om transporterna till det som är hållbart, de satsar inte tillräckligt på förnybar energi, de sänker hellre skatter för rika banker än bygger gröna bostäder med låga klimatutsläpp. Bara klimatfrågan är skäl nog att välja en rödgrön i höst. Vi tar klimatet på allvar. Vi tänker inte låta oss kokas långsamt. Vi tänker göra Sverige till en föregångare i klimatpolitiken. 
Vänsterpartiet är det tydligaste alternativet i oppositionen. Våra värderingar och våra förslag är den skarpaste kontrasten till högeralliansen och regeringen Reinfeldt. Den första fråga som kommer att möta den nya riksdagen i höst är vilken regering Sverige ska ha. Även där ger vi besked när andra tvekar. 
Vi vill ha en rödgrön regering med Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vi vill ha en regering som tar bort vinsterna i välfärden. Vi vill inte ha borgerliga ministrar i nästa regering. Vi är det enda parti som ger det beskedet. Vi står för det enda regeringsalternativ som kan samla en majoritet i riksdagen och som därmed effektivt skulle stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande. 
Idag samlar högeralliansen drygt 35 procent av väljarna i opinionsmätningarna. Det är inget regeringsalternativ. Socialdemokrater och Miljöpartister samlar idag runt 40 procent av väljarkåren. Även Stefan Löfven och Åsa Romson vet att det inte räcker. En situation med en svag regering kan komma att präglas av instabilitet och kan lätt utnyttjas av Sverigedemokraterna. Det ställer inte vi upp på. Sverige behöver en rödgrön majoritetsregering och det är vad en röst på Vänsterpartiet leder till.
Socialdemokrater och Miljöpartister har ett val att göra, att regera högerut eller vänsterut. Det är viktigt val. Ska vi ta bort vinstjakten i skolan som vi vill, eller tror de att lösningen på skolans problem är att införa betyg i ordning med Jan Björklund? Ska vi ge unga trygga jobb eller sänka deras ingångslöner som Annie Lööf vill? Ett starkt vänsterparti är den enda garanten mot att delar av högeralliansen kommer tillbaks efter valet. I hemkunskapen fick jag lära mig att i augusti ska man vara särskilt försiktig med att spara gamla rester som kan bli dåliga. I år gäller den varningen även i september. 
Stefan Löfven kan få välja mellan att rädda riskkapitalbolagens vinster eller skapa en rödgrön majoritet med oss, jag är ganska säker på vad de rödgröna väljarna föredrar. Valet om fyra veckor handlar om vilket samhälle ska vi ha. Vi vill se ett samhälle som håller ihop, byggt på solidaritet och omtanke. Mot det står högerns ökande klyftor och ett samhälle där girighet och vinstjakt får styra. 
Skandalerna i den vinstdrivna välfärden bara fortsätter. De senaste veckorna har det kommit fram hur Attendo grovt har misskött sina skyldigheter mot äldre och de som behöver vård i Helsingborg. Det är företag som systematiskt undviker att betala skatt fast de lever på skattepengar. En kedja med privata vårdcentraler i Småland har plötsligt gått i konkurs. 6 500 patienter får betala priset för vinstjakten bara där. 
Imorgon börjar elever runt hela landet skolan. Många elever och föräldrar känner en oro inför skolstarten som ingen ska behöva känna. Risken för nya konkurser och stängda skolor vid privata skolkoncerner är akut. Åter kan elever få sin skola nedlagd mitt i utbildningen. Detta mina vänner, det är helt orimligt. 
Vi har medvind i debatten om vinster i välfärden. De flesta håller med oss om att skattepengar ska gå till lärare och undersköterskor, inte riskkapitalbolag som smiter från skatt. En välfärd som ser till behoven är bättre än skolor som går i konkurs och underbemannade äldreboenden. Vi vill ta bort vinstintresset för att vi vill göra välfärden bättre med mer utbildad personal och mer inflytande för de som använder och arbetar i välfärden. Det är vår huvudfråga i valet. Vi ska se till att göra verklighet av det som de flesta svenskar vill, en välfärd utan privata vinster. Vi sitter inte i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik. 
Stödet för vänsterns förslag om välfärden och girigheten är så stort att de borgliga partierna nu gör allt för att undvika debatten. De svarar inte längre, snabbt byter de ämne när vinstjakten kommer på tal. De lämnar försvaret av vinsterna till sina vänner och bekanta bland riskkapitalisterna. Men det är de borgerliga partierna som har ansvaret. Det är rimligt att ni tar debatten och står för det ni har ställt med. Väljarna har rätt att få besked i valrörelsen. 
Våra förslag om att få bort vinsterna gäller skola, sjukvård och äldreomsorg. Vi har lagt förslag mot vinstjakten och för höjd kvalitet i de HVB-hem som hjälper unga som behöver stöd. Idag tar vi ett steg till. Det är dags att hejda vinstjakten i flyktingmottagandet. Runt om i Sverige inkvarteras flyktingar i boenden med låg standard. Byggnader som inte längre duger till annat används för att tjäna pengar på människors nöd. Ett exempel är det tidigare sanatoriet i Hällnäs här i Västerbotten som dömdes ut för att inkvartera bärplockare. Det har Bert Karlsson och andra profitörer velat göra om till flyktingförläggning. 
Flyktingmottagandet har blivit en industri där några tjänar miljoner på att flyktingar behöver tak över huvudet. Idag har vi lagt förslag som gör att staten ska ta ansvar för att ordna boendet för den som söker asyl. Det statliga fastighetsbolaget Sbo AB ska få i uppdrag att köpa upp, omvandla och bygga fastigheter som kan användas för asylsökande. De ska samarbeta med de kommuner som berörs. Den som har flytt hit ska tas emot under värdiga och goda förhållanden. Asylsökande ska börja lära sig svenska så fort man har kommit till Sverige. Vi vill avskaffa systemet med privata etableringslotsar i Arbetsförmedlingen. Det är kommunerna som ska ha ansvar för etableringen. Att ta emot de som flyr från krigets Syrien och Irak ska vara ett samhällsansvar, inte en affärsverksamhet för snabba vinster. 
Mina vänner, 
Valrörelsen är igång. Förra veckan såg jag Folkpartiets valaffischer, inte den som ”kunskapskolan”, utan den där Jan Björklund talar om feminism utan socialism. Men hur är det med regeringens och Björklunds feminism? Hur många stora reformer för jämställdhet har regeringen levererat? Svaret är: inga. De blev inget av feminismen när det saknades vänsterpolitik. Uppenbara orättvisor finns kvar. Vi har enorma inkomstklyftor mellan kvinnor och män. Vi har en lag om våldtäkt som inte är bra och tydlig nog. Vi behöver ett ordentligt stöd till kvinnojourerna. 
Faktum är att regeringens högerpolitik direkt drabbar kvinnor, när inkomstklyftorna växer vinner rika män medan långtidssjuka kvinnor drabbas, när de otrygga jobben blir fler är de allra vanligast bland unga kvinnor, när man inte har rätt att arbeta heltid är det främst lågavlönade kvinnor som drabbas. 
Det finns de som avvisar höger och vänster som omodernt. Det gör inte vi. Tvärtom, vänsterpolitik och feminismen passar ihop. Det spelar roll vilken ekonomisk politik man har, det spelar roll vem som styr. Det blir inga framsteg för feminismen med borgerliga partier i regeringen. Man kan lita på oss, vi är feminister som ser skillnad mellan vänster och höger. Bara med Vänsterpartiet får du feminism och fett med socialism. 
Feminismen genomsyrar vår politik på alla områden. I utrikespolitiken vill vi att minst hälften av biståndet ska gå till kvinnor och minst 10 procent till SRHR, åtgärder för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. När vi tar bort pensionärsskatten så börjar vi med att ta bort den helt för de med låga pensioner. De flesta av dem är kvinnor som lever med mycket små marginaler. När vi vill ha fler som arbetar i välfärden, högre löner för kvinnodominerade yrken och rätt att arbeta heltid så påverkar det direkt villkoren för de hundratusentals kvinnor som gör jobbet varje dag i förskolor, i hemtjänsten och på sjukhus. Feminism och vänsterpolitik hänger ihop. Med oss får du bägge delar. Målet är att ta bort hinder och förtryck, att öka människors frihet. 
Vi är det tydliga vänsteralternativet. Vi utmanar mäktiga ägare som blir rika på skolor, asylboenden och omsorg. Vi vill ha starkare arbetsrätt, fler trygga jobb istället för visstider och bemanningsföretag. Vi är det enda parti som föreslår en ekonomisk politik som faktiskt jämnar ut klassklyftor. Vi är socialister och feminister. 
Mina vänner, 

Om fyra veckor är det val. Om fyra veckor kan vi få se Fredrik Reinfeldt kliva ut med tunga steg på scenen på moderaternas valvaka och förklara att han har förlorat valet och avgår som statsminister. Om fyra veckor kan vi börja bygga ett rättvisare Sverige. I det bygget behövs vi. Våra röster och mandat kommer att behövas. Våra idéer kommer att vara omistliga. Med vänsterpartiet bygger vi ett samhälle på solidaritet istället för girighet. Med oss får du en välfärd fri från privata vinster och en regering fri från borgerliga ministrar. 
Nu vinner vi valet!

Taggar