Skip to content

David Lega: Tal på 17 maj 2012

Frankie Fouganthin

Om

Talare

David Lega
Politiker

Datum

Tal

Tack för inbjudan att komma hit och tala idag! Det är givetvis en fantastisk ära och förmån att ni bjuder in mig på 17 maj, som är en sån viktig dag. För er som kanske inte vet vem jag är så heter jag David Lega, och jag är kommunalråd här i Göteborg för Kristdemokraterna.
Norge och Sverige har alltid haft en speciell relation, på gott och på ont! På gott när vi slår er i hockey, och på ont när ni visar oss hur man åker skidor. Men jag hoppas ändå att ni slår Ryssland ikväll. Just nu står det 2-1, men jag hoppas på er, och det har absolut inget med att göra att Sverige hellre möter Norge än Ryssland i en eventuell final!
Skämt åsido så är denna relation är jätteviktig för både Norge, Sverige och för Göteborg. Som gammal idrottsman ser jag ett stort värde i just den idrottsliga relationen och de utbyten som sker där. När jag simmade i landslaget hade vi gemensamma träningsläger med norska simmare och vi hade många utbyten. Vi var lika som människor och fungerade väldigt väl ihop. En jag tänker på speciellt är Liv-Tone Lind som simmade tillsammans med mig och som nu är rikskändis efter att varit med i Ingen Graenser, programmet där funktionshindrade utmanar sig själva som vårt Mot Alla Odds. Hon är en av de norska simmarna som jag lärde känna för över tjugo år sedan och som jag fortfarande har kontakt med och umgås ibland.
Jag vet att många av våra ungdomar, både inom idrotten och inom andra delar av föreningslivet gör samma sak idag och jag är säker på att detta är väldigt positivt både för våra länder och för oss som människor. Vi utvecklas i möten och i olika typer av gemenskaper. För mig är det viktigt att vi fortsätter att utveckla den syskonrelation som våra länder har.
Också inom näringslivet finns många också viktiga utbyten mellan våra länder. Speciellt för oss som bor på Västkusten är detta viktigt. Hamnen här i Göteborg är ett tydligt exempel på ett gemensamt intresse. Göteborgs Hamn är inte bara Sveriges viktigaste hamn, utan faktiskt också en av Norges viktigaste hamnar, bland annat genom hamnens containertrafik. Det innebär att industrin i Norge är beroende av hamnen, men givetvis också att hamnen är beroende av den norska industrin. E6:an genom Bohuslän betyder oerhört mycket för både Göteborg och Oslo, och jag hoppas att även järnvägen mellan Göteborg och Oslo, och även Köpenhamn, snart kan förbättras för snabbare och miljövänligare transporter.

Ett annat utbyte som är viktigt är utbytet av kunskap. Det är viktigt att veta att alla dessa gemensamma intressen och utbyten grundar sig i en lång gemensam historia. Rent konkret innebar detta för mig att jag fick läsa på om bakgrunden till 17 maj, om kung Christian Frederik som skrev under den norska grundlagen idag för 198 år sedan. Jag läste också om hur 17 maj idag firas som barnens dag, med alla barn-tåg som går runt om i Norge idag. Varje år går det tusentals barn i olika tåg runt om i Norge för att fira dagen. Störst är tåget i Oslo där tiotusentals personer deltar.
Det är roligt och viktigt att barnen får stå i centrum denna dag. Jag arbetar mycket med frågor som rör barn och unga och vet hur viktigt det är som barn att få uppmärksamhet och stöd. Jag arbetade i flera år som föreläsare och det var ofta som folk kom fram och sa; men David, du måste ju ha haft fantastiska föräldrar. Och ja, det hade, och har, jag. Mina föräldrar var ett fantastiskt stöd för mig som liten och utan dem hade jag aldrig kommit dit jag är idag. Det de gjorde var att vara sig själva och låta mig bli den jag ville bli. De gav mig stöd och uppmuntran, men också krav.
Egentligen tror jag inte att det behöver vara speciellt svårt. Jag tror att det bästa man kan ge sina barn är en sund blandning av fyra saker; kärlek, stöd, krav och beröm. Detta har ju ingenting med handikapp att göra. Det gäller oss alla. Vi behöver alla hjälp i olika lägen i livet och med helt olika saker. Ingen människa kan allt. Det är viktigt att ni alla är ett stöd för era barn utefter era egna förutsättningar och inte bara försöker göra som alla andra verkar göra. Ge dem uppmärksamhet, och det gör vi ju just nu eftersom detta är barnens dag!
Sedan växer ju barnen upp och det är kanske just för våra ungdomar som utbytet mellan våra länder är allra viktigast. Som ni vet flyttar varje år tusentals svenska ungdomar till Norge för att arbeta och vad jag förstår är detta mycket populärt bland norrmännen. De svenska ungdomarna ses som arbetsamma, flitiga och ambitiösa och de erfarenheter och kunskaper de tar med sig tillbaka betyder givetvis oerhört mycket för oss.
Som göteborgare och kommunalråd för Göteborgs Stad tycker jag också att det är fantastisk att det nu finns ett hus för Norge här i staden. Det kommer att vara en viktig samlingspunkt för alla de 15 000 norrmän som bor här i Västsverige. Den norska närvaron i Göteborg är ju faktiskt större än till och med Clarion Hotel Post. Norges hus och konsulatet är ett nav för norska intressen, eller rättare sagt våra intressen. Jag är övertygad om att vi har gemensamma intressen, och att det som är bra för Norge också är bra för Västsverige och tvärtom. Jag är övertygad om att alla dessa utbyten som jag har pratat om, idrottsliga, näringslivsmässiga, kunskapsmässiga och inte minst ungdomarna, har en enorm betydelse för oss alla.
Jag hoppas att ni har och får en fortsatt fantastiskt trevlig dag. Jag är jättestolt över att jag har fått vara med och fira den tillsammans med er. Gratulerer med dagen!

Taggar