Skip to content

Carl XVI Gustaf: Tal på nationaldagen 2019

Om

Talare

Datum

Plats

Ludvika

Tal

Kära nationaldagsfirare,

Tidigare i morse när Drottningen och jag var på väg till Sveatorget i Borlänge kände vi verkligen både värme och glädje över att hylla vårt land. Det känner vi också här tillsammans med er på Gammelgården i Ludvika. Dessutom är firandet alldeles extra här då Ludvika dessutom fyller 100 år som stad.

Ludvika har formats av alla de människor som levt och verkat här. En viktig faktor har varit öppenheten mot omvärlden.

Den öppenheten har bland annat bidragit till att göra Ludvika till ett världsledande centrum för högteknologisk överföring av elkraft.

Och det är alltid lika roligt att se, på statsbesök och andra resor, hur teknik som utvecklats här i Ludvika hjälper till att göra världen lite ljusare.

Det är kunskap som är helt central för vår svenska export. Men som också bidrar till en positiv och hållbar utveckling globalt.

Berättelsen om Ludvika är på sätt och vis också berättelsen om Sverige:

Att välkomna människor, kunskaper och idéer utifrån har inte gjort oss mindre svenska. Det har däremot gjort oss större och mer framgångsrika.

Det finns ett talesätt som kan väcka tankar och kanske ge hopp och nya perspektiv;

”Varje plats där du har vänner är ditt land, och varje plats där du får kärlek är ditt hem.” Tänkvärt eller hur!

Kära nationaldagsfirare. Det är inte bara Ludvika som firar 100-årsjubileum. Utan också den allmänna och lika rösträtten, som infördes genom ett antal beslut mellan 1918 och 1921.

Rösträtten är en grundsten i vår moderna svenska demokrati. Den är samtidigt också ett uttryck för den princip som regeringsformen föreskriver: respekten för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.

Kära nationaldagsfirare. I dag är också den svenska flaggans dag.

Att se de blågula färgerna vaja, att dela ut fanor och flaggor under högtidliga former; det fyller mig med glädje och – ja – stolthet.

Jag är stolt över att leva i ett land där respekten för den andre står inskriven i grundlagen.

Jag är stolt över att vara del av en gemenskap som bygger på inkludering.

Jag är stolt över Sverige.

Och nu tycker jag att vi förenas i ett fyrfaldigt leve för Sverige, vårt fosterland, leve det:

Hurra, hurra, hurra, hurra!

Taggar