Skip to content

Johan Pehrson: Tal på Järvaveckan 2024

Om

Talare

Johan Pehrson
Partiledare

Datum

Plats

Järva

Tal

Onsdag 29 maj 2024

Hej Järva!

Tack Ahmed Abdirahman och Global Village för att jag får chansen att komma hit. I år igen.  Och tack till alla er som deltar i Järvaveckan! Ert driv och engagemang är avgörande för ett starkare och friare Sverige.  Och det behövs verkligen i denna svåra och osäkra tid. I Ukraina fortsätter den ryska krigsmaskinen att avsiktligt mörda oskyldiga, bomba skolor och kidnappa barn.   Våldsamma konflikter i hela världen sprider mörka skuggor över vårt land. Mellanöstern, Gaza och Jemen, Kongo-Kinshasa. Sudan, Sydsudan. Krigets mörka vardag drabbar människor i hela världen – men dess långa mörka skuggor når även Sverige. Bakom varje konflikt finns inte sällan ett geopolitiskt globalt maktspel i flera dimensioner.

I Sverige fortsätter våldet och dödandet begränsa människors frihet. Bostäder attackeras, skolgårdar blir brottsplatser och på öppen gata kan vem som helst bli utsatt för skoningslöst våld. Platser som ska vara trygga för alla. För barn och familjer. Vårt samhälle riskerar att slitas isär, av gängkriminella och extremister, som hatar vår demokrati och rättsstat. Tillit och trygghet ersätts av rädsla och nedslagna blickar. Det kan kännas mörkt och hopplöst. Och när det är mörkt kan det vara lätt att drömma sig tillbaka till ett Sverige med två tv-kanaler, världens högsta marginalskatter och en statlig hamburgerrestaurang.  Jag tror att vi behöver det motsatta. Ett säkrare, öppet och mer dynamiskt Sverige är möjligt. Ett Sverige där människor känner sig trygga, bidrar till det gemensamma och alla respekterar lagar – lika för alla. Oavsett var i världen vi är födda, vilken gud vi tror på, eller inte, och vad vi arbetar med.  Jag tror verkligen på en sådan framtid. Och att vägen dit går genom skolan.

Den svenska skolan är demokratins lägereld – och ljuset i mörkret. Det är platsen där vi rustar framtidens medborgare – med matematik och glosor. Där knäckandet av läskoden öppnar nya världar. Det är platsen för reflektion och det goda samtalet. Där barnen bygger motståndskraft mot rasism och extremism genom kunskap och fostran i demokratiska värderingar. Och det är platsen där unga tjejer och killar hittar friheten att få vara sig själva – när de kanske inte alltid har den möjligheten hemma.   Skolans avgörande roll gör sig inte tydligare än vid denna underbara årstid. När vi föräldrar trängs på skolgårdar och i gymnastiksalar för att lyssna på barnens skolavslutning – och ett hopp om den blomstertid som nu kommer. När gymnasisterna med pirr i magen väntar på att springa ut till familj och vänner. Några med världens flaggor i vinden och alla med den svenska studentmössan. Det är så Sverige som land kommer till sitt fulla uttryck. Och vi liberaler tänker se till att skolan som lägereld blir större och lyser upp framtiden än mer. Det är så nya generationer får chansen att forma sin egen framtid i möjligheternas Sverige.

Men skolan som samhällets starka lägereld är inte självklar. Den hotas att släckas av ett friskolesystem som lockat till sig charlataner. Och av stök och otrygghet i klassrummet, oavsett vilken skola det handlar om. Ibland är det kortsiktiga aktörer som sätter sitt lika kortsiktiga intresse framför elevernas rätt till en skolgång i toppklass. Ibland är det extremister i fårakläder som lågintensivt försöker sprida sitt gift i klassrummet. Runt om i Europa ser vi också att diktaturer pumpar in pengar i lärosäten för att vinna makt och inflytande. Med risk för självcensur och allvarliga begränsningar i den akademiska friheten. Liberalerna drivs av övertygelsen  att vi kan sätta stopp för det här. Extremism, hederskultur och separatism hör inte hemma i klassrummet. Och vi är lika raka på Europanivå.

Liberalerna vill att EU förbjuder diktaturer från att äga eller utöva inflytande över all utbildning. Ingen student, lärare eller forskare ska vara rädd för att kasta ljus på brännande demokratifrågor i Mellanöstern eller Kinas förföljelse av etniska minoriteter. Vi behöver få bort främmande makts inflytande i klassrummen! Vi liberaler gör skillnad och ser till att skolan fortsätter vara en lägereld för alla!

Det finns en sylvass digital ljuskälla som konkurrerar med den svenska lägerelden. Som färgglatt förblindar och stjäl elevernas viktiga uppmärksamhet. När barn risker att drunkna i Tiktoks mörka vatten förlorar skolan sin styrka. Lärare varnar massivt för barn som tappar koncentrationen. Att unga brister i viktiga motoriska förmågor som att klippa med sax eller göra kullerbyttor.   Där skärmen hos barnen går in så går uthållighet och kreativitet ut. Istället behövs det arbetsro, fokus och disciplin i klassrummet. Där barnen får en välbehövlig paus från sociala medier och fokuserar på grammatik. Vi möter detta med fler böcker och mer läsning. Och mer matematik. Så att ingen elev halkar efter i undervisningen. Liberalerna har i regeringen tagit steg mot en skärmfri skola för eleverna. Och för att ge föräldrar mer kontroll över skärmtiden hemma. Nu vill vi ta oss an nätjättarna. När skärmtiden tränger undan barnens sömn och rörelse måste vi gemensamt i EU agera mot algoritmer och globala techföretag som inte tar ansvar. Nattlås på vardagar. Dryga böter om företagen skickar ätstört innehåll till unga flickor.  Det är därför vi vill se ett starkare Europa. Så att vi tillsammans på allvar kan få eleverna att lämna skärmarnas apati och istället upptäcka böckernas magi.

Det var just böckernas magi som hjälpte författaren och poeten Faysa Idle från Tensta att ta sig igenom en tuff uppväxt i skuggan av kriminalitet, hederskontroll och mord. Hon beskriver en vardag där tystnadskulturen råder och barn lockas till gängens blodiga konflikter. Skolan – lägerelden –  som ska vara en trygg plats för barn hotas av våldet på våra gator. Jag har full förståelse för den sorg och frustration jag möter bland dem som varje dag lever med otryggheten. Sorgen hos de som förlorat familjemedlemmar och vänner. Livschanser som förminskats och drömmar som förvandlats till blod på asfalt. Frustrationen över att samhället inte lyckats stoppa de kriminella som sätter vapen i händerna på barn. För att mörda andra barn. Sverige måste bli tryggt igen. Det är en av Liberalernas och regeringens främsta uppgifter. Steg för steg ska vi göra Sverige tryggare. I Skäggetorp, Vivalla och Rosengård, ja i hela landet.

Men det räcker inte med att vi går hårt åt gängen i Sverige när de kan röra sig fritt över Europas gränser. Den spanska solkusten har blivit ett tillhåll för kriminella. Från solstolen beställer gängledare nya mord i Sverige. Internationella knarkligor matar Europa med tunga droger via våra hamnar. Stöldligor turnerar genom den svenska landsbygden och säljer stöldgodset på andra sidan Östersjön. Mer än 5000 organiserade kriminella gäng är under utredning i EU, enligt Europol. Och 70 procent av de kriminella gängen är verksamma i fler än 3 länder. När de kriminella rör sig över gränserna, måste polisen också kunna göra det. Det är därför Liberalerna föreslår en europeisk polisstyrka med mandat att bekämpa grova gränsöverskridande brott i alla EU-länder.

Men vi måste också se till att det finns kännbara straff i hela unionen. För det råder stora olikheter mellan medlemsländerna idag. För att ta ett exempel. Maxstraffet för grovt vapenbrott i Finland är samma som minimistraffet i Sverige. Detta i ett läge då våra grannländer oroar sig för att våldet på våra gator ska exporteras till Helsingfors eller tvärtom. Det duger inte. Redan idag söker sig den italienska maffian till Malta för att de har mildare straff. I Slovakien har man hastigt röstat igenom nya låga straff för korruption och ekonomiska brott. Stora skillnader i påföljder ökar risken för att kriminella ska börja straffshoppa i Europa. Vi får inte låta det hända.

Jag har därför ett viktigt besked idag. Liberalerna vill se ett minimistraff i EU för grova gängbrott. Den som begår gängmord i Malmö. Den som från Marbella lurar pensionärer. Den som rekryterar barn till brott i Marseille. Dessa lägereldshatare ska alla möta relevanta straff.   Det ska inte finnas några ”safe havens” för gängen i Europa. Med en gemensam polisstyrka och gemensamma straffskalor sätter vi stopp för framtida gangsterparadis. Ett starkare Europa – som krossar gängen. Ett starkare Europa – för trygga gator i Järva. Ett starkare Europa – för ett starkare Sverige!

Bästa åhörare, nästa söndag hoppas jag att ni går till vallokalerna – om ni ännu inte förtidsröstat. Det är inte en klyscha: Gör din röst hörd. Andra krafter tar plats om du avstår från valurnan. För Liberalerna är det ganska enkelt. Sveriges frihet, rikedom och säkerhet vilar på internationellt samarbete. Det gällde igår, det gäller idag och det kommer också gälla i framtiden. I EU-valet går Liberalerna fram med löftet om ett fördjupat samarbete där det behövs i Europa. Ett starkare Europa som pressar tillbaka gängen. Som driver på klimatomställningen och sätter stopp på de farliga utsläppen. Som stärker handeln och säkrar svenska jobb. Med en stark euro istället för en svajig krona. Den 9 juni hoppas jag att ni röstar för ett starkt Sverige i ett starkt Europa. Tack så mycket Järva!

Taggar